söndag 8 november 2009

Golfklubben

Näste man till rakning!

Kommunens golfklubb är på dekis.

Det händer vid ungefär samma tid varje år – någon gång i början av hösten innan älgjakten brukar startskottet gå för pilgrimsfärden från klubbhuset i Ellenö till kommunhuset. Golfklubbens företrädare brukar vänta in i det sista, alltså tills pengarna är helt slut, innan den årliga vandringen med mössan i hand äger rum. ”Ge oss stöd och mer pengar, annars går vi i konkurs”! – så lyder i korthet golfklubbens årliga appell till politikerna. Inte särskilt seriöst kanske, men taktiken har ju fungerat utmärkt i alla år!

Sedan urminnes tider har klubben lyckats missköta sin ekonomi och belasta skattebetalarna med sina förluster. Och varje år har flata politiker betalat ut skattepengar (eller efterskänkt, men det är ju i sammanhanget samma sak) till golfklubben. Detta görs graverande nog till synes slentrianmässigt, utan att det vidtas några som helst åtgärder, för att komma tillrätta med de grundläggande problem som kringgärdar golfklubbens sjuka ekonomi. Patienten behöver emellertid botas och inte som nu bara ges livsuppehållande insatser.

Golfklubbens problembild kan delas in i tre delar, underkapitalisering, bristande medlemsunderlag och bristande tilltro. Dagens situation kan liknas vid ett moment 22 eller en ond cirkel. Den dåliga ekonomin gör att många golfare känner oro och osäkerhet kring sina ekonomiska insatser. De saknar av förståeliga skäl tilltro till en klubb, som hela tiden lever under konkurshot och väljer istället – som de upplever det – tryggare alternativ i andra klubbar. Detta innebär i sin tur att klubben tappar sina medlemmar och åderlåts på kapital. Och så fortsätter det år efter år. I slutänden kommer kommunen att stå där med en fin golfbana – men en golfbana som ingen vill vara medlem i eller driva.

Kanske är det dags att börja på ny kula? Kanske är det dags att sluta kasta bra pengar efter dåliga? Det finns lösningar som kan vända trenden – lösningar som på sikt är ekonomiskt fördelaktiga både för kommunen och för golfklubben. Men då krävs nya hjulspår, delvis djärva lösningar och inte minst kompetens att hantera komplicerad ekonomisk och juridisk materia, något som idag tyvärr saknas i kommunhuset.

Eftersom kommunchefen och dennes stab i vanlig ordning försummat arbetet med en långsiktig lösning för golfklubben, hade politikerna i ärlighetens namn inte några större valmöjligheter, när frågan om fortsatt stöd till golfklubben kom upp i ks i onsdags. "Utvecklingsstrategens" Jan Stalfors strategiska arbete inskränker sig ju som bekant till att klippa och klistra i "nyhetsbrev". (S), (fp), (v) och tyvärr även (c) röstade för att ge mer stöd och tog därmed inte ansvar för skattebetalarna och kommunens verksamheter. (M) och (kd) gjorde däremot sin plikt och röstade nej till mer pengar. Golfklubbens norske ordf var ändå inte nöjd när han uttalade sig i tidningen häromdagen – han vill ha mer och menade att konkursen nu är ”oundviklig”. Idag är tyvärr golfbanan ett enda stort svart hål, vars glupande aptit på skattekronor aldrig tycks kunna stillas.

Samtliga partier förtjänar dock kritik vad gäller planeringen. Varför har det inte tagits initiativ till en ekonomisk handlingsplan för golfklubben? Att det saknas kompetens hos kommunens ledande tjänstemän är ingen ursäkt, eftersom sådan kompetens kan köpas in.

En adekvat handlingsplan skulle skapa tilltro till Ellenö golfbana hos golfarna själva och därmed vända medlemsutvecklingen. Ingen vill vara med i ett förlorande lag, men alla älskar en vinnare. En gammal klyscha, men ack så sann – inte minst i golfvärlden! Och det är trots allt golfarna som i framtiden skall driva och utveckla kommunens utmärkta och vackra golfbana. Varför då inte ge dem chansen?

Bloggredaktionen

Klicka på pilen i bilden nedan för att lyssna och se på en presentation från ett helt vanligt ks-sammanträde i Färgelanda.

9 kommentarer:

  1. Tur det är val nästa år.

    Det är inte bara det att tjänstemännen vräker ut pengar på helt fel saker. Eftersom flera av dem saknar både formell och informell utbildning så finns det ingen långsiktig strategi i deras handlande.

    Dessutom är dom som ett gäng "fjortisar" dvs dom tror sej. Dom tror sej veta men har ingen jävla aning om vad dom sysslar med.

    Om dessa tjänstemän suttit i en bolagsstyrelse hade dom varit sparkade för länge sedan.

    Förtroende vad är det, finns inte i vår kommun? Usch!

    SvaraRadera
  2. Det ökade inslaget av informella förhandlingar och tjänstemannastyre gör att alla investeringar centraliseras och ytterområdena dör sakterliga.

    Detta beslutsförfarande må stärka beslutseffektiviteten, men minskar också möjligheterna till insyn, deltagande och ansvarsutkrävande.

    Vilket i sin tur leder till en ickedemokrati - diktatur.

    SvaraRadera
  3. Som att ha en dold alkoholist i familjen.
    Det tillstånd som brukar beskrivas som att ha en elefant i vardagsrummet. Elefanten dominerar allt men alla låtsas som den inte finns.
    Bills kritik är förlösande men den partiella elefantblindheten består hos alla medberoende - för att fortsätta prata alkoholistspråk.
    Varför valde Zaid ett demokrátiskt stolpskott som Jan Eriksson när det fanns många välutbildade och erfarna kommunadmistratörer bland de nästan 50 sökande till kommunchefsjobbet?
    Kanske får han ångest av kvalificerade analyser och reagerar med trots.
    Och så har det blivit råttan på repet.
    Jan Eriksson är Zaids man och lider av motsvarande utbildningskomplex/ubildningsförakt och har i sin tur, för att dölja "alkoholisten", valt ny lågt kvalificerad personal som inte låtsas om elefanten i vardagarummet. Och så har hela kommunen hamnat på ett sluttande plan som avslöjas i den ena nationella mätningen efter den andra. Som tigs ihjäl från kommunens sida.
    I stället för en öppen dynamisk ledning med visioner har Färgelanda drabbats av smussel, onykter ekonomi och svågerpolitik.
    Anställningen av Stalfors som näringslivsansvarig är objektivt sett helt obegriplig, den mannen är en pratmakare och bluff av stora mått. Att han klipper och klistrar sina nyhetsbrev är sysselsättningsterapi som kanske hindrar honom för de stora misstagen. Värre är hans ogenerade textstölder från TT med flera av upphovsskyddat material. I stället för att betala de kanske 5000 det i själva verket kostar att publicera en professionellt genomarbetad artikel snor han texterna. Antingen gör han det uppsåtligt och hoppas på att han inte blir upptäckt. Eller så utövar han publicistiskt jobb på så okunnig nivå att han inte har en aning om vad upphovsrätt är.
    Kompetensbristen är skriande överallt i kommunen enligt principen sådan herre, sådan hund.
    Hunden som glupar i sig makt som alkoholister dricker brännvin och som förvandlats till en elefant i vardagsrummet måste bort från makten.

    SvaraRadera
  4. Det är inte så konstigt, precis som du skriver 08:32, så länge alla blundar och vi har personer som sitter och inte gör sina arbetsuppgifter, att följa kommunens övergripande mål.

    Att sitta, klippa och klistra dagarna i enda i upphovsskyddat material för att det ska se ut som om man gör sitt jobb.

    Att lägga ner skolor i ytterområdena utan att se till effekten det har på elever och andra anställda inom skolan, ja effekten på hela kommunen.

    Att avskeda människor på "golvet" som verkligen gör sitt jobb och har mindre betalt.

    Att införa LEAN i kommunen som är ett system som man använder sej av vid ett löpandeband på en bilfabrik och som har en dokumenterad effekt att människor blir stressade och går i väggen.

    Att centralisera alla investeringar, typ 70-tals tänk.

    Visar vilken enorm avsaknad av kompetens vi har och precis som du säger så smittar den av sej inom hela organisationen, Färgelanda kommun. De som har kompetens tiger för dom vill inte bli inblandade i denna soppa.

    Tråkigt och ett enormt slöseri.

    SvaraRadera
  5. Sorglig soppa, det är allt jag kan säga. Den där norska presentationen speglar tyvärr ganska väl kvaliten på politikernas möten.

    SvaraRadera
  6. Vad är den norska presentationen?

    SvaraRadera
  7. Jag vill minnas att det fanns listor som vandrade runt i kommunen..tror det var strax innan golfklubben anlades. Här kunde man få skriva under vad man ansåg att kommunen behövde tex tennisplan,golfbana,sporthall m,m.

    Jag vet att jag skrev simhall, och det tycker jag hade varit bättre än både golfklubb och Björnhus.

    SvaraRadera
  8. En gubbe som Jan Eriksson, som bor i Uddevalla, fattar helt enkelt inte behovet av en simhall i Färgelanda.

    SvaraRadera
  9. Det är verkligen bedrövligt att politikerna har stått och sett på i alla år utan att göra nåt.

    SvaraRadera