fredag 26 februari 2010

Från snöstrul till bokpyssel

Så här i arbetsveckans sista skälvande timmar, skickar Bloggen med några iakttagelser från kommuninvånarnas insnöade vardag.

Bohusläningen skriver idag om en katt bland hermelinerna - det är Fru Jacobsson på Hermelinvägen i Färgelanda, som ondgör sig över Valbohems usla service. Fru Jacobsson uppskattar inte att tvingas bo i den igloo, som Valbohems ihärdiga takskottande förvandlat hennes lägenhet till. Hon förstår helt enkelt inte att Valbohem har förärat henne en stor ynnest, när man låtit henne prova på Valbohems nya exklusiva vinterboende. Fru Jacobsson är dessutom fräck nog att kräva, att hon ska kunna se ut genom sina fönster. Oförskämda människa! Varför kan hon inte göra som alla andra hyresgäster i Valbohem, d.v.s. tiga still och avstå från att klaga på Valbohems usla underhåll och skötsel av sina fastigheter. Allt blir ju så mycket lättare när ingen klagar och det är ju viktigt att alla trivs - eller hur?

Eftersom Bloggen gärna vill avsluta veckan i positiv anda, så vill vi uppmärksamma "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors - även kallad pysselstrateg i folkmun - och hans senaste projekt. Som alla vet lever den välbetalde pysselstrategen för sina projekt och det går inte en dag utan att han drömmer om nya erövringar av EU-bidrag och luftslott. I tisdagens nummer av annonsbladet Dalslänningen skriver den alltid lika tjänstvilliga Fröken Lindgren - Bloggen har förstått att Fröken Lindgren och pysselstrategen har utväxlat telefonnummer - om pysselstrategens senaste erövring. Det handlar inte oväntat om "Leader-projektet" - ni vet projektet som innebar att Järbo och Stigen skolor lades ned.

Till himmelska toner och mot en fond av frostiga dimmor i ett vintrigt kulturlandskap, berättar så pysselstrategen inför Fröken Lindgrens andäktiga öron (och ögon) om sina storslagna planer. Öppenhjärtigt och utan omsvep berättar han hur han med hjälp av skattepengar från "Leader-projektet" kommer att färdigställa sitt nästa Herkules-verk - "Boken om Dalsland". Bloggen gratulerar till ytterligare 465 000 kronor i bidrag. "Det känns ju jätteroligt", säger pysselstrategen.

Bloggen förstår att Fröken Lindgren i denna stora stund kände sig träffad av Guds nåd och var rörd intill tårar. Fröken Lindgren håller sannolikt den magiska stunden med pysselstrategen, som en av höjdpunkterna i sin journalistiska karriär. Bloggen kan bara instämma med Fröken Lindgren och vi ser redan fram emot nästa svärmeri, vilket kan antas inträffa lagom till midsommardansen.

Trevlig helg!

Bloggredaktionen

24 kommentarer:

  1. Gleisner håller väl på och gör utklipp ur revisionsrapporten och klistrar in så det passar Kenneths "kalla fakta" granskning. Vad jag fårstår så blir det svårt att vända upp och ner på sanningen denna gången. Men tillsammans med uppkavlade ärmar får nog herrarna det att framstå som att "äntligen har vi fått bekräftat alla kalla fakta som vi har rapporterat tidigare". Läste i bohusläningen att det var någon som undrade vilka kommuner som skulle hjälpa till att ta mot flyktingar från Färgelanda.

    SvaraRadera
  2. Bysprängningsproblematik och jantelag genomsyrar hela Färgelanda!

    I alla partier och på alla nivåer, och är ett inbyggt mönster som inte bara är utmärkande för Färgelanda. Det är en del av ett svenskt kulturarv, och en överlevnadsstrategi.

    För att förstå problematiken får man gå tillbaks till 1700-talet. Då levde den svenske bonden i byar omgärdade av tegar. Detta byggde upp en stark gemenskap, och ett skydd mot rovdjur, fredlösa och raider från högre ständers knektar. Knektarna var ibland danska, ibland norska och även stundom svenska. Bysprängningen under detta århundrade ledde till att fastigheter flyttades ut, och var ett viktigt steg för att rationalisera svenskt jordbruk för att öka avkastningen.

    Men vad hände med gemenskapen? Visserligen delade man vardagslivets hårda kval, men släktband, familjeband och den gemensamma kyrkan blev den viktigaste sammanhållningen.
    När " plogen, potäterna och vaccinet" sedan gav en ökad befolkningsmängd på 1800-talet så byggdes det snabbt upp ett jordlöst landsbygdsproletariat.

    Nu började jordägarna känna sig lite förmer, och detta avspeglas tydligt av de mangårdsbyggnader som är uppförda under sent 1800-talet. När sedan bruk/sågverk behövde arbetskraft så blev det bygdens jordlösa som sökte tryggheten och sitt livsuppehälle innanför fabrikens tjocka tegelväggar eller vid ångvisslan i skogsbrynet.

    Först under 1800-talet bildades nationalstater i Europa med följd av krig och umbäranden. Nationalismen övergick sedan under 1900-talets början till rasbiologi, och i Sverige bildades Rasbiologiska Institutet. Nationalism och konservatism lever än idag starkt kvar i Färgelanda år 2010.

    Färgelanda är bysprängningsböndernas och landsbygdsproletariatets barn. Några av dem har skapat småföretag. Som småföretagare inom bygg, handel, mekanik och fordonsteknik. Ännu kan man höra småföretagaren säga "dräng" och "piga" om sina anställda. Bondelivet ligger oftast en generation bakåt i släktled.

    Inflyttningen till kommunen har främst skett genom behov av personal inom det kommunala och Volvofabriken. Arbetskaftsinvandrare, ingenjörer, läkare och lärare. Men kommunen har fortsatt att avfolkats likt övriga landsorter i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Köp en spade åt fru Jacabsson. Hon kan ju gå till affären i allafall, det är inte alla som kan! Pga dålig snöröjning på landsbygden

    SvaraRadera
  4. Det är inte mycket med det på Volvofabriken, mest rövslickeri!!

    SvaraRadera
  5. Tjänstemannaförhandlingarna på "volvo fabriken" skall bli rolig att följa,
    för i de senaste varslen för kollektiv
    anställda så har uppsägningarna förklarats
    med "vi ska spela med bästa laget".
    Intressant att höra om det gäller fortfarande.

    mvh.mohaha

    SvaraRadera
  6. 465 000 kr?! Ska han dra sej tillbaka tills stormen lagt sej?

    Är tråkigt att tjänstemän driver frågor i kommunen för egen vinning och på våra barns bekostnad. "Tomma tunnor skramlar mest"

    Kommunen är just nu som en bil som framförs av ett rattfyllo med baksättet fullt av skrikande, skräckslagna barn. Full gas över stock och sten tills färden kraschar i diket. Då stiger fyllot, (de som styrt oss hit), givetvis oskadd, ur bilen och har ingen aning om hur vi hamnade i diket med en krasch. Medan barnen ligger utspridda och sönderslagna.

    Detta är Färgelanda kommun idag!

    Den där Ulla och Zaid har flera gånger gapat och skrikit ut att dom är "ekonooooomer" och nu visar det sej att dom inte har koll på god redovisningssed och vad det är för skillnad på byggnader och en inventarier. Mycket trovärdigt.

    Patetiska och små människor som missbrukat sin ställning och våra pengar. Dom får inte komma undan med detta!

    Hejar på dej Bill!

    SvaraRadera
  7. Försöker pysselstrategen smita nu när det osar hett om projektet han varit med om att babbla fram?

    SvaraRadera
  8. Men hon är allt lite söt fröken Lindgren.....

    SvaraRadera
  9. Varför ville Kenneth Carlsson så gärna ha leadermedlemskap?Så gärna att han ville kohandla fram att skolorna i Stigen och Järbo skulle få va kvar,om han i utbyte fick medlemskap för Färgelanda i Leader?
    När kohandeln inte gick,sa Carlsson: istället för skolor på landsbygden får ni nu Leader medlemsskap -å det blir bättre!.

    kanske vill Carlsson söka Leader pengar till sin idrottsklubb eller till sin rökavänjningskampanj! Som projektledare kan han få lön!!

    Har inte sett något projekt som hjälper arbetslös landsbygdsbefolkning till jobb, förbättrar deras livskvalitet eller förkortar skolresorna för barnen. Istället är det mest föreningar i samhällena o turistbolag o som äskar pengar från Leader.

    Svenska Leaderprojekt ska generellt
    -förbättra jord- och skogsbrukets konkurrenskraft
    -förbättra miljön, landskapet,
    -förbättra livskvalitet, bredda företagandet, främja utvecklingen av landsbydens ekonomi.

    Enligt "Leaderprojekt i Dalsland-Årjäng" ska de
    -utveckla landsbygden
    -besöksnäringen
    -livskvalitet
    -infrastruktur
    Bidra till ökad sysselsättning och företagande för de boende,skapa ökad livskvalitet på landsbygden.

    Detta bokprojekt som Stalfors är projektledare för kommer knappast utveckla Dalslands landsbygd,men utfyller Stalfors och några fotografers plånböcker.Dessa har en fotoutrustning för mellan 10 000 -20 000 kr minst.Inga fattiglappar alltså,knappast heller arbetslösa eftersom de redan haft råd skaffa utrustningen.

    Stalfors som projektledare får rätt ta ut lön för sitt arbete med denna turistbok.Hur går det ihop med hans heltidsanställning på kommunen som strateg? Det är också tänkt att fotograferna ska kunna marknadsföra sig och sina bilder i denna bok.
    Ideellt arbete ska utföras för ca 450 tkr också. Kanske ska fotograferna skänka sina dyra bilder,men ersättning för alla sina utgifter och marknadsföring har de rätt till!

    All heder åt journalisten som lät naive Stalfors uttala sig,nu är det många som retar sig på Stallfors. Denna journalist har också beskrivit att Björnhusföretagen inte betalar sina hyror t ex.Det har iinte tidningen Bohusläningen brytt sig om att bevaka.

    SvaraRadera
  10. Dalslänningen rapporterar idag betr Björnhuset att hyrorna äntligen är inbetalda men med reservation, säger Cecilia Kullgren från Björnerudsgård, då det fortfarande finns flera områden som inte är klara i Björnhuset. Johan Larsson bekräftar att hyrorna är inbetalda.

    Kommunrevisionen ifrågasätter den ekonomiska redovisningen kring Björnhuset. "Enligt kommunrevisionen kommer inte hyresintäkterna att täcka de kostnader kommunen har och revisionen hävdar också att det föreligger ett nedskrivningsbehov" skriver Dalslänningen.

    SvaraRadera
  11. BETRAKTELSE OM BIDRAGSPYSSEL

    Ack dessa bondfångare!
    Med sina näsor för pengar!

    Varför blir vi inte förvånade?

    En man som lyckas lura en hel kommun att tro att hela Tysklands marknad öppnar sig
    genom ett vänortsprojekt med en utfattig och nynazistisk by i gamla Östtyskland
    som åker land och rike runt och föreläser om mager kommunal tjänsteproduktion i just vårt lilla grundlurade samhälle där han låtit miljoner skattepengar rinna mellan fingrarna utan kostnadskontroll
    vind för våg.

    Vad vet EU om Färgelanda?

    Och om böcker om Dalsland?

    Kulturjournalisterna Gunder Andersson och Lena S Karlsson gav för några år sedan ut Äventyret Dalsland men inte ens den är en bästsäljare.

    Uppföljningen av EU-projekt är så dålig att om man bara lyckas snacka till sig ett bidrag är risken att åka dit på missbruk av EU-bidrag försumbar.

    En bondfångare med EU-bidragsvana kan lätt som en plätt roffa åt sig storkovan.

    Förklädd till Lokal Kulturpersonlighet
    öppnar han rutinerat nya kranar
    jackpot efter jackpot rasslar ut.

    Den självutnämnde kulturpersonligheten
    slickar sig om munnen.

    Ena dagen expert på matkluster och dagen därpå konstnär, allt är möjligt för en bondfångarpajsare med bondfångarsvada.

    De går omkring i hela och rena gångkläder.
    Ser inte det minsta avvikande ut, tvärtom.

    Livserfarenhet och skarp blick krävs för att se igenom människornas falska masker och sedan behövs det ett sällsynt stort sjujävla civilkurage för att slita av bondfångarna deras förbindligt leende skråpukansikten och sociala masker.

    Tjänar nästan ingenting till att skjuta på pianisten.

    SvaraRadera
  12. Ang Ulf Blomgrens artikel i dagens,28/2, Bohusläning om Mathusets egen revision.

    Jag kan just höra hur det kommer att låta när Arne Hedlund kommer till kommunen krav om friska pengar.

    - Hur kunde ni, kommunen, betala ut pengar till Mathuset på så dåligt underlag. Inte undra på att det blev så dyrt. Ni får rätta till det. Vi har ju tillfört skattebetalare. Nåt måste ni göra för att hjälpa oss. Vi kan inte hjälpa att Projektchefen inte kunde räkna. Vi blev lurade. Kom igen nu! Bara 12 miljoner till. Jag lovar!

    Nej, inte ett öre till! De betalar ju alldeles för låga hyror, vilket inte Arne Hedlund vill kommentera. Det är inte ett dugg synd om dem! Visa kurage!

    SvaraRadera
  13. 1.45
    Jodå, Bohusläningen har visst skrivit om att Björnerud inte betalat sina hyror.....

    SvaraRadera
  14. Arne Hedlund beskriver ganska bra hur det ser ut i Mathuset AB. "Ingen visste" någonting om hur det låg till med vilka fakturor som var betalda eller obetalda etc Än mindre visste(vet) han naturligtvis om föreliggande fakturor är riktiga eller inte. Syltburken har varit(och är) vidöppen. När burken har tagit slut har Eriksson ställt fram en ny. Lite konstigt är det dock att Hedlund och gänget inte ens har vetat när syltburken har tagit slut. Så är det med berusning. Alkoholisten tror att någon har tagit eller gömt spriten när det i stället är han själv som har druckit ur den sista flaskan. Varje vuxen människa förstår ju att det i denna härvan har hänt saker som inte får hända. När skall de rättsvårdande myndigheterna ta sitt ansvar. Bloggen jämförde med Göteborg. Det är som om det i Göteborg hade betalts ut 7,2 miljarder=7200 miljoner kronor utan kontroll och kontrakt. Detta till ett projekt som inte ens kommer kommuninvånarna tillgodo(till skillnad från Arena Vänersborg). Och det är inte klart ännu. Nu vill Hedlund att en ny syltburk skall ställas fram. Nu får det vara bra. Jag kommer då inte att stillatigande se på när vi blir ruinerade.

    SvaraRadera
  15. Är sven-arne kvar som projektledare?

    SvaraRadera
  16. Till 12.10

    Jag vet inet, men förmodligen är Sven-Arne bortplockad.

    Han borde öht aldrig blivit inblandad! Han är ju direkt oduglig till det han satts att sköta.
    Men ni skall vara medvetna om att Sven-Arne är tillsatt av matföretagen. Det finns många kopplingar mellan Sven-Arne och matföretagen (kompanjon med Henrik och Jimmy).
    Vart tog Jimmy vägen? Han har tydligen ersatts av Hedlund som Vd i Mathuset AB.

    En sak skall man veta. Även om alla dessa inblandade älskar pengar över allt annat och gärna har utnyttjat syltburken så bevakar de givetvis sina egna intressen främst. Gynnar det dem så offrar de utan att blinka någon av de andra.

    SvaraRadera
  17. Arne Hedlund säger i en intervju i dagens Bohusläning (27/2 inte 28/2 som jag tidigare skrev):

    - Jag kom in när projektledaren slutade och fick först inget grepp på den ekonomiska situationen inom Mathuiset AB.

    Alltså är Sven Arne borta ur bilden.

    Arne Hedlund igen:
    - .... en projektledare hade räknat fel i kalkylerna på fyra miljoner kronor.

    Hade man "Kalla Fakta" kalkyler där också?

    När Hedlund kommer och ber om en ny syltburk ska han ingen ha. Finns det några förresten? Vi får nog ut och plocka bär, men inte till Mathuset!

    SvaraRadera
  18. Det är väl okej att han pysslar på sin fritid men inte när han gör det på bekostnad av barnens skolas, på bekostnad av de gamlas välfärd, på bekostnad av de som blir arbetslösa i kommunen pga uppsägningar, på bekostnad av ytterområdena i kommunen osv, osv listan kan göras hur lång som helst.

    och visst är det anmärkningsvärt att en man som kallar sej utvecklingsstrateg inte kan få till några projekt som alstrar arbeten i kommunen utan bara kan få till projekt som dränerar kommunen på pengar.

    Han jobbar redan heltid, hur ska han hinna med att pyssla för 465 000 kr också, på kvällar och fikapausen på jobbet?

    SvaraRadera
  19. STOPP!

    Färgelanda kommun törstar efter kompetens.

    Jan Erikssons delegationen rörande ärendet bör kommunstyrelsen omgående återkalla.

    Gedigen konsulthjälp krävs för våra politiker, dels för att förstå var vi är, och inte minst hur vi gör.

    Under denna tid får företagen försöka överleva bäst dom kan.

    SvaraRadera
  20. Dom behöver inte konsulthjälp dom behöver sunt förnuft!

    SvaraRadera
  21. De blifvit män i Staten
    De fordna pojkarne,
    Och kifvas nu om maten,
    Och slåss om tittlarne.”


    Anna Maria Lenngren är tidig svensk satiriker och dikten Pojkarne är en svensk klassiker.

    Varför denna visserligen remarkabla men för länge sedan nästan bortglömda kvinnliga litterära portalfigur på en blogg som granskar Färgelanda kommuns maktspel?

    Hennes föräldrar var herrnhutister som emigrerade från Högsäter till Stockholm. Hennes fantastiska språk har alltså starka dalsländska rötter. Hemma, där barnens språk bildas, gällde dalsländskans rytm och tonfall och dalslänningens sinne för skruvad satir.

    En teaterensemble skulle kunna gestalta hennes skarpa blick och avgrundsdjupa humor i ett folklustspel med soundtrack av paret Dregen och Georg Riedel.

    En underbar turistfälla!

    Ett Anna Maria Lenngrenmuseum i Högsäter! Go for it!

    Och så har vi naturligtvis silverskatten på Ryk. Det bodde vikingar i Färgelanda, en jätteaffär på Gotland men inga affärer alls i Färgelanda.

    Störst av dem alla Nils Ferlin med ett dalsländskt och värmländskt urspråk med rötter i Färgelanda, Filipstad och Karlstad.

    Nils Ferlin är rock’nroll och blues, en ständig gäst på bröllop, dop och begravningar, en klassiker med folklighet musikalitet och bildade referenser samtidigt.

    Varför inte Ferlin om en turistfälla i Färgelanda är det önskvärda?

    Om det inte hellre vore fruktbart att göra en turistfälla av den trevliga småstadskänslan (kryddad med Lenngrensk satir förstås) i Färgelanda, utveckla småhandeln som kontrast till alla köpcentra?

    Valmöjligheterna är obegränsade tills beslut fattats.

    Om vi vill tjäna på en turistfälla måste vi först göra en lönsamhetsbedömning. Hur är oddsen för ökad besöksnäring vid olika alternativ och vad får vi tillbaka på insatt kapital?

    Hela Anna Maria Lenngrens mördande satir om maktens män, tolkad på nutidssvenska finns bland annat här:

    http://hem.passagen.se/minata/aml_s13.html

    SvaraRadera
  22. Till 23.04

    Visst är det så att sunt förnuft kan räcka långt, vilket vilar på kunskap eller en känsla i botten.

    Våra politiker har inget sunt förnuft när det gäller Björnhuset, om så var fallet borde vi inte vara där vi är idag, allra helst när allmänheten har påkallat deras uppmärksamhet över det olagliga.

    Konsulter kan vi vara allergiska mot, men vi vet att våra politiker inte lyssnar på oss, utan helt har förlitat sig på Jan Eriksson.

    Jag anser att Jan Eriksson genast skall bortkopplas helt, vidare vill jag ha politiker som vet vad de gör.

    Kunskapen måste ta vid.

    SvaraRadera
  23. Det är en ny tid.
    Vi vilar inte längre lugnt i famnen på trygg bilindustri.
    Inga regionpolitiska statliga bidrag finns i utsikt.
    Vi har politiker och tjänstemän från den gamla tiden. Inte många tänker nytt och annorlunda. Än.
    Inget är säkert och inget är självklart längre.
    Stora kostnader kan kapas utan att det gär ut över äldrevården.
    Känslan av ett gemensamt ansvar kan växa till dynamisk kommunförvaltning.

    Bloggen är i första hand en tjatig fluga på näsan och släcks ner genom dataintrång.

    Sedan blev bloggen en maktfaktor som ingen räknat med.

    En betydande maktförskjutning har sedan bloggen oväntat dök upp på scenen skett både i opinionen och i kommunstyrelsen och det under pågående mandatperod!

    Kommunen har i åtminstone ett fall förtalat bloggen för en stor kompetent publik.

    Björnhusprojektet ska helst räddas men med minimala kostnader för kommunen. Nerläggning av livsmedelsföretagen slår fel.

    En riktig företagsdoktor måste in och begrunda kommunens och företagens planer. Helst ingen släkting eller bekant. Ingen som är halvbra utan som är känd för sin förmåga att rädda hopplösa projekt.

    Sedan fatta beslut om eventuell ny ledning.

    SvaraRadera
  24. Att bli av med Janne är inte så lätt

    Jag har försökt att ta reda på om det finns något annat sätt att bli av med Janne än med majoritetsbeslut. Jag har skickat upp både protokoll om de lögnaktiga påståenden och även det senaste revisionsutlåtandet till juristerna på SKL, men jag får bara tillbaka att det är majoriteten som styr. Informationen har även gått till ledande politiker inom regeringen men utan resultat . De svar jag får är att den polisanmälan som ligger är det starkaste kortet vi har att undanröja Janne. Annars är det majoriteten som styr.

    Jag har också startat en blogg där jag kan beskriva i ord och bild hur jag vill att Färgelanda och Sverige skall se ut över de fyra åren som kommer. Klicka på mitt för att besöka bloggen

    SvaraRadera