torsdag 12 november 2009

Politisk debatt ikväll kl 19.00!

Vi påminner om debatten ikväll kl 19.00.

Alla är hjärtligt välkomna till en - som vi hoppas - öppen och intensiv debatt - utan skygglappar och förutfattade meningar.

Ämnet som angavs i gårdagens påannonsering blir möjligen väl stort att greppa. Dels handlar det ju om många frågor, dels handlar det om många personer.

För att få lite spets på debatten väljer vi att begränsa debatten till en viss sakfråga. När sedan flertalet är nöjda kan vi därefter gå vidare till nästa. Detta kräver visserligen viss disciplin, men här har även moderatorerna en uppgift.

Mot bakgrund av artikeln i tidningen om GullBritt Johansson (c) häromdagen, kan det vara lämpligt att börja med att debattera "Björnhus-satsningen". Den har ju av dess tillskyndare - med den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp) och den olyckliga Ulla Börjesson (s) i spetsen - lyfts fram som en jobb- och tillväxtmotor.

Frågan är då om "Björnhus-satsningen" är eller kan bli den jobb- och tillväxtmotor som hävdas av tillskyndarna?

Denna fråga blir då det första temat i kvällens debatt. När vi är klara med temat går vi över till nästa - om tiden så medger. Ni som läsare kan naturligtvis också föreslå teman som skall debatteras.

Bloggen fick en fråga om hur man kan använda signatur i debatten. Det gör man på följande sätt. För det första kommer debatten att gå till på det sättet att alla som deltar, använder sig av kommentarfunktionen till detta inlägg. När man tryckt på kommentarfliken,(nederst detta inlägg), får man upp en ruta där man skriver sin kommentar. Klicka först på pilen till höger om "Välj profil" och sedan på "namn/webbadress" näst längst ner. Skriv sedan in din signatur i rutan där det står namn, men lämna rutan för webbadress tom, och skicka sedan ditt inlägg. Härigenom ser alla vilken signatur som skrivit inlägget, men du är fortfarande helt anonym.

Bloggredaktionen.

74 kommentarer:

  1. Så här några minuter innan debatten kan det vara bra med lite fakta kring företagen och deras förutsättningar, dels att ta med sig jobb till Färgelanda, dels att skapa nya jobb i framtiden.

    Björneruds VD Cecilia Kullgren uppgav i en intervju för en tid sedan att det f n arbetar 17 anställda inom produktionen, men att denna siffra förväntades minska i Björnhuset p g a rationalisering genom den nya pannkaksmaskinen. Som mest torde det alltså handla om ett 15-tal jobb för Björneruds del.

    Lillesjös lönesumma i den senaste årsredovisningen uppgår omräknat till ca 11,25 mkr/år, vilket motsvarar 45-50 heltidsanställda (både tjänstemän och arbetare). Även Lillesjö har med sina svaga finanser stora behov att rationalisera genom personalneddragningar.

    Västfarm slutligen var verksamt i kommunen sedan tidigare och berörs således inte av kalkylen. Dessutom har Västfarm relativt få anställda.

    SvaraRadera
  2. Kul med en debattkväll. Ser fram emot detta. Ovanstående inlägg från bloggen visar ju tydligt på att det som Kenneth C hela tiden står och säger: att klustret ska bli en tillväxtmotor i kommunen inte stämmer överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  3. Republican to the core12 november 2009 kl. 19:04

    MJ
    Det jag fastnat för att det inte verkar handla om så många jobb i Björnhuset...

    SvaraRadera
  4. Björnhuset = tillväxtmotor? Låt oss värdera påståendet så sakligt vi kan då måste vi tänka efter vad vi menar med tillväxtmotor. Med tillväxtmotor menar jag en verksamhet som i sin tur gör att övrig industri, jordbruk eller hantverk får fördelar och börjar utvecklas. Är det så med Björnhussatsningen? Tycker man först måste besvara frågan om Björnhussatsningen i sig själv har förutsättningar att ge ett nettotillskott av arbetstillfällen i Färgelanda.

    SvaraRadera
  5. Nej, jobb kan det inte handla om. Hur många anställda skulle kommunen kunnat ha för alla pengarna som nu går till Björnhuset? Sorgliga är att barnen och de äldre får betala priset.

    SvaraRadera
  6. Jag tror inte att Björnerud och Lillesjö kommer att bli den tillväxtmotor Kenneth, Ulla och Edgardo förutspår. Den nya pannkaksmaskinen hos Björnerud var definitivt inte köpt för att öka arbetskraften, utan att för att minska den. Allt annat vore dålig företagskonomi.

    Lillesjö har ju hela tiden sagt att de tar med sin personal som pendlar. De har inte heller ekonomi att anställa många fler arbetstagare.

    Vi får inte glömma att oavsett vad de kommer med för arbetskraft, så är det de trettio som vi miste när Samhall tvingades bort som ska ersättas.

    Hela tiden antyds det att fler företag är intresserade, men det dyker aldrig uppnågra namn, så jag tror det handlar om dimridåer som vanligt,

    SvaraRadera
  7. Republican to the core12 november 2009 kl. 19:11

    Bill
    Jag håller med dig. Jag tänker så här: Gjordes det någon undersökning av "jobbpotential" innan satsningen beslutades? Begärde politikerna att Janne skulle ta fram ett underlag, så att man visste hur många jobb det handlade om, eller gick man på Jannarnas fantasier om "jättemånga jobb" etc etc?? Alltså finns det något skriftligt under lag i den här frågan eller är det bara fria fantasier man gått på i beslutsprocessen?

    SvaraRadera
  8. Till Nygran: Du har rätt. Frågan är vad som kommer att hända med de 6 fd. Samhallsantällda som fick jobb på kommunen. LAS innebär ju sist in först ut!

    SvaraRadera
  9. Hur många är det egentligen som jobbar på företagen som kommer via bemanningsföretag från de "nya" EU-länderna!

    SvaraRadera
  10. Som Nygran sa ovan så är det väl dålig företagsekonomi att inte rationaliera när man nu har denna pannkaksmaskin. Förstår inte hur den extra miljonen som övriga ytor ska ge. Om det ska komma in fler företag så behövs väl nya investeringar och därmed ytterligare kostnader så jag förstår inte hur man kan ta med detta som en intäkt. Det finns ju inget företag i dagsläget som är aktuellt. Bara i Jan E´s fantasi!

    SvaraRadera
  11. Det gjordes en undersökning, den sk Logistemarapporten. Den kostade mycket pengar och resultatet var att för Lillesjö fanns bara incitamentet att det skulle bli billigare hyra = stöd från kommunen. Det fanns inga logistiska fördelar, vilket ju var en stor sak när man pratade om klustret.

    SvaraRadera
  12. Republican to the core12 november 2009 kl. 19:19

    För att fullfölja min tankegång. OM det försvinner70-80 jobb på Samhall och i kommunen och det max handlar om lika många jobb som flyttas hit. Då kan det ju i teorin bli ett nollsummespel. Fast bara i teorin, i verkligheten blir det naturligtvis mycket sämre.

    SvaraRadera
  13. Ännu mer frapperande. Det fanns inga logistiska fördelar för företagen. Undra varför de valde att flytta sina verksamheter hit? Hmm kanske för att de skulle subventioneras! Eller? Jag kan då inte se någon annan anledning.

    SvaraRadera
  14. Republican to the core12 november 2009 kl. 19:22

    Som jag ser det så är det i första hand politikerna som bär ansvaret, som inte stoppat den här galningen i tid eller krävt ett ordentligt beslutsunderlag. Verkligen på lekskolenivå som det här har skötts.

    SvaraRadera
  15. Till Republikan
    I kf senast sa Janne att han tyckte att projektledningen skötts bra!! Hahahaha - fast skrattet fastnar tyvärr i halsen.

    SvaraRadera
  16. Visst blir det sämre. Vi har ju för sjutton lånat upp dessa pengar och ska betala för räntekostnader m.m. Kommunen gick back över 10 miljoner nu! Undra hur det kommer se ut nästa år. Inte känner jag mig säker på att få behålla jobbet i kommunen. Någonstans ska dessa pengar tas ifrån.

    SvaraRadera
  17. Ja det pratades om kluster, livsmedelskluster men vad fick vi? Jo familjekluster!

    SvaraRadera
  18. Hur ser det ut på Västfarm? Hur ser deras mix av anställda ut? Hur många anställda har de?

    Det ska bli mycket intressant att få reda på (om man får det) hur de anställda ser ut på Björnerud. Var bor de? Var skattar de?

    Det fanns potential i Björnhuset en gång - innan det blev denna ohejdade pengarullning. Om man inte haft så bråttom, kunde det ha blivit en bra diskussion om fastighetens användning och den hade kunnat bli det företagshotell man pratade om. Nu är det ju Mathuset som styr det hela och jag tror inte de verkar aktivt för att få dit fler företag.
    Men,det är bara mina tankar.

    Mathusets roll är intressant. Vem har högsta positionen, Mathuset eller Färgelanda Kommun?
    Hör inte till denna fråga, men ändå.

    SvaraRadera
  19. Till republican to the core!
    Det som är så hemskt och overkligt är att det finns ju inget riktigt underlag för bedömningar än idag. Det startade med Jan Erikssons fantasier som kläddes i ord som kluster, tillväxtmotor, industrihotell osv. Kanske vi ikväll kan göra de första "nyktra" värderingarna. Låt oss försöka så får vi se om vi kan sammanfatta något.

    SvaraRadera
  20. Heligt förbannad kommuninvånare12 november 2009 kl. 19:35

    Till Republican, Bill och Nygran
    Apropå tillväxtmotorn Björnhuset. En fråga jag ställde mig själv, efter att ha läst inläggen och information tidigare: Var ligger tillväxtmotorn??? Inte i Björnhuset i alla fall. Där är ju fullt. Detta är den verkligt springande punkten. För RIKTIG expansion krävs alltså NYPRODUKTION!!! Nya fabriker, investeringar för flera 100 miljoner. Finns dom pengarna? Nä. Alltså är allt det här snacket om tillväxtmotor bara bluff och båg. Kommunkassan är ju redan tömd så JE och JS kan inte tömma kommunkassan en gång till för att bygga nytt åt nästa gäng profitörer och lycksökare som dyker upp. Har politikerna tänkt längre än näsan räcker? NÄ, just det!

    SvaraRadera
  21. Man blir så trött på att höra om tillväxtmotor, framtidsatsning och om att Kenneth Carlsson tror på Gud. Fast det är ju bättre än att tro på Jan E. För att ljuga så graverande som han har gjort och gör kan väl ändå inte vara i enlighet med kristendomen. Eller hur Kenneth?

    SvaraRadera
  22. Men ska man inte våga satsa om man ska vinna något? Ibland måste man våga för att vinna.

    SvaraRadera
  23. Republican to the core12 november 2009 kl. 19:47

    19:38
    Jojo, visst visst, våga vinn, det är juste, men inte med SKATTEBETALARNAS pengar. INTE genom spekulation som dessutom är olagligt. Ska kommunen vara involverad i ett sånt här projekt ska det vara på justa och lagliga grunder där företagen tar kostnaden för investeringen. Det ska fan inte vi betala!

    SvaraRadera
  24. Anonym! Satsa för att vinna? Säg det till barnen och de gamla som kommer få betala priset för lång tid framöver. Ja, till satsningar men inte sådana här horribla saker som händer och sker här i Färgelanda nu. Man skäms för att säga att man bor i denna kommunen.

    SvaraRadera
  25. Till Heligt förbannad.....

    Ny fabriker och industrier ska inte kommunen bygga. De ska byggas av industrierna själva. Vi har ju MMmontage, eller vad det heter, som bygger i egen regi uppe vid brandstationen. Det finns även andra företag som kör igång, men inte med kommunen som bank. Det är skillnad!

    Björnhuset är inte fullt renoverad och har inga hyresgäster i den delen (trots att Janne räknar inkomst på den). Jag tror inte att politikerna är villiga att ge samma gåva till ytterligare företag. De bör ha fattat något. Bland annat därför är det viktigt att få reda på dessa halvhemliga företag som kommunen påstås ha kontakter med. Vad har de i så fall lovat?

    SvaraRadera
  26. Undrar också vilket underlag som Kenneth C har för att uttala sig om att detta kommer generera jobb? Har han något som helst underlag för det han säger. Hur många jobb måste till för att kunna gå med plus. Förlorade samhallsjobb och ökade kostader. Någon som räknat på hur många jobb som klustret måste ge för att det ska gå jämt upp?

    SvaraRadera
  27. Anonym säger våga satsa? Varför åker du inte ner till Åbys travbana och satsar dina sparade slantar på en snabb häst som endast har det felet att den galopperar över mållinjen. Tycker du inte att dina pengar som du satsar så kan du väl låna 15 000 kronor. Problemet i Färgelanda är inte bara en galopperande häst utan två skenande parhästar!

    SvaraRadera
  28. Tror ni på det här?? Björnhuset,Tillväxtmotor,Har inte råd att göra rätt för sig,fattas ständigt pengar.
    Kan du få in 72 milj i björnhuset?
    Själv säger jag, bluff!

    SvaraRadera
  29. Det som jag tycker framstår som klart idag är just det som nämnts om begränsad kapacitet i Björnhuset. Det tycker jag faktiskt inte har kommit fram alls i den allmänna debatten, att det måste till nyproduktion (nya fabriker) för att det verkligen ska bli tal om en "tillväxtmotor". Jag har väldigt svårt att se hur externa företag skulle investera 100-tals miljoner i nya fabriker i lilla Färgelanda. Dags för politiker och Jannarna att nyktra till kanske.

    Jag blir för övrigt lätt illamående när jag hör Jannes och Kenneths abstrakta snack om tillväxtmotorer, kluster och liknande som verkar vara lika innehållslöst som deras huven.

    SvaraRadera
  30. anonym - driver du med oss? Visst måste man satsa ibland. Den urspringliga satsningen var på 15 miljoner kronor, som sedan blev trettio. Trettio var det antal miljoner som man slöt ett avtal om. Om allt hade skötts enligt lagen, handlats upp, hade vi inte varit i denna situation. Då hade kunniga människor räknat och lämnat ett anbud. Hade det stannat där, på trettio, hade jag kunnat säga att man måste satsa för att vinna, men inte när det är total brist på styrning.

    SvaraRadera
  31. Lite fakta! De första 7 åren ligger hyresintäkterna på 2.48 miljoner kronor/år. Detta räcker kanske till drift och underhåll. Vi har alltså inget över till ränta och amortering (avskrivning). Vi har alltså sponsrat företagen med 72 miljoner kronor (plus? plus?) GullBritt tyckte det var rätt. Vilket underlag har hon som inte vi har? Positivt med en satsning är:
    1. Den betalar minst igen sig själv
    2. Den ska skapa nettotillskott av arbetstillfällen
    3. Den får andra positiva effekter för kommunen.
    Finns det fler saker som konkret skall beaktas om ska bedömma om en satsning ska vara positiv? Villkor 1 uppfyller alltså inte satsningen. Till och med olaglig KL (kommunallagen). Hur är det med punkt 2 och 3?

    SvaraRadera
  32. Republican to the core12 november 2009 kl. 20:04

    Bill
    Bra uppställning. Det är så jag ser det också. De två första punkterna är ju körda. Punkten 3 är ju också tveksam. Om 1 och 2 spricker ju liksom även 3 på nåt sätt.

    SvaraRadera
  33. En som också är arg12 november 2009 kl. 20:05

    För det första vill jag tacka Bill och andra som engagerat sig så för oss kommuninvånare och vågat stå upp för detta. Sedan till Bill. Nej, det kommer inte skapa ett nettotillskott på arbetstillfällen och inte kommer det skapa en positiv effekt för kommunen. Det är ju inte bara Björnhuset som drar ett mörker över kommunen!

    SvaraRadera
  34. Vet någon hur det står till med inflyttningen! Skulle dom inte flytta in 1/11? Det står ju i hyreskontrakten. Har det redan havererat? Detta hyreskontrakt är fattat av ks.

    SvaraRadera
  35. Nu verkar den värsta debattlustan ha lagt sig i denna fråga. Om någon vill fortsätta på temat går det bra. Annars kan det vara en bra idé att i det här läget glida över på frågan hur projektet skulle ha skötts från början.

    En första fråga är naturligtvis hur projektet kunnat gå från 15 mkr till minst 72 mkr? Borde entreprenaden ha handlats upp enligt upphandlingslagen?

    SvaraRadera
  36. Republican to the core12 november 2009 kl. 20:14

    Självklart skulle den ha upphandlats!

    SvaraRadera
  37. Ja, självklart skulle det ha upphandlats! Då hade vi inte varit i den situationen som vi sitter i idag! Att inte ha gjort det tyder på en total inkompetens att sköta sådana här projekt. Jan E måste bort från våran kommun.

    SvaraRadera
  38. Jag anser att det borde funnits en juristtjänst, i alla fall på halvtid, i kommunen.

    SvaraRadera
  39. En annan fråga är hur mycket till måste kommunen punga ut med för att få färdigt. Det kan väl inte vara någon som tror att det stoppar med dessa 72 miljoner kronor?

    SvaraRadera
  40. En som också är arg12 november 2009 kl. 20:20

    Hoppas att polisanmälan får framgång. Fast det tror jag den kommer få.

    SvaraRadera
  41. Eftersom vi dagligen matas(vitsigt va) med att vi måste leva sundare.Så hade jag lite svårt för satsningen på "snabbmat" från början.

    Detta framförde jag till Kenneth för snart ett år sedan, att folk börjar tänka mer på sin hälsa och då kanske kommer att handla mindre färdigmat.Men hans tro på JanE var lika stark då som nu!

    Så vi får väl hålla tummarna för att folk kommer att bli latare och köpa färdigmat!

    SvaraRadera
  42. Ja du Bill, jag vet inte om jag kan känna på dig lite. Jag hävdar att vi har fått ett familjekluster, vidare ser jag att dom har bildat ett bolag MathusetAB som lock för insyn.
    Om jag nu går till Kommun, kan jag då se att 72milj finns i Björnhuset?
    Du har tydligen sett mycket papper, kan man tydligt se att pengarna har hamnat rätt?

    SvaraRadera
  43. Sa inte revisorn att det skull vara upphandling i Björnhuset?
    "En som också tror sig veta"

    SvaraRadera
  44. Revisorn sa att det borde upphandlats.

    SvaraRadera
  45. 1. Självklart borde projektet ha upphandlats enligt LOU! Det är en skandal att inte så har skett. Hade någon/några kunniga byggföretag räknat hade det inte fått gå på så lösa boliner som det gjort. Då hade de lagt anbud och varit bundna av det. Då hade vi vetat. Nu vet vi ingenting.

    2. När nu projektet inte upphandlades enligt lagen, borde det ha funnits en mer kompetent projektledare än den som nu finns. Han har inte den erfarenhet som krävs för att driva ett så komplext bygge.

    Att det var så komplext används för att rättfärdiga alla fördyringar och misstag som gjorts under resans gång.

    3. Man började betala ut pengar till Mathuset trots att det klart och tydligt står i Ramavtalet att det får ske först vid inflyttning. Vem har gett tillstånd till det? En springande punkt.

    4. Skriftliga avtal "sätts lite ur spel". Det enda avtal som kommunen hade med Mathuset var Ramavtalet med åtföljande tillägg. När hyresavtalen var klara för påskrift följde de inte detta ramavtal. Det är då det famösa uttrycket dyker upp. Alltså, när det passar följer man inte avtal.

    5. Det har hela tiden varit företagens vilja som följts. Det gäller utformingen av bygget, val av material, maskiner som egentligen inte bör tillhöra kommunens investering utan företagens egna utlägg mm.

    Det finns mer.

    SvaraRadera
  46. Revisorn sade rätt mycket mer... han påpekade även att kf hade vetat om vad de tog ställning till om Björnhuset upphandlats.
    Nu fattade våra politiker beslut utan att veta någonting... det är egentligen väldigt sorgligt det här, att vi inte har bättre företrädare...

    SvaraRadera
  47. Låt oss en gång för alla fastslå att det vet inte jag! Det vet inte Thord Karlsson och det vet inte Jan Eriksson och absolut inte Kenneth Carlsson. Detta eftersom vi inte har någon egen organisation i projektet = 0 person. Vi har inga beskrivningar, vi har inte varit med och beställt, vi har inte varit med och kontrollerat vad som är installerat i Björnhuset. Vi vet dock att vi har betalat fakturor med mycket bristfälligt fakturaunderlag som har varit "märkta" Björnhuset för 72 miljoner kronor. När jag som har varit på visningen och sett vad som är gjort invändigt och betraktar Björnhuset utifrån så konstaterar jag konstaterar också att projektet ej belastas med exploateringskostnader så som vägar, grundläggning, anslutningar osv. Då undrar jag: Var är dom 72 miljoner kronorna??? Det borde varje människa fråga sig.

    SvaraRadera
  48. Nygran berör i sitt senaste inlägg en mycket central punkt, nämligen den att Jan Eriksson samt en del politiker helt enkelt struntat i att följa de civilrättsligt bindande avtalen mellan företagen och kommunen. Bloggen tänkte återkomma till denna frågeställning i nästa debatt och gå igenom vem som gjort vad och varför det är fel.

    SvaraRadera
  49. U132 - Det finns en hel del konstigheter i fakturorna. Ett oeftergivligt krav är att en total revision av projektet görs med tillgång till alla specar till alla fakturor. Det blir inte lätt, för mycket ligger begravd i golven. (och även någon hund)Den som gör detta jobb måste ha hjälp av kunnig personal inom de olika delarna av bygget bygg, el, va osv.

    Jag tror att en del av de 72 miljonerna inte gått till det vi skattebetalare tror. Jag inte bara tror, jag vet. Men, vi behöver mer än några tusen hit och några tusen dit.

    Hoppas polisanmälan ger resultat.

    SvaraRadera
  50. En som också är arg12 november 2009 kl. 20:44

    Att bara godkänna hyresavtalen på det viset som dom gjorde är skandal. När hyresavtalen inte följde det ramavtal som fanns. Dessutom sa Ulla B på ks mötet att hon informerat sina partikollegor om att ramavtalet var satt ur spel. Här måste man fråga sig om vi kan ha politiker som struntar i lagen och följer sina egna lagar och regler. Om alla gjorde så hur hade det sett ut då? Kenneth är övertygad om att det enda, förrutom att han tror på Gud, är att det enda som kommer skäras nere i Björnhuset är korv och gurka. Undra hur han ska förklara de nedskärningar som måste ske till följd av olaglig sponsring till enskilda näringidgare? Nej, bort med dessa odugliga politiker och lögnaktiga tjänstemän (JE, JS) så vi långsamt kan få börja reda ut den här fruktansvärda soppan.

    SvaraRadera
  51. Käre Bill
    Det går de mest otroliga rykten just nu. Tyvärr har jag fått en del av dessa bekräftade. Dels handlar det om en OFATTBART inkompetent projektledning genom Thorstensson, precis som Nygran är inne på. Det handlar också om värdefullt material som "försvinner" på olika sätt nere i Björnhuset. Det handlar om allt från koppar till virke. Material används till att byggen hos närstående etc. Riktigt riktigt vidrigt m a o och vi skattebetalare får betala kalaset. Sedan blir det ju inte bättre att företagen skor sig något alldeles fruktansvärt själva. Hoppas det blir en förundersökning som kan avslöja bedrägeriet. Det där med rördelarna som ni skrev om för ett tag sedan är inte det enda. Det kan ni skriva upp!

    SvaraRadera
  52. Ja, fy fan säger jag bara........

    SvaraRadera
  53. Allt är så sanslöst att det blir overkligt. Var är t.ex. alla kostnaderna konterade? Bygget har ju genererat räntor (på ca 2 miljoner) på de redan utbetalda fakturorna samt driftskostnader: El, värme och vatten under byggtiden osv. Jag har frågat (skriftligt) och får inget svar. Dessa kostnader ligger naturligtvis inbakade i de 11 miljoner som kommunen går back i år och bidrar till redan nu att permitteringar får ske. Mörkningen fortsätter i budgeten för nästa år.

    SvaraRadera
  54. Republican to the core12 november 2009 kl. 20:49

    Man blir väldigt väldigt besviken. Mest besviken blir jag av att jag och vi andra saknar kunniga och handlingskraftiga politiker som aldrig skulle ha tillåtit den här skiten.

    SvaraRadera
  55. Bloggen drar streck för den "aktiva" delen av debatten kl 21.00.

    De som vill kan naturligtvis fortsätta skriva inlägg, som kommer att publiceras med "jämna" mellanrum. Tack för det stora visade intresset och vi återkommer med stor säkerhet redan nästa torsdag för en ny debattkväll kl 19.00

    SvaraRadera
  56. Till Republican
    Visst blir man besviken på att dom inte gjort något. Men jag blir minst lika förbannad på att dom inte gör något åt Jan Eriksson. Det är ju ändå han som bluffat politikerna. Och så sitter dom där som små fån och säger ingenting. Idioter och då är jag ändå snäll.

    SvaraRadera
  57. Tack för denna kväll. Kommer nu ta mig tid och läsa igenom alla kloka kommentarer som visar att det finns många positiva krafter i Färgelanda.

    SvaraRadera
  58. Tack Bill, jag dyker för i afton, för att vara lite vitsig, så dyker jag kanske upp nästa Torsdag. Ett som är säkert är att Kommun står på grund.

    SvaraRadera
  59. Vad jag inte förstår är varför politikerna alltid måste mygla. Varför måste allting vara så korrumperat? Please!?

    SvaraRadera
  60. Jag förstår inte hur ledande politiker i ALLA partier (Glöm inte detta faktum!) kunde höja projektet till skyarna. Jag har hört dem alla i KS säga att de trodde på projektet. Att en del nu har insett att de blivit lurade (jag tvekar inte att kalla det lurendrejeri)tar inte ifrån dem deras naivitet i ett tidigare skede. De hade ändå fått höra från oss gräsrötter att något var fel. De vägrade att kritiskt granska det som serverades dem. Vi måste kräva mer av de ledande i kommunen. Hoppas att förnyelsen ger resultat.

    SvaraRadera
  61. 20.45
    Det du skriver är ju fruktansvärt om det är sant och MÅSTE granskas. Jag läste att Moderaterna försökte få igenom en granskning men att deras förslag röstades ned. Men detta MÅSTE ju som sagt granskas. Det är ju helt sjukt att detta fått hända och att vi fått betala för företagens kalas. 72 miljoner. Och samtidigt stänger vi skolor och avskedar personal. Nej nej och åter nej, det här måste vi gå till botten med.

    Tack för ordet

    SvaraRadera
  62. Det är tråkigt att kommunledningen hamnat i försvarsposition, som leder till en överdriven och sagolikt verklighetsfrämmande övertro på det sk matklustret. Att vänta sig att två små företag ska utvecklas till en tillväxtmotor låter inte särskilt troligt.
    Vi får hoppas att deras affärer utvecklas och skapar ett och annat jobb.
    Det är övertonerna som stör.
    Varje normalt förnuftig människa inser att ord som matkluster och tillväxtmotor är för stora ord för det som händer, Slöseriet och den bristande kostnadskontroll är stötande, det är mänskligt att de skyldiga i ett sånt läge tar i så livstycket nästan spricker om vilken fantastisk satsning det är! För att släta över slöseriet med våra skattepengar!

    Rn hel del trolleritricks har visserligen kollrat bort oss i Björnhusaffären som man knappt har vetat om det var sant eller falskt men två små företag kan inte trolla.

    Att skapa ett matkluster värt namnet uppstår inte simsalabim! för att de två första företagsetableringarna är i hamn. Kommunen måste skapa rätt förutsättningar för ett matklister. Definiera ordet matkluster En bra infrastruktur för småföretag är den lokala näringspolitikens uppgift. Ett matkluster utfaller inte som en bingovinst utan uppstår som det mesta här i världen av slit och släp.

    Trolleri finns dessvärre inte att tillgå.

    Tillväxtmotorn är en uppblåst ballong och matkluster är bara ett ord än så länge i Färgelanda.

    Överdrifter.

    Det handlar om två småföretag som blåsts upp av en kommunledning som försvarar en dålig sak.

    SvaraRadera
  63. Håller med om att dom här snuskiga affärerna i Björnhuset måste granskas. Det är verkligen helt sjukt det som hänt. Och jag fattat rätt så har inte ens kommunen haft någon personal på plats och företagen har kunnat göra precis som dom velat. Jag läste att i tidningen att Kenneth inte ville ha någon granskning som letade fel eller syndabockar. Varför inte Kenneth? Du som tror på gud och allt, vill du inte att sanningen ska komma fram?

    SvaraRadera
  64. Nån som vet om sven-arne har någon som helst erfarenhet av sådana här projekt?

    SvaraRadera
  65. Republican to the core12 november 2009 kl. 21:55

    Och MITT slutord blir: Som kommuninvånare i Färgelanda kommun känner jag mig förlöjligad och bedragen av politikerna. Jag kan upplysa damerna och herrarna som känner sig träffade att jag inte gillar att bli förlöjligad eller bedragen. Vi ses vid valurnorna:-)

    SvaraRadera
  66. Det stämmer mycket väl att dom roffat åt sig rejält där nere.
    (hantverkare som sett och hört)

    SvaraRadera
  67. Dom roffat åt sig? Vilka dom? Detta måste upp till ytan!!

    SvaraRadera
  68. 21:31
    Hej på dig!
    Inte är erfarenhet avgörande för ett jobb inom familjen, ett jobb som ger sjusiffriga belopp i lön. Nej du, titta på hela familjen, det hittar du under 22 augusti, ett schema hur det hela hänger ihop.

    SvaraRadera
  69. Nu hava jag frid i själen.Mitt tivelaktiga beslut äro nu till ända.Mitt beslut kännas välgrundat och genomtänkt.Klarar ej av att deltaga i debatten.Det tager ett halvt sekel för mig att skriva ett fåtal rader.Ty åldern tager ut sin rätt.

    SvaraRadera
  70. Särskild Beredskapspolis12 november 2009 kl. 23:37

    Det har byggts flitigt privat av flera personer kopplade till Björnhusprojektet. Här måste göras en ordentlig utredning för att skapa ordning och reda. Det behöver inte alls betyda att privatbyggandet är kopplat till byggprojektet i Björnhuset. Det kan faktiskt vara slumpen. Ifall någon privatperson sitter inne med starka bevis att delar av byggnadsmaterial har hamnat i fel händer bör man omedelbart kontakta Polis.

    SvaraRadera
  71. Otroligt viktigt att kolla upp om ALLA miljoner gått till björnhus projektet, för inte skall väl vi skattebetalare betala privata nybyggen för dom inblandade i projektet? Men som en liten vanlig arbetare så vet jag inte hur det skulle gå till att kolla upp det, förstår att det är ett näst intill omöjligt uppdrag.....suck

    SvaraRadera
  72. Bättre än Kommunfullmäktige. Bättre klubbhållare än kfs.ordförande och längre frågestund. Bättre förvaltningschef på bloggen än i kommun.

    SvaraRadera
  73. mmmmmmm. aptitretare till morronkaffet

    SvaraRadera
  74. Ser fram mot nästa torsdag.

    SvaraRadera