fredag 26 mars 2010

Björnhuset -14 miljoner till!

Kommunen har idag skickat ut handlingar till ks-ledamöterna till det extrainsatta ks-mötet på måndag.

Av handlingarna framgår att företagen nu begär ytterligare 14 miljoner. På några dagar har alltså summan växt från 11 till 14 miljoner. Inflation kallas det visst.

Av handlingarna framgår också att företagen inte kommer att betala tillbaka pengarna på hyran.

Enligt uppgift skall Centerpartiets Ann-Marie Jacobsson ha spelat en central roll i "förhandlingarna" med företagen och i framtagandet av de nya kalkyler samt justerade hyresavtal, som kommer att innebära förluster för kommuninvånarna med 10-tals miljoner kronor. Tragiskt men sant.

Om uppgifterna stämmer innebär Centerns agerande inget mindre än ett monumentalt svek mot väljarna och mot samarbetspartierna KD och M. Det blir naturligtvis svårt att samarbeta med ett Centerparti som det inte går att lita på och som inte tar sitt ansvar för invånarna och för kommunens verksamheter. Så sent som i höstas röstade Centern nej till de gamla hyresavtalen med hänvisning till att kommunen skulle förlora drygt 20 miljoner under hyresperioden. Man röstade av samma skäl nej till att ge företagen ytterligare 10 miljoner kronor (från 62 till 72 miljoner).

Men nu är alltså Centerpartiet obegripligt nog berett att godkänna att ytterligare 14 miljoner kronor skänks bort till företagen - helt utan vidare. Varför kan man fråga sig? Ja, Centerns omsvängning är i sanning lika plötslig som obegriplig.

Sedan tidigare är det dock känt att Thorbjörn Jakobsson (C) har personliga kopplingar till Jimmy Högberg (Västfarm). Det är heller inte obekant att Ann-Marie Jacobsson bär ett stort personligt ansvar för att som tidigare ks-ordförande ha satt igång Björnhusprojektet utan underlag och utan upphandling - hon vill förmodligen innerst inne undvika en alltför närgången granskning av Björnhushärvan och därmed sig själv. Det är dock Bloggens bedömning att hon inte kommer undan.

Bloggredaktionen

30 kommentarer:

  1. Hon är den värsta av alla i politiken. Falsk! Falsk! Falsk!

    Hon är en av dom som bär störst ansvar i Björnhusskandalen. Skyldig! Skyldig! Skyldig!

    Hon slängde över skiten på de andra myglarna i ks och höll tyst ända tills svågerns polare fd ordföranden i Mathuset AB Jimmy Högberg kritiserades av Arne Hedlund. Fegt! Fegt! Fegt! VAD ÄR DET HON HAR ATT DÖLJA?????

    HON BRYR SIG INTE OM ERAT BARN FAR ILLA!

    HON BRYR SIG BARA OM MAKT,SIG SJÄLV, KLANEN OCH PARTIET!

    HON SKITER I ATT DU/VI I VÅRAT ANLETES SVETT SLITIT IN SKATTEPENGAR TILL VÅRD, SKOLA OCH OMSORG!

    DU CENTERPARTIST! BOJKOTTA DENNA OANSVARIGA KOMMUNPOLITIKER OCH RENA ERAT PARTI ELLER BYT!

    SvaraRadera
  2. God morgon centerpartiet, det duger inte att sova när hönan Ann-Marie är uppe ensam och sprätter.

    Varför tror du hon är mest aktiv när du sover?

    Ja just det, för att du inte skall se och förstå.

    Tag du och plocka några fjädra här och där på den hönan, eller varför inte alla, då får du se en naken sanning som säkert ger kall kårar.

    Tror du det är roligt att vara centerpartist då?

    Skulle inte tro det!

    SvaraRadera
  3. VIDRIGT!

    Centerpartiet kan dra åt helvete! Det räcker inte att skylla på Ann-Marie.

    Det verkar inte finnas något kurage överhuvudtaget i det partiet! Inga interna protester hörs!

    SKÄMS!

    Nu kan Ann-Marie snart sälla sig till skaran av polisanmälda KS-ledamöter

    Grattis Kd till ännu fler röster!

    SvaraRadera
  4. Ja, hur ska hon och centern kunna se folk i ögonen efter det här!!! Katastrofval väntar. Och rättvist så!

    SvaraRadera
  5. Men snälla Ann-Marie, har du då ingen heder alls?

    SvaraRadera
  6. Det är fan inte så man tror det är sant. Men det är det väl då. FY........

    SvaraRadera
  7. Hoppas dom åker ur riksdagen också. Man kan inte bygga en kommun på politisk inavel och mygel.

    SvaraRadera
  8. Hoppas att svinen bildar koalition med dom andra svinen sossarna efter valet. Skurkar förtjänar varandras sällskap..... Men fan vet om dom ens tillsammans får ihop 18 efter valet.

    SvaraRadera
  9. Det Ann-Marie gör, är inte politik, det är inte ens ansvarstagande, det är bara hennes eget personliga egoistiska självförsvar,

    Skamligt om centern som parti inte reagerar.

    SvaraRadera
  10. Vi som brukar gå och spana in "våra" förtroendevalda i fullmäktige ser ju ett och annat om man säger så. Då ser man tex hur Torbjörn Jacobsson frotterar sig med sossarna och verkar trivas JÄTTEBRA ihop med myglarna den fege uslingen.....Vi vet allt var vi har dig vid det här laget....

    SvaraRadera
  11. Det är hög tid dom där skenheliga flinande fåntrattarna äntligen blir avslöjade. Dom är värre än sossarna till och mygla.Ser bara om sitt eget hus. Så har dom alltid arbetat.

    SvaraRadera
  12. För tre år sedan dansade hon med mr-dressman på kommunfesten. Lika i ansvar och lika i lögnen tronar de på makten i kommunen.

    Varför har hon inte uttalat att hon inte har förtroende för Eriksson? Varför???

    Centern och Socialdemokraterna styr Färgelanda Kommun med stöd av Folkpartiet och Vänstern?
    Detta är en felaktig tolkning. Rätt bild av maktstrukturen är följande:
    Jacobssons och Bandenebandet, Zaid Långström, Kenneth Carlsson styr Färgelanda Kommun med stöd av Vänstern.

    NU TILL NÅGOT HELT ANNAT: Vad som sker bakom kommunhusets lykta dörrar är kanske bara en sak i det stora hela.

    Finns det händelseförlopp, personageranden som varken kommunens tjänstemän eller politiker har den blekaste aning om i skuggan av Björnhusskandalen?

    Vilka externa krafter kan med tidens gång finna dragningskraft (år 2010) till ett projekt med extremt hänsynslös pengarullnig, född i en korrumperad tankesmedja ?

    Kan det finnas andra krafter än de allmänt omtalade, dvs politiker, tjänstemän och företagare? Och i sådana fall, är de allmänt omtalade politikerna, tjänstemännen och företagarna medvetna om det?

    Den som lever får se! Men mycket vatten har runnit under bron sedan finansvalparna och yuppitiden (Regentustiden) på sent 80-tal, tidigt 90-tal. Idag finns andra krafter i samhället som väldigt få av oss kan tänka eller vill förstå. Krafter som dagens finasvalpar och yuppisar inte heller kan förstå eller vill har förmåga att se.

    SvaraRadera
  13. Tror Anne-Marie, Ulla och Kenneth att de kan rädda sitt skinn om de nya avtalen antas? Är hela avsikten med dem att få till stånd nya avtal som gör de gamla obefintliga och därmed skulle hela åtalet om avtalen fintas bort? Är det så illa? I min värld kan man inte frånta sig ansvaret för det felaktiga man gjort genom att göra nya felaktigheter.

    Kan det vara så att om de nya avtalen går igenom, med låg hyra i början, klarar sig företagen ett år, kanske två, men sen kommer en helt annan hyra in i bilden och de kursar. Då kan trojkan såga "Oj då, var de inte starkare än så?"

    Hela den här affären går mig på nerverna! Jag blir mer och mer konspiratoriskt lagd. Finns det ett tvätteri där? Se 00:12s kommentar.

    En person som man inte hör talas om är Inge Bäckstrom. Topp i Brålanda. Varför flyttade han inte Lillesjö dit? Bäst jag slutar.

    SvaraRadera
  14. Största sveket nånsin! Inget snack om det. Hur ska hon förklara detta för väljarna? Vad ska hon säga till M och KD? Undrar hur mycket hon fick när hon sålde sig?

    SvaraRadera
  15. Några tankar angående förtroendevalda politiker.

    Om jag som yrkesman vill kunna utöva mitt yrke krävs att jag kvalificerar mig till detta genom utbildning. I utbildningen ingår även att jag genom kunskapstester visar att jag lärt mig mitt yrke. Som yrkesman tar jag sedan ansvar för att jag följer det regelverk som styr mitt utövande. Följer jag inte regelverket, egentligen egalt om det beror på okunskap eller fusk, riskerar jag att straffas.

    När en fullmäktigeförsamling skall väljas sker detta genom allmäna val i demokratisk ordning. Detta respekterar jag fullt ut. För att en fullmäktigeförsamling skall spegla befolkningens sammansättning i kommunen är det bra att det blir en dynamisk grupp.

    Men... bara för att jag är folkvald innebär det inte att jag utan utbildning kan träda in och besluta om hur kommunen skall uppfylla vad som åläggs kommunen. Vad som ingår i den kommunala kompetensen styrs av kommunallagen, varför jag anser att alla som väljs in i fullmäktige skall ges en adekvat utbildning i kommunallagen. Utbildningen skall sedan avslutas med ett skriftligt kunskapstest för att påvisa att ledamoten är kvalificerad att utföra uppdraget.

    En kvalificerad ledamot bör därmed även kunna bestraffas om den bryter mot regelverket den skall följa. Inget utrymme skall finnas att kunna säga: visste inte, trodde att, gjorde som de andra sa, orkade inte läsa in mig på ärendet, är för korkad etc.

    SvaraRadera
  16. I detta hyresförslag finns fortfarande med fiktiva hyresintäkter för vakanta ytor när man ser på utfallet mellan intäkter och utgifter. Finns det ytor som kan uthyras utan att investera mer i fastigheten? Det har jag svårt att tro!

    I förslaget finns även en klausul att företagen under 2012-2014 har en maxhyra om 2,5% av deras omsättning. Kan företagen fuska med redovisningen av omsättningen? Man skulle kunna tänka sig att man startar Björneruds Gård 2 som sköter produktion och försäljning. Ursprungliga Björneruds Gård hyr bara lokalen och har lite administration. Skulle de kunna göra så? Det skulle iaf inte förvåna mig.

    I uträkningarna ingår även en fiktiv driftskostnad. Har man gissat högt eller lågt?

    Är det inte så att kommunen betalar ca 30% av exempelvis strömförbrukningen?

    Kommer hyresintäkterna överhuvudtaget att täcka driftskostnaderna ? Det är inte alls säkert!

    SvaraRadera
  17. Politikerna i Färgelanda har backat upp sina polare med skattebetalarnas pengar.
    Inga nätverk, inga stöd. Bara våra skattepengar. Och lån som vi ska betala med våra skatter.
    Så har de sluppit all insyn och bedömning utifrån.

    Är det inte dags för en facebookgrupp som ställer krav som politikerna inte kan bortse från?

    Håller annars med nygran som säger att detta går honom/henne på nerverna.

    Det saknas all klarhet och är närmast omöjligt att förstå de ekonomiska och politiska turerna.

    Orsaken är troligen att allt är kaos i alla led.

    Annemarie Jacobssons senaste utspel är helt obegripligt för den som inte rör sig i de inre cirklarna.

    En massa pengar har satsats i lokalerna. Alldeles för mycket pengar på ett totalt vårdslöst sätt. Alla måste förstå att det är vettlöst men står och vacklar mellan pengarna i sjön och gripa sista halmstrået.

    Det enda försvarbara är att låta Mathuset gå i konkurs men alla klamrar sig fast vid halmstrået.

    SvaraRadera
  18. Till 10.05

    Jag tror att projektet i sin helhet har varit oskyldigt i sin linda. Uppskruvat i massmedia av en liten kärna av tjänstemän rekryterade från 80-90 talets misslyckade och övermodiga yuppisar ( försäkringsmäklare, fondförvaltare m.m).

    En sådan kärna av beslutsfattande tjänstemän blir en ödesdiger kombination när kompetensen bland kommunens politiker är extremt låg ( vilket är orsaken till att dessa yuppisar överhuvudtaget anställts från dag ett). En landsbygdsproblematik.

    Sedan mixas detta med företag med dålig ekonomi.Sedan finns en viss nyinplanterad kultur i bolagen då två ledande aktieägare i Björneruds Gård AB och Lillesjö Seafood AB figurerat i ekonomiska utredningar.

    Du skriver konspiratoriskt. Jag tror mer att det kanske öppnats upp vissa "smutsiga" dörrar som kan ha varit svåra att motstå för människor med låga värderingar. Då pratar jag inte om aktieägare, tjänstemän eller politiker utan personer med personliga intressen.

    Med yttre massmedial press så kan dessa "smutsiga" dörrar belysas offentligt vilket i sin tur kan tvinga människor till desperata handlingar.

    SvaraRadera
  19. 11:28 Kommunen finns på facebook. Det har Gleisner sett till. Han har en egen propagandakanal.

    Vi skulle kanske kunna starta en motgrupp, precis som du säger.

    SvaraRadera
  20. DNV

    Vi är fritidspolitiker!!

    Detta finns redan .
    Vid varje mandatperiods början erhåller varje parti x antal kronor som skall gå till utbildning.

    Jag personligen har inget emot ett test efter avslutat utbildningsavsnitt. Det ger ju mig själv åtminstone en indikation på om jag har tillgodogjort mig utbildningen.

    Men du vet väl att S är emot all möjlig betygsättning och du vet att det är majoriteten som styr. Så skulle jag lägga ett sådant förslag så skulle jag nog inte få S med mig i den frågan . Va så säker!

    Med min erfarenhet i miljö& bygg och i serviceberedningen så SKALL det vara så att det är TJÄNSTEMÄNNENS UPPGIFT att veta vad lagen säger . Vi skall tycka och tjänstemännen skall såga att vi får eller inte får. Detta är grunden i det politiska arbetet.

    Vi är fritidspolitiker. Det är vår kontakt med folket och vår samlade livserfarenhet som skall styra oss i våra förslag och i våra beslut. Lagen skall tjänstemännen hålla koll på.

    Men i det aktuella fallet Björnhuset så VET ALLA inblandade parter att detta är emot lagen men väljer att inte följa den .

    Detta fick jag klart för mig när röster höjdes om att man skulle ta ner en jurist från SKL. För att på plats få en bedömning av ärendet . Då utbrister Ulla B spontant ” TÄNK OM HAN SÄGER NEJ” !!!!

    Varför man agerar som man gör är det många som spekulerar om. Och jag hoppas att vi snart får svaret. Och att det utdöms någon sorts straff .

    SvaraRadera
  21. Vad skulle en sådan grupp kunna heta?
    Rädda Färgelanda? Inte iögonfallande nog.

    Björnhuset ett aprilskämt från början till slut. Nej, för långt.

    Rör inte våra pengar!

    Jag vet inte. Jag är inte kreativ nog.

    Björnar ja, Någon sköt visst en björn och när inte maten kom fram längre fick de ta livet av de tre björnungarna. Kanske en allegori.

    Kommer det fram något påskbrev man kan skriva ut och kasta hos politikerna? Med skumbjörnar. Skumma björnar.

    Kör igång en debatt så här en regnig lördag!

    SvaraRadera
  22. Bevara skola, vård och omsorg i Färgelanda

    SvaraRadera
  23. Det sägs att det kommer att visa sig i höstens val att människorna i Färgelanda vill ha andra ledare.

    Det må så vara, men det är nu det sker hemska saker som inte de nyvalda har möjlighet att påverka.

    Går alla stollerier igenom på måndag och sedan på onsdag är skadan skedd. Ingen parlamentarisk grupp kan ta tillbaka det investerade kapitalet.

    DET GÄLLER ATT AGERA NU!

    SvaraRadera
  24. Har du något förslag ?
    Jag är med på vad som helst!!

    Fackeltåg kanske?
    Jag har facklor i butiken så det är bara att dra ihop så många som möjligt.

    Snickra ihop lite skyltar med att vi hellre vill ha pengarna till SKOLA VÅRD OCH OMSORG.
    Som är mitt förslag till facebock

    SvaraRadera
  25. Ett beslut om mer pengar är detsamma som politiskt självmord

    SvaraRadera
  26. STOPPA BJÖRNHUSAFFÄREN!

    SvaraRadera
  27. SKOLA VÅRD OMSORG
    i all ära men det skjuter långt över målet.
    Saknar helt träffsäkerhet.
    Det handlar om Björnhuset, eller hur?

    SvaraRadera
  28. Jo det handlar om Börnhuset. Och får vi inte tillbaka investerade pengar så får vi skära ner på skola, vård och omsorg. eller hur?

    SvaraRadera
  29. Så du är också en halmstråklamrare som tycker det är ok att pytsa i ytterligare 14 miljoner?

    Låt Mathuset gå i konkurs så vi får koll på affärerna.

    Är projektet värt något finns det säkert någon köpare.

    Sluta spela högt med våra skattepengar!

    De 72 miljonerna kan väl knappast ha 0 värde?

    År kommunens satsningar helt beroende av dessa två konkursmässiga företag återstår kanske bara JO-anmälan.

    STOPPA BJÖRNHUSAFFÄREN NU!

    SvaraRadera
  30. 14.46

    Så du är också en halmstråklamrare som tycker det är ok att pytsa i ytterligare 14 miljoner?

    Jag ser inte till vem du adresserar detta budskap.

    Jag fick precis ett telefonsamtal om att ett fackeltåg är en god idé . Vi behöver några som kan hjälpa till med att snickra några skyltar. en text kan ju vara

    STOPPA BJÖRNHUSAFFÄREN NU!

    Personen som ringde mig skulle ordna med tillstånd . Så jag efterlyser fler frivilliga ring mig 0528-72031

    SvaraRadera