lördag 21 november 2009

Allmänhetens frågestund i kf 18/11

Ang det slutgiltiga demokratiska haveriet under Allmänhetens frågestund

Vid kf-mötet meddelade ordf Magnusson (s) att det tillsatts en arbetsgrupp som arbetar med att "modernisera frågestunden". Bl a föreslås särskilda tema-dagar, som uteslutande skall ägnas åt ett speciellt ämne, t ex skolan. Bloggen anar motiven bakom "moderniseringen". Det handlar i först hand om att kunna undvika obehagliga frågor när kontroversiella ärenden behandlas. Vad är då mer passande än att - så där helt apropå ingenting - slänga in en temadag om t ex skolan, samtidigt som man smyger igenom en kontroversiell fråga i kf, utan att allmänheten får tillfälle att ställa några frågor.

Bloggen noterar för övrigt att Bohusläningens lokalredaktör Anders Nilsson ånyo lyckades undvika att skriva om det uppenbara myglet, som de tre mygelpartierna med ordf Magnusson i spetsen ägnar sig åt under Allmänhetens frågestund. Inte en rad således om detta och inte en rad om att flera ur allmänheten ställde sig undrande till varför man inte får svar, trots att frågorna ställs långt i förväg och trots att frågor dessutom ställts flera gånger utan att bli besvarade.

Den olyckliga Ulla Börjesson (s) började med att säga att man behöver ha frågorna i god tid, för att kunna ge bra svar. Man vill ju inte - enligt Ulla - ge "goddag-yxskaft-svar". Men det är ju precis vad allmänheten får, oavsett om frågorna ställs i god tid eller inte. Och till slut - när allmänheten på ett pedagogiskt sätt redogjort för att frågor som ställs i god tid ändå inte blir besvarade - tvingades den olyckliga gå upp och be om ursäkt.

Under kvällen utvidgades dessutom demokratibegreppet och ordf Magnussons mycket flexibla regelpraxis ytterligare och innefattar numer även "enskilt samtal mellan politiker och frågeställare". Det går då till på det sättet att någon ur allmänheten först ställer en fråga, som ingen vill eller kan svara på offentligt, varefter en politiker - i detta fall Zaid Långström (s) - erbjuder sig att besvara frågan enskilt efter frågestundens slut. Ordf Magnusson meddelar därefter frågeställaren att så kommer att ske. Att resten av allmänheten inte får veta svaret är tydligen mindre viktigt. Ja, så går det alltså till i demokratins Färgelanda.

Kritiken mot Anders Nilsson gäller även Dalslänningen och dess "journalist" Helena Lindgren. Men fröken Lindgren är i vart fall konsekvent - hon skriver inte alls - medan Nilsson ägnar sig åt faktaselektering. Och det är inte särskilt snyggt. Därtill skall läggas att man som läsare av tradition inte har ställt några högre journalistiska krav på Dalslänningen, som mest haft formen av ett lokalt annonsblad, som publicerat artiklar som "lånats in" från Bohusläningen.

Kommunchefen Jan Eriksson besvarade till en början glatt alla frågor. Men när Karin Ekeroth ställde kvällens mest centrala fråga, den som handlade om att Eriksson under avtalsperiodens sju år "glömt" att räkna med drygt 8 mkr i ränta (på 30 mkr restvärde) i sin kalkyl - ni vet den som enligt den beklagansvärde ger break even efter 7 år och vinst efter 15 år - tog det tvärstopp. Då ville inte Jan gå upp.

Peo Magnussons huvud vandrade fram och tillbaka, i hopp om att finna någon i fullmäktigesalen som kunde besvara Karins fråga, men ingen hjälp fanns att få. Sekunderna gick och hotade att bli till minuter - tystnaden blev alltmer pinsam. Stackars Peo såg faktiskt ut att få ett mindre nervöst sammanbrott, när en räddande ängel - i form kommunsekreteraren Marianne Martinsson - dök upp och viskade några förlösande ord i Magnussons öra - ("skyll på ekonomichefen"). Med dessa ord återvände hoppet till Magnusson, vars fysionomi genast sken upp och hans gestalt och röst återfann något av det som man normalt vill se hos en kf-ordf. Med nyvunnet hopp meddelade Magnusson så genast, att frågan om Björnhuskalkylen skall ställas till ekonomichefen - som alltså inte var där! Snyggt jobbat säger vi från Bloggen! (och säkert alla från mygelgänget också).

Emellertid var allmänheten - det är ju trots allt deras stund och inte mygelgängets - inte nöjd med Peos besked, utan fortsatte att mangla kf och Jan med frågor rörande Björnhuset och ekonomin. Allmänheten kunde heller inte förstå att det inte fanns någon i kf som kunde redogöra för ekonomin, vare sig politiker eller tjänstemän. Detta påpekande var naturligtvis extra påkallat, eftersom kf denna kväll dessutom fattade beslut om budget och skattesats.

När Karin Ekeroth efter en stund återigen tog till orda, återvände hon till de 8 mkr som Jan "glömt". Hon vände sig därvid direkt till Jan - som satt alldeles intill - och mönstrade honom allvarsamt. Detta blev tydligen för mycket för Jan, som inte längre kunde sitta still och - utan att invänta klartecken från ordf Magnusson - rusade upp i talarstolen och meddelade att han "inte kände till detaljer" samt att han endast sammanställt materialet.

Bloggen undrar vad politikerna i kf säger om detta bisarra uttalande? Detta är alltså samme man, som för några veckor sedan i detalj redogjorde för kalkylen för ks:s ledamöter. Då kände han till den. Nu känner han inte till den. Vad säger ni kf-ledamöter? Kan ni leva med skammen, att tillåta Eriksson fortsätta så här?

Bloggredaktionen

Klicka på pilen i bilden nedan för att bättre förstå fördelarna av att kunna skylla på andra.

16 kommentarer:

  1. Jag gillar norrmannen som jag tycker sammanfattar läget i Färgelanda på ett bra sätt.

    SvaraRadera
  2. Anders på Bohusläningen skrev den 20 november:
    "Samförstånd rådde när fullmäktige antog budget för nästa år och verksamhetsplan för 2010-2012."

    Det fanns uppenbarligen två olika förslag.
    S, V och FP röstade med 18 mandat för sitt förslag. C, M och KD röstade med 16 mandat för sitt förslag.

    Jag är lite tveksam till att det var i samförstånd. Hoppas att det blir en tydligare rapportering nästa gång. Oppositionen reserverade sig dessutom mot beslutet.

    C, M och KD förde fram ett gemensamt förslag i frågan med golfklubben. Efter beslutet i KS har partierna lyft upp frågan igen.
    Starkt enligt min mening. Tyder på en vilja att gå fram tillsammans. Även i den här frågan är den nya majoriteten S, V och FP helt enig.

    SvaraRadera
  3. Man blir inte chockad längre när man läser om hur dom håller på. Men visst blir man äcklad.

    SvaraRadera
  4. Anders Nilsson har valt sida. Det vill säga att skydda de korrupta politikerna. Detta har han vista flertalet gånger. Hoppas folkets dom blir hård. Zaid Långstöm gjorde bort sig totalt på KF. Hur mår han egentligen? Håller den socialdemokratiska maktstrukturen på att rämna för dig Zaid? Den maktstrukturer som genomsyrat och genomsyrar Färgelandas politiska liv, och det trots en borgerlig valseger. Den socialdemokratiska maktstruktur som i sitt partiprogram påstår skydda de svaga. Den har i Färgelanda skapat vår korrupta kommun. Hoppas på valet 2010.

    SvaraRadera
  5. Dom får röstas bort. Det är det som gäller.

    SvaraRadera
  6. Vete fåglarna vad det är men tokigt är det och negativt.
    Björnhusaffären utan kostnadskontroll.
    Det ena mobbningsfallet efter det andra i skolan.
    Kvinnoprästmobbningen.
    Knarkhundsökning på högstadiet.
    Bottenplaceringar i de flesta nationella mätningar.
    Underutbildad personal på alla nivåer i den kommunala förvaltningen.

    Vad är egentligen positivt?

    SvaraRadera
  7. VARFÖR ÄR DET LÄTTA SÅ SVÅRT?

    Hur kan en tidning som Bohusläningen, referera ett kommunfullmäktigemöte så illa att hela tidningens trovärdighet sätts på spel?

    Jag var på plats, således har jag min sanna upplevelse.

    Jag ser mig tvungen att ställa frågan, håller Bohusläningen på att spela ut sin massmediala roll?

    Skall inte ni vara en förmedlare mellan det politiska systemet och medborgaren?

    Vad Bohusläningens reporter skall göra är, att i rollen som förmedlare i ett öppet demokratiskt samhälle, förmedla sanningen.

    Här brister Bohusläningen grovt, vilket medför att mottagaren(läsaren) till en början blir vilseledd, men allt eftersom sanningen kryper fram, kommer trovärdigheten för Bohusläningen att degraderas till intet.

    SvaraRadera
  8. Jag kommer säga upp min prenumeration på Bohusläningen. Jag var också på plats och hur Anders Nilsson skriver om kf mötet är inget annat än en skandal. Han är med i socialdemokraternas, vänsterpartiet och folkpartiets mörkläggning. Jag tänker inte vara med och sponsra den mörkläggningen så därför: Ingen mer Bohusläning för mig!!! Det hade varit "lätt" journalistik att ta reda på fakta.

    SvaraRadera
  9. Hur är det tänkt att svaret på min fråga i kf om de "försvunna" räntepengarna ska komma allmänheten till del?

    Jag förmodar att Peo läser upp ett svar och "lägger det till handlingarna". Jag får nog be om att få det papperet i handen. Utifrån det ska jag säkert kunna hitta en följdfråga så att svaret blir delgivet ytterligare en gång.

    Skulle det vara så att jag får ett skriftligt svar tillsänt mig, finns det säkerligen en fråga att ställa på decembers frågestund.

    Det får inte bli så att allmänhetens berättigade krav på att få svar på frågor stryps. Jag tycker mig ha sett en klar tendens till detta på senare tid. Ska det vara på det viset, kan de lika gärna lägga ner frågestunden. Jag vill inte medverka till ett spel för gallerierna, ett spel som politikerna kan påstå är en del av "en ökad dialog med kommuninvånarna", en av punkterna i "Kommunens gemensamma övergripande mål".

    SvaraRadera
  10. Det är antagligen därför denna bloggen har fått stor genomslagskraft. På grund av den dåliga rapporteringen från media. Så även om jag inte tror på allt som står i bloggen så bevisar den att det är en stor brist på information ut till samhället i viktiga frågor.

    /Kommunanställd

    SvaraRadera
  11. Folkets dom kommer bli mycket hård mot de som anser att vi ska mörklägga och rubba demokratin genom "temadagar" på allmänhetens frågestund i kf. Det är ingen som tror på att det skulle vara för allmänhetens skull. Vilket skitsnack!!! Nej, här handlar det om demokratiska inskränkningar och mörkläggning och åter mörkläggning.

    SvaraRadera
  12. 06:44

    Jag har gjort gemensam sak med dig.
    Mailade nyss till abonnemang@bohuslaningen.se och sade upp min prenumeration.

    Loggade dessutom in på banken och avslutade mitt autogiromedgivande.

    Känns lite underligt, man har ju läst Bohusläningen en massa år... men nu får det vara nog!

    SvaraRadera
  13. Enligt Bohusläningen påpekar Zaid att fullmäktige inte har rätt att besluta om vad revisionen skall ägna sig åt.Bohusläningen skriver "påpekade ungefär som att han upplyste fullmäktige om något som var sant.I själva verket handlar de om ett påstående som är en medveten lögn.Eftersom lögnen var ämnad att avväpna C,M och KD när de föreslog att 200tkr skulle öronmärkas för en revision av Björnhusprojektet så har vi alltså sjunkit så lågt i Färgelanda att lögnen har blivit ett medel i den politiska maktutövningen.Denna lögnen är dessutom en lögn som skulle garantera en fortsatt mörkläggning av den osannoliga handläggningen av Björnhusaffären.Denna gången räddade Zaid således Ulla som lovade att om KS fick behålla 200tkr så skall KS anlita en konsult för att titta på projektet.Torstensson(Smedgard) vore väl i så fall lämplig.Han är ju expert på allting.Hur kan M,CochKD finna sig i att bli så här förnedrade och förlöjligade i denna lögnaktiga politiska process.Det är för mig en gåta.De kan väl själva ringa förbundsjuristen om de mot förmodan skulle vara osäkra på regelverket.Men de måste nu visa politiskt att de ej längre tolererar lögner samt felaktiga och manupilerade beslutsunderlag.Upplysningsvis vill jag "påpeka" att revisorena nu måste genomföra en fördjupad revision av Björnhusprojektet.Detta om de skall uppfylla kraven på svensk revisionsstandard SR(revisorernas "Bibel").SR2001 anpassades till EU standard.Det är viktigt att påpeka att det är stadgat att denna fördjupning ej får utebli av ekonomiska skäl.Om den auktoriserade revisorn gör sitt jobb(vilket han måste oavsett vad Zaid vill) så får vi vår nödvändiga revision. Avslutningsvis vill jag säga att jag är väldigt förundrad över hur lågt demokratin etik och moral har tillåtits sjunka i vårt vackra Färgelanda. Är t.ex Zaid en så dålig mäniska att han lämnar oss i sticket för att dölja de politiska felsteg som har tagits?Hur skall då framtiden se ut om detta får förbli opåtalat!?! Till mig säger han(Zaid) att han är väl medveten om hur galet Björnhusprojektet har hanterats samt att stora delar av de kapitalkostnader som Björnhuset genererar budgeteras på finansförvaltningen i stället för på Björnhuset.Detta säger alltså en som var ordförande på senaste budgetberedning.Nu måste C,M och KD säga i från på skarpen.Det börjar faktiskt att bli deprimerande när man bevittnar hur Ni låter Er hunsas både av kommunchefen och de som bloggen kallar mygelpartierna. Er vän Bill

    SvaraRadera
  14. Om Peter är med i KD när valet skall ske så får partiet min röst.Han själv gör att partiet fortfarande har en trovärdighet.Att andra politiker skall ha så svårt att "komma ut".Att visa att man vill vara en persson som vågar stå för det man tycker är riktigt borde väl inte vara något man behöver skämmas över.Men den ömkliga fegheten tar väl överhanden.

    SvaraRadera
  15. Det kanske är svårt att veta vilken kanal man ska "komma ut" i. Det är inte säkert att politikerna väljer bloggen. Den har ju hudflängt dem vid flera tillfällen.

    Ett sätt för dem vore att ha ett öppet möte, gärna tillsammans, för att berätta var de står och kräva svar på en del centrala frågor. Det skulle också kunna vara ett tillfälle för allmänheten att ge sin syn på hur framtiden bör vara i Färgelanda.

    En styrkedemonstration helt enkelt.

    SvaraRadera
  16. Till23:46.Ann Marie redogjorde i KF hur chockad hon var över hur lurad hon hade blivit.Samma sak har egentligen KD och M sagt.Menade inte att de skall "komma ut" på bloggen men det minsta de då ikonsekvensens namn måste göra är att i KS föra upp frågan om att de ej längre kan ha förtroende för kommunchefen.mm.mm De står ju tysta iskamvrån.Är det sådana politiker vi ska känna oss trygga med?

    SvaraRadera