fredag 2 oktober 2009

Björnhusskandalen - Hyresavtalen

Bloggen redovisar hyresavtalen för samtliga tre företag i Björnhushärvan nedan. Vi publicerar även ramavtalet och tilläggsavtalet så att var och en kan jämföra företagens hyresskyldigheter med vad kommunchefen Jan Eriksson lyckats "förhandla" fram

Västfarms hyresavtal går ut 31/5 2010, men eftersom Jan Eriksson "glömt" att säga upp avtalet är det förlängt till 31/5 2011. Jan Eriksson har uppenbarligen inte förstått att detta avtal ändå skall ersättas med ett nytt avtal, varigenom Västfarm betalar hyra på sin andel av investeringen. Västfarms skyldigheter därvidlag framgår av ramavtalet och Västfarm är alltså förpliktat att skriva ett nytt hyresavtal med kommunen. Det är således tre hyresavtal som skall tas fram och godkännas av ks och inte som nu två. Vem har för övrigt beslutat att Västfarm inte skall få betala sin del av investeringen? Jan Eriksson? För inte är det väl ks?

Hyresavtalen för Lillesjö och Björnerud är anmärkningsvärt otydliga och oklara på flera centrala punkter, vilket är märkligt med tanke på hur lång tid som kommunchefen Jan Eriksson haft till sitt förfogande. Avtalen är dessutom avfattade på sådant sätt att kommunen skall betala ca 40 % av företagens produktions-el m m. Det innebär att kommunen kan komma att få ersätta företagen med flera miljoner kronor per år, istället för att få in hyra. Därtill skall läggas kostnader för drift och underhåll om ca 2,5 mkr/år, som kommunen har att betala. P g a en konstruktion i avtalet sätts i princip ett hyrestak om 1 mkr/år för Lillesjö och Björnerud och Västfarm betalar ca 300 tkr/år (Västfarms hyra har justerats upp från de 120 tkr/år, som anges på avtalet nedan p g a en seperat investering om ca 1,8 mkr som kommunen gjort ).

Avtalsinnehållet innebär således att kommunen kommer att få putta in upp mot 10 mkr/år i fastigheten. Till detta skall läggas kapitalkostnader, avskrivning m m som kan uppskattas till minst 5 mkr. Sammantaget innebär Erikssons förslag till hyresavtal årliga förluster på minst 10 mkr för oss skattebetalare. Det är i första hand Eriksson som försatt oss alla i den här situationen. Tar ks sitt ansvar vid nästa sammanträde kan man fråga sig? Sista säkerhetsventilen är annars länsrätten, dit kommuninvånare kan vända sig med överklagande av de groteska hyresavtal som vi nu sett.

Vart tog förresten halva Björnhuset vägen? Frågan är berättigad eftersom företagen enligt ramavtalet är skyldiga att hyra hela Björnhuset (ca 10 000 kvm) och Erikssons förslag till hyresavtal endast innefattar totalt ca 5 000 kvm (se avtalen nedan).

Erikssons hyresavtal innebär alltså att företagen kommer undan ca 1/2 förpliktelsen betr lokalytan. Bloggen undrar vem som skall betala/hyra resten? Är det Eriksson och kommunstyrelsen som solidariskt kommer att ersätta skattebetalarna för de kommande mångmiljonförlusterna i Björnhuset?

Bloggen avslutar detta inlägg med att konstatera att ks måste ta sitt ansvar och kräva avtal som inte ruinerar kommunen samt lösa kommunchefsproblematiken. Jan Eriksson måste gå! Och han måste gå nu!

Bloggredaktionen!

Klicka på resp avtal nedan för att göra dem större.







15 kommentarer:

  1. Kommunallag (1991:900)
    2 kap. Kommunernas och landstingens befogenheter
    Allmänna befogenheter
    2 § Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.

    3 § Kommuner och landsting får inte fatta beslut med tillbakaverkande kraft som är till nackdel för medlemmarna, om det inte finns synnerliga skäl för det.

    8 kap. Ekonomisk förvaltning
    Mål för den ekonomiska förvaltningen

    1 § Kommuner och landsting skall ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet och i sådan verksamhet som bedrivs genom andra juridiska personer. Lag (2000:889).

    Medelsförvaltningen

    2 § Kommunerna och landstingen skall förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses.

    SvaraRadera
  2. Kan inte bloggen lägga ut dokumentet med hyreshostnaderna för företagen? Intressant att se kvm-hyran mm.

    SvaraRadera
  3. Ramavtal och hyresavtal SKALL gå hand i hand, om inte, SKALL Björnhuset läggas i malpåse.
    Vad SKALL vi mer göra? Just det, RENT HUS i kommunhuset.
    Bloggen visar hyreskontrakt. Det är inga hyreskontrakt, det är våra slavkontrakt. Här skall vi som slavar slita ihop skattemedel för dessa tre juridiska personer. Nej fy fan, släng ut dom om de inte gör rätt för sig.

    SvaraRadera
  4. Väntar fp bara på att Gusteus ska komma tillbaka så dom kan "bånka" igenom de "olagliga" hyreskontrakten? Det kommer nog bli ett mycket massivt överklagande och många kommer att skriva på anmälan. Det vet jag!

    SvaraRadera
  5. Ser på ks dagordningen till ks den 7/10 att hyresavtalen ska tas upp och även svaret på revisionsfrågorna. Hoppas att väldigt många ställer upp och kommer och lyssnar och ser på hur våra förtroendevalda agerar. Det är våran framtid. Överklaga och anmäla är ett MÅSTE om hyresavtalen går igenom. Även anmälan till konkurrensverket måste göras. Kommer maila till så många media som möjligt och uppmanar alla som läser här att också göra det så att detta fruktansvärda som håller på att hända uppmärksammas. Vi kan inte låta detta hända då vi sätter kommunens ekonomiska framtid på spel för jättelång tid framöver.

    SvaraRadera
  6. går detta igenom skriver jag mej i en annan kommun

    SvaraRadera
  7. Kan ni lägga ut ramavtalet

    SvaraRadera
  8. För att täcka ett underskott på 10 000 000 kr måste 100 personer flytta till Färgelanda kommun och betala skatt år ett och bo kvar här till år fem.

    Svindlande tanke med tanke på hur det brukar se ut:
    2008 -1 person

    /ekonom

    SvaraRadera
  9. I Vara kommun satsar kommunen 10 miljoner kronor årligen för konserthuset som gjort Vara med 16 000 invånare till Västra Götalands andra eventkommun i storlek efter Göteborg, Vara konserthus är Göteborgssymfonikernas andra fasta scen och publiken strömmar till, till glädje för en växande besöksnäring.

    I början av den här veckan tog kf i Vara beslut om OBSOBSOBS upphandlingen av Vara Horse Arena som enligt mycket övertygande kalkyler kommer att ge Vara en befolkningsökning med 500 personer.

    Totalt en miljardsatsning där Vara kommer att bidra med 15 miljoner kronor per år.

    Det finns oskicklig och skicklig kommunpolitik och det finns gediget utvecklingskunnande och det finns som alla här på bloggen vet, också total okunnighet om utveckling och förändringsarbete.

    I Vara finns det en bred satsning på ökad kompetens och internationalisering som gediget underarbete till utvecklingen.

    Vid en jämförelse med Färgelanda vill man bara falla i gråt över slöseriet, bristen på omdöme och kunskaper, den närmast obefintliga kostnadskontrollen och långsiktigheten, hästhandlarmentaliteten, mörkandet, halvsanningarna, hafsigheten, de rena lögnerna och brutaliteten i försöken att snåla in på skola, vård och omsorg. Och på skadestånd till ett mobbat barn.

    Det är kommunal förslumning och obegripligt att våra folkvalda spelar med i detta ömkliga rävspel på alla håll och kanter.

    Ni borde överväga att lyfta blicken och nyktra till.

    SvaraRadera
  10. Vi flyttar också om detta går igenom. Aldrig att jag tänker jobba och slita för att betala för dessa företag. Det är väl för f-n ingen som skulle gett mig dessa förmåner/gigantiska sådana om jag startar något. Nej! Flyttlassen kommer nog paradera på 172:an bort från denna myglar och mobbarkommun!

    SvaraRadera
  11. I dagens dalslänning så säger Ulla angående mobbningsärendet som ska tas till tingsrätten att. "..det är viktigt för kommunen att få en opartisk bedömning av vårt agerande". HALLÅÅÅÅÅ Ulla. Sa du inte i radion att ni vet om att ni agerat fel i och med att pojken blivit kränkt. Där sa du nåt om att du ville testa beloppets storlek. Det var den anledningen som gjorde att ni/du? tog det till tingsrätten. HUR F-N ska du ha det??? I svaret till skolverket hade kommunen tydligen sagt att han inte blivit mobbad. Du kommer nog vara helt yr i huvudet innan det här är över. För du har ju absolut noll koll.

    SvaraRadera
  12. Vi har också bestämt oss, vi flyttar.

    SvaraRadera
  13. Har alltid satt en heder i att betala skatt då jag vet att det är grunden för vård, skola och omsorg.
    Nu är det slut med det.

    SvaraRadera
  14. Nu gäller det att inte bara snacka! Vi måste agera! Gå på KS om ni kan. Det börjar 8:30 med information om Björnhuset. Det är bra om så många som möjligt kan närvara. KS behöver känna att det finns folk som lyssnar på vad de säger och tittar dem i ögonen.

    Enligt dagordningen tas beslut efter lunch. Då tas även beslut om mer pengar om hyresavtalen har godkänts.
    Leta upp dagordningen på kommunens hemsida under Politik och påverkan.

    Det finns säkert annat som intresserar.

    SvaraRadera
  15. Jag ser att det står 62 miljoner i tilläggsavtalet. Men nu blir det ju minst 72, men de har "glömt" att skriva ett nytt tilläggsavtal på 72 mkr. Gud vilken fars!!!

    SvaraRadera