fredag 2 oktober 2009

Björnhusskandalen

Skandalen växer

Avslöjandena kommer nu slag i slag hur fruktansvärt ansvarslösa Jan Eriksson och en del av våra ledande politiker är. Efter att Bloggens talesman Bill Östlund begärt ut villkorsbilagorna till de hyreskontrakt som ks skulle ta ställning till vid mötet förra veckan, visar det sig nu att flera villkorsbilagor inte ens var upprättade till mötet. Enligt avtalen finns det sju (7) villkorsbilagor - endast två av dem hade upprättats och fanns med när beslutet skulle fattas!

Hur i himlens namn kunde ks:s e o ordf Kenneth Carlsson (fp) tillåta att ärendet kom upp som beslutsärende, när hyresavtalen inte ens var klara??? Och hur i himlens namn kunde sedan den beklagansvärde, assisterad av den lika beklagansvärda Ulla Börjesson (s), yrka bifall till de ofullständiga hyresavtalen??? Vi pratar om en investering om minst 72 mkr!

Det är inte bara Jan Eriksson som behöver få sparken. Även Carlsson och Börjesson måste följa Eriksson mot utgången.

Bloggredaktionen


40 kommentarer:

  1. Kammarrätten i Göteborg finner att Ulricehamns kommun överskridit den kommunala kompetensen genom att finansiera uppförandet av en lagerbyggnad för uthyrning till ett privat fastighetsbolag.

    Missa inte att läsa hela domen i vår nya tjänst DJ Plus, förutom domen i sin helhet får du snabb information om källa, ombud och domare.

    Kommunen godkände att teckna aktier i det kommunala bolaget UFSAB till en kostnad om 15 miljoner kronor. Pengarna skulle användas för att finansiera uppförandet av en lagerlokal som skulle hyras ut till det privata bolaget New Wave Group.

    SvaraRadera
  2. Börjesson, Carlsson och Eriksson kommer gå till Färgelandas historia. Trissen var en klar nitlott. Både vad gäller Björnhuset och mobbningen. Ulla har klart visat att hon "fört oss bakom ljuset" när det gäller mobbningärendet och Björnhusaffären kommer nog gå till Sveriges historia.

    SvaraRadera
  3. Nu börjar det bli kallt ute. Japp, det är med andra ord dags att slänga ut trion i kylan.

    SvaraRadera
  4. FY FAAAAAAAAAAAN! JAG BLIR SNART HELT SJÖÖÖÖVILD. VAD HÅLLER DE PÅ MED??? NU FÅR DET VARA NOG. NÄR HYRESAVTALEN GÅR IGENOM LÄR JAG SKRIVA UNDER EN ANMÄLAN. DET SKA GUDARNA VETA. SPELET ÄR SLUT!

    SvaraRadera
  5. Det finns ett allmänt förbud inom kommunalrätten att understödja
    enskilda eller grupper av enskilda. Förbudet innebär att en kommun
    inte får ge bort eller försälja egendom, ideella rättigheter m.m. under
    marknadsvärdet. Tankegången kan beskrivas som att det får inte ske en
    förmögenhetsöverföring från kommunen till en enskild. Det som den
    enskilde förvärvar från kommunen måste ersättas med ett ekonomiskt
    värde som motsvarar den enskildes förvärv.

    SvaraRadera
  6. Att på något sätt understödja enskilda anses inte ingå i den kommunala
    kompetensen.

    Denna princip kan inte utläsas ur kommunallagen men
    den framgår av rättspraxis. Den bärande tanken bakom förbudet är att
    det inte ligger i det lokala kollektivets intresse att förbruka resurser på
    någon enskild.Ibland uttrycks förbudet så att understöd endast kan
    lämnas då det finns stöd i lag. Det är en självklarhet och innebär bara
    att de allmänna kompetensreglerna får vika för specialreglering.

    SvaraRadera
  7. Förbudet innebär bl.a. att förmögenhetsöverföring inte får ske mellan
    en kommun och en enskild. Det innebär att försäljning, uthyrning,
    m.m. av fastigheter, inventarier och liknande alltid ska genomföras
    med beaktande av marknadsvärdet. Om ersättningen till kommunen
    motsvarar marknadsvärdet, om nu detta kan uppmätas, har kommunen
    inte orsakats någon ekonomisk skada, och motsvarande den enskilde
    inte erhållit någon ekonomisk vinst. Den kommunala förmögenheten är
    intakt.

    SvaraRadera
  8. En kommun skall behandla sina medlemmar på ett likvärdigt och rättvist
    sätt. I 2 kap. 2 § kommunallagen stadgas att kommunen skall behandla
    sina medlemmar lika om det inte finns sakliga skäl för annat.
    Principen grundar sig på ett slags tanke om ekonomisk rättvisa. Alla
    kommunmedlemmar skall komma i åtnjutande av de gemensamt hopsamlade
    medlen på lika villkor och i samma omfattning. Likställighetsprincipen
    upprätthålls relativt strikt i rättspraxis.

    SvaraRadera
  9. Utgångspunkten är att en kommun inte får ge stöd, oavsett hur stödet
    ter sig, t.ex. borgensförbindelse, lån till fördelaktig ränta, subventionerad
    lokalhyra m.m. Undantaget ”synnerliga skäl” är mycket begränsat
    och tillämpligt i ett fåtal fall.

    SvaraRadera
  10. Glöm inte byfånen Ingemar Eriksson, Vänsterpartiet. Han var också med

    SvaraRadera
  11. Nu måste väl ändå spelet vara slut! Bort med byfånarna!

    SvaraRadera
  12. Nån som vet hur ägarbilden i företagen ser ut?

    SvaraRadera
  13. Re Ulricehamn. New Wave! Är det där JE har lärt sig tricksen?

    SvaraRadera
  14. till 22:06
    Om ingen vet och kan skriva det på bloggen får vi ta reda på det på måndag hos Bolagsverket. Med organisationsnumret(Hittar man på www.allabolag.se) får man reda på det.
    Kan vara intressant.

    SvaraRadera
  15. JE kan inga trix han bara öser och öser eftersom ingen säger stopp.

    Är skrämmande vem ska stoppa honom?

    SvaraRadera
  16. VI ska stoppa honom! Vi måste på alla sätt tydliggöra vad som händer. Bloggen är en trevlig diskussionsklubb, och en nyttig sådan, men majoriteten av invånarna har ingen aning. De måste få veta.

    Finns det någon som kan skriva ihop ett flygblad med fakta om Björnhuset, med fakta om mobbningsärendet och mer om vi vill.

    Om det läggs ut på bloggen kan de som har skrivare dra ut, säg tjugo blad,
    och lägga dem i postlådorna där man bor.

    Är idén tokig eller OK. Säg er mening.

    Jag är Färgelandabo och hade hoppats få förbli det,men det blir väl ättestupa i stället, för det finns nog inga pengar till äldrevård när jag kommer dit om ett tag.

    SvaraRadera
  17. De flesta bryr sej inte även om vi lägger ut flygblad.
    Och hur skulle detta stoppa honom, han sitter där han sitter och han gör som han vill.

    SvaraRadera
  18. Det som stoppar dom är att anmäla. För jag tror inte att anmälan kommer gå obemärkt förbi hos åklagaren nu! Hoppas bara att de ansvariga politikerna också ses som medskyldiga enl. lagens mening. För det är dom. Nu har de blivit så upplysta om saker och ting och helt sonika bara skiter i om de kör kommunen i botten.

    SvaraRadera
  19. Läser bloggen dagligen och följer både inlägg och kommentarer. Jag är så häpen och förundrad över att det får lov att gå till så här. Vad som än behöver göras så ställer jag upp på att skriva på anmälan eller något annat som behöver göras. Hur får det fortgå så här. Man vill inte vara elak men man kan ändå inte låta bli att tänka på hur det står till uppe i knoppen på Börjesson, Carlsson, Eriksson. Är de bara dumma eller är de analfabeter så de inte klarar av att läsa avtalen. Om det inte är något av de anledningarna så vet jag inte vad det kan vara. Det kan väl ändå inte vara så att de kör med att det kommer generera jobb i framtiden för i så fall faller dom klart in på första anledningen. Att de är dumma! Eller är det så fruktansvärt föraktfullt mot oss skattebetalare att det helt enkelt har gått prestige i detta och att det ska ros i land till vilket pris som helst. Då skulle jag vilja säga till dom att det är faktiskt inte deras pengar utan våra (alla som skattar i Färgelanda) så då får dom nog slänga prestigen i papperskorgen. För det är faktiskt allvar det här. Mycket allvarligt.

    SvaraRadera
  20. Jag håller helt med 23:39 att det som står på bloggen har den stor massa av invånare ingen aning om. Kollar man på hur många som besöker bloggen varje dag så är det ca. 150 besök. Det flesta av dessa är nog samma personer, några är säkert inne flera gånger per dag. Så jag håller med att informationen måste ut på något annat sätt. Gör flygblad med information och mana till ett stort protesttåg mot denna vansinniga investering som kommer att slå hårtmot komunens kärnverksamhet SKOLA OMSORG.

    SvaraRadera
  21. Ks medlemmarna behöver överförmyndare NU!

    SvaraRadera
  22. Om man ska jämföra med något så kan man jämföra med en sekt. Alla som står utanför förstår hur galet det är och försöker desperat rädda några av sektmedlemmarna men får hela tiden jobba i motvind. Är dom "hjärntvättade"? Denna sekten kommer föra Färgelanda till ett kollektivt, moraliskt och ekonomiskt massmord! Som med alla sekter så brukar det förr eller senare spricka. Frågan är bara vilket pris som fåtts betala. Jämförelsen med sekt är det enda som jag kan komma på för att likna detta fruktansvärda tillstånd som råder i Färgelanda just nu. Hoppas att sektens inre kärna upplöses men för det behövs ett massivt jobb av de som står utanför sekten.

    SvaraRadera
  23. Alltså, det är ju en sak att Eriksson är inkompetent, ansvarslös och kanske än värre. Men det som är så fruktansvärt här är ju att kommunens politiska chefer (Kenneth och Ulla) inte reagerar och tillåter att Eriksson får fortsätta med det här. Det skadar oss ju fruktansvärt att inte kommunen sätter stopp för Eriksson. Antingen är de dumma i huvet på riktigt eller så får de betalt för att skydda Eriksson. Nåt är det som inte stämmer i alla fall, för det här har passerat alla gränser för länge länge sen.

    SvaraRadera
  24. Hoppas uppslutningen på ks mötet den 7/10 kl 8.30 på kommunhuset blir massivt. Vi måste vara många som sitter och stirrar på dom. För nu när Gusteus (fp) är tillbaka så är det lönlöst att tro att dom ska ha en majoritet i att reservera sig mot hyresavtalen för fp och s och v har inte gjort sig kända för att läsa och förstå avtalen. Att inte bilagor är med skiter dom fullständigt i. Så i och med Gusteus får vi nog se oss om i stjärnorna efter sunt förnuft och klokhet. Det blir nog med en hög barsk stämma som Gusteus ställer sig bakom sina sorgliga paritkamtrater och sina polare i s och v. Men stirra dom i ögonen det ska vi göra. Överklaga ska vi göra. Anmäla ska vi göra.

    SvaraRadera
  25. Bestämmelser om hyra finns i 12 kap. jordabalken
    (1970:994). En vedertagen definition av begreppet marknadshyra
    finns i 12 kap. 57 a § jordabalken. Av denna framgår att marknadshyran
    i första hand ska bestämmas med utgångspunkt i en jämförelse
    med hyran för andra liknande lokaler på orten.

    SvaraRadera
  26. En kommun som avser att uppföra en lokal för uthyrning måste
    därför göra en grundlig ekonomisk analys och kalkyl. Av den ekonomiska
    analysen ska framgå att det är möjligt att täcka de faktiska
    kostnaderna (samtliga kostnader för fastighetsförvaltning och
    medel för konsolidering och utdelning på insatt kapital) samt att,
    för det fall detta inte görs, verksamheten inte blir beroende av stöd
    eller korssubventioner.

    vidare läsning:
    http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/93/06/92823970.pdf

    SvaraRadera
  27. Tjänstefel är ett brott enligt svensk rätt (20 kap. 1 § brottsbalken), som innebär ett åsidosättande, av slarv eller uppsåt, vid myndighetsutövande, av vad som gäller för uppgiften. Åtal och fällande dom leder till böter eller fängelse i upp till två år, men vid grovt tjänstfel kan fängelse i upp till sex år utdömas.

    SvaraRadera
  28. Om man hör Ulla på radion så är det ju inte så konstigt. Hon har nog fullt upp med att komma ihåg sitt eget namn och hålla reda på var hon bor.

    SvaraRadera
  29. Det är inte bara att Ulla stammar och knappt vet vad hon heter eller bor som är problemet när hon framträder i radion. Hon vet ju för f-n inte hur kommunen har svarat skolverket. Hur kan hon gå ut i radio och säga att de håller fast vid att pojken blivit kränkt och sedan så har de svarat skolverket med att de inte längre anser att han blivit kränkt. Snacka om att kränka den lille pojken. Är mållös över ett så omänskligt oempatiskt sätt som Ulla besitter.

    SvaraRadera
  30. 14:40 Så som du tolkar Ulla är en första bild av Ulla vi kan få. Jag tror att man skall besinna sig något i sitt dömande. Det kanske inte alltid är så lätt med dom gamla gubbarna som sitter och lägger sig i allt i partiet. Jag skulle hellre uppmana Ulla lite mjuk, att befria sig från dessa, och vara sig själv. Om Ulla inte kan lyckas med det, skulle jag rekommendera henne att dra sig tillbaka.

    SvaraRadera
  31. 11:11 Skillnad på styrelse och styrelse är häpnadsväckande. Om du tittar på Valbohems styrelse så tog dom upp likt en oljad blixt dess VD eventuella deltagande i kommuns hyresförhandlingar gällande Björnhuset.
    Vad gör kommunstyrelsen? Har dom tagit upp kommuns hållning i mobbningsärendet?
    Dom om någon bör känna till att kommun har ändrat inställning. Den nya hållningen är att mobbning inte har förekommit vilket även är tillskrivet Skolverket. Samtidig säger Socialdemokrater genom Ulla Börjesson att det är mobbning. Moderaterna vidhåller genom Hugo Hultgren detta också och vill som enda parti reglera skadeståndet omgående. Centerpartiet har genom Ann-Marie Jakobsson i kf som svar på fråga sagt att de inte har tagit tillbaka något. Med dessa tre partier skulle det inte var möjligt att kommun har en sådan förändrad grundsyn på ärendet.
    Jag tror som du, något skumt är det.

    SvaraRadera
  32. Politikernas förfarande i mobbningsärendet är endast en vendetta för att pojkens mamma engagerat sej i oegentligheterna i Björnhusaffären. Vilket visar hur odemokratiska Färgelandas makthavare är. Ett tydligt tecken är att Kd och C valde att motsätta sig nya utbetalningar till Björnhusprojektet, men valde att driva mobbningsärendet till tinget. Varför agerar de då på detta vis? Jo, i mobbningsärendet kan de ej bli personligt ansvariga, men i Björnhuset finns det stora tecken på att de faktiskt kan bli "personligt ansvariga". Med andra ord , de ville egentligen skänka mer bidrag till projektet,men vågade helt enkelt inte. Nu handlar det om prestige, och de knyter sej samman hårdare och hårdare. Men vad de är alldeles för osmarta att förstå, är att deras karriärer är snart till ända.

    SvaraRadera
  33. Vad centern, kd och m står angående Björnhuset tror jag att vi vet nu. Om de inte får hjärnsläpp på ks mötet nu på onsdag. Var centern står i mobbningsärendet vet vi fortfarande inte. Är de med på att det inte längre rör sig om mobbning? Att det faktiskt är så att det inte bara är att pröva skadeståndet utan även att man ändrat inställning till att det rörde sig om mobbning. Tycker dom också att det inte längre rör sig om mobbning. Kd, eller rättare sagt Iren, tyckte det var ok att det inte längre rörde sig om mobbning men det hade hon inte förankrat i partigruppen. Vad tycker övriga socialdemokrater och vänsterpartister? Vet ni om hur svaret lyder?

    SvaraRadera
  34. Hur kan Kenneth ens ta upp frågan på ks utan att ha allt underlag. Dessutom så tänkte han och Ulla, och övriga fp, s och v, rösta igenom hyreskontrakten. Utan underlag! Håller med bloggen. De kan hålla varandra i handen och lämna kommunhuset för att aldrig återkomma. Inkompetenta är vad dom är.

    SvaraRadera
  35. Varför överklaga ett hyresavtal, när du får chansen att slänga Socialdemokraternas, Folkpartiets och Vänsterns ledarmöter i ks, rakt i famnen på åklagaren?

    SvaraRadera
  36. Hur menar du 8:38? Jag trodde man överklagade till länsrätten, men jag kanske tror fel? Självklart ska till åklagare. Säg bara hur. Ha gärna en anmälan klar till på onsdag. Det måste ske inom tre veckor tror jag.

    SvaraRadera
  37. Överklaga kommunala beslut

    Om du vill klaga på ett beslut som har fattas av kommunen är det viktigt att veta att man skiljer på om kommunen hade rätt att fatta beslutet (s k kommunalbesvär) eller om man tycker att själva beslutet var felaktigt (s k förvaltningsbesvär).


    Kommunalbesvär eller laglighetsprövning.

    Som kommunmedlem kan du överklaga ett beslut när du tycker att kommunen har överskridit sina befogenheter eller fattat beslut i strid mot gällande regler för hur ett beslut skall fattas.



    Kommunalbesvär.

    Ett kommunalbesvär skall lämnas skriftligen till länsrätten inom tre veckor från den dag då det tillkännagivits på kommunens officiella anslagstavla att protokollet där beslutet finns har justerats. Kommunens officiella anslagstavla finns vid förvaltningsbyggnadens stora entré.

    Ett överklagat beslut skall upphävas, om .

    •det inte har tillkommit i laga ordning
    •beslutet hänför sig till något som inte är en angelägenhet för kommunen eller landstinget,
    •det organ som har fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
    •beslutet strider mot lag eller annan författning

    Om ett överklagande godkänns, kan inte ett annat beslut sättas i stället utan hela beslutet ogiltigförklaras. Ärendet måste således tas upp på nytt.



    Förvaltningsbesvär

    Bara den som berörs av ett beslut kan göra ett förvaltningsbesvär, t.ex. beslut om bygglov eller socialt bistånd. Vid denna typ av beslut är kommunen skyldig att upplysa dig som berörs av beslutet hur du skall göra för att överklaga, Kommunen skall ge s.k. besvärshänvisning genom vilken du får veta hur du överklagar och vart du ska skicka ditt överklagande. Ett förvaltningsbesvär skall lämnas inom tre veckor räknat från det datum du fick beslutet.

    Vid en prövning av ett förvaltningsbesvär prövas både om beslutet är lagligt och också själva sakfrågan.

    SvaraRadera
  38. På onsdag vet vi vad som behöver göras!

    SvaraRadera
  39. 11:10 Inte för att jag är bevandrad i juridiken. Ber om ursäkt ifall min tanke är fel.
    Min tanke är, om brott skall var begånget, bör hyresavtalet fört vinna laga kraft. Går det att hävda brott på något som inte juridiskt gäller?
    Så som jag ser det, bli ledamöterna i ks målvakt för Jan Eriksson genom detta. Han får fri lejd, och ansvaret vilar helt på kommunstyrelsen. Eller?
    Först får vi titta på avtalet och utläsa om vi lider ekonomisk skada.
    Rätta till mig om jag tänker fel.

    MVH 08:38.

    SvaraRadera
  40. 11:10 svarar:
    Det är bra att de som vet talar om hur vi mindre bevandrade i juridiken ska bete oss. Vi vill samma sak, men vi kan inte fackorden och och formerna. Det vill till att några som vet sätter ihop dokument som håller vid en rättslig prövning. Jag är gärna med och skriver under eller skaffar underskrifter om det behövs många.

    Jag finns på KS.

    SvaraRadera