måndag 15 mars 2010

Björnhushärvan - Kommunchefen svär sig fri

Arrogant, okunnigt och ansvarslöst!

Arrogant, okunnigt och ansvarslöst är tre omdömen som på ett träffsäkert sätt beskriver kommunchefens och "ekonomichefens" tjänsteutlåtande som vi publicerar nedan. Tjänsteutlåtandet utgör "svar" på revisorernas frågor med anledning av de allvarliga fel och brister i Björnhushärvan, som externrevisorn Thomas Andersson angivit i sin senaste revisionsrapport.

Innan ni läser "svaren" bör ni komma ihåg att det är kommunchefen Jan Eriksson som är huvudansvarig för projektet och att det således är mot honom, som revisorns kritik i första hand riktar sig. Är det ingen - inklusive kommunchefen själv - som inser att det föreligger en intressekonflikt och att det är uppenbart olämpligt att kommunchefen utreder sig själv?

Den självsvåldige Eriksson har alltså agerat rannsakningsdomare över sig själv - inte så konstigt då att revisorns anmärkningar bluddras bort i svaren, som dessutom vittnar om ohöljd arrogans, okunskap och bristande ansvarskänsla. Redan tjänsteutlåtandet torde därmed utgöra grund för att säga upp Eriksson från hans tjänst som kommunchef.

Våra omvittnat kompetenta kommunstyrelseledamöter kommer att beredas tillfälle att ta ställning till kommunchefens tjänsteutlåtande vid nästa sammanträde. Det aktuella tjänsteutlåtandet utgör därvid ett utmärkt dokument att åberopa som skäl, för att initera en omprövning av Erikssons anställning.

För att fullt ut förstå "nivån" på kommunchefens svar, bör man jämföra svaren med de fel och brister som revisor Thomas Andersson påtalat i sin revisionsrapport och som vi publicerar i de två avslutande bilderna nedan.

Bloggredaktionen
Klicka på bilderna nedan för att göra dem större och läsbara


17 kommentarer:

  1. Det är en märklig värld vi lever i...

    SvaraRadera
  2. Det känns inte direkt tryggt och genomtgänkt,
    Det verkar som en ihopdiktad historia väl passande till alla aktiviteter i gråzonen på gränsen till olagligheter samt direkta olagligheter.Först: FÖRSTÅR INTE KOMMUN STYRELSEN ATT DEN ÄR ANSVARIG FÖR TJÄNSTEMÄNNENS AGERANDE OCH SKALLDÄRFÖR SYNA I PRINCIP VARJE AKTIVITET.Här verkar det vara tvärtom kommunstyrelsen tror att Jan Eriksson är ansvarig för dera beslut.
    Oavsett om det är lagligt eller inte bör man inte för skattebetlarnas bästa, hålla koll och kräva offentlig upphandling för att bevaka skattebetalarnas intresse
    Om man nu pumpar in så ycket pengar i ett projekt bör man då inte jämföra det med liknande investeringar på andra ställen för att säkerställa att nivå är rimlig också det i skattebetalarnas intresse.
    Om man nu överskrider investeringssumman så till den milda grad så borde kanske en folkomröstning vara på sin plats.när man sedan betalar ut 9 miljoner till ett företag på obestånd med minsta möjliga politiska majoritet så borde man inse att när vi fick allmänhetens stöd (indirekt) att styra kommunen så var det nog inte delegering av att ge bort miljoner till konkursmässiga företag som allmänheten (väljarna ) hade tänkt sig och man borde också förstå att det finns kritik i de egna leden vilket är fakta.
    Då helt plötsligt så har ni inte politisk majoritet och i och med att ni vetat detta men ändå genomför det vad skall man kalla det ? BEDRÄGERI OCH ANSVARSLÖSHET MOT HUVUDMAN (VÄLJARNA). SÅ ULLA OCH KENNETH ERAN
    ANSVARSFRIHET ÄR I FOLKMUN MAKULERAD OCH ERAN TID VID MAKTEN FÖRHOPPNINGSVIS SLUT ABSOLUT SENAST EFTER VALET I BHÖST OM NI INTE HAR RYGGRAD NOG ATT SLUTA DIREKT.
    GLÖM INTE ATT TA MED ER JAN ERIKSSON

    Framtidsoptimisten

    SvaraRadera
  3. Som utomstående måste jag säga att det är HELT ofattbart att en kommunchef och en ekonomichef kan skriva ihop ett sådant svar. Jag förstår att Färgelanda kommun har allvarliga problem.

    SvaraRadera
  4. Ytterligare ett riksdagsbeslut som påverkar oss på lokalplanet
    läs mer på min blogg

    SvaraRadera
  5. Jaha!
    I Färgelanda har vi helt egna bokföringsprinciper än i övriga landet.

    Kanske något för kommunens företagare att ta efter.

    Kreativitetsprincipen.

    Fantastiskt!

    SvaraRadera
  6. Man baxnar faktiskt över svaren. Helt klart ett trovärdighetsproblem för Färgelanda kommunen när det dyker upp sådant här.

    SvaraRadera
  7. Fin teknik han har Janne:)

    SvaraRadera
  8. Ja, det där tjänsteutlåtandet ser ju nästan ut som en avskedsansökan...

    SvaraRadera
  9. Vad händer om Färgelanda kommun höjer skatten?

    Finns en modell för vad som händer gjord av Artur Laffer, Lafferkurvan:

    Artur Laffer skrev för ett drygt kvartsekel sedan om den så kallade Laffer-curve. En teori som går ut på att det finns en balanspunkt mellan skattenivå och skatteintäkt, som gör att skattehöjningar förbi en viss punkt ger inget eller till och med negativt utbyte. Det hela kan ses som en kurva där man kan hitta en balanspunkt med optimalt utbyte i reda pengar.

    Går man över balanspunkten händer först ingenting, inkomsterna ökar inte. Ökar man trycket ytterligare sjunker till och med de faktiska inkomsterna. Det som händer är att folk slutar ta initiativ; att de trixar med skatterna för att redovisa lägre beskattningsbar intäkt; eller till och med att de försvinner helt från den vita marknaden och flyttar sin verksamhet till en svart marknad.

    Dessutom kommer en allt större del av varu och tjänsteutbytet att omvandlas till byteshandel. Jag målar din kåk mot att du lagar min bil. Du klipper mig mot att jag bjuder dig på middag. Fullkomligt naturliga handlingar som när de sätts i system urholkar skatteunderlaget.

    SvaraRadera
  10. För att förtydliga 23.25 kommentaren med bild.
    Gå in på YouTube, skriv Galenskaparna Macken-Barkisar.

    SvaraRadera
  11. En relevant fråga på allmänhetens frågestund!

    Det du beskriver om skatten är väl det som har varit inom sektorn hushållsnära tjänster. Det som de rödgröna vill ta bort. Och vi ser ju vilken karusell de röda i vår kommun ställt till med. Ihop med ett vilset folkparti. Det skulle vara intressant om någon ville ställa den frågan till Kenneth Carlsson eller Ulla Börjesson . Säkert kommer det upp önskemål om mer pengar då det nu inte finns mer och byggnaden inte är godkänd. Jag kommer troligen att referera från KF i morgon från min blogg, då den ger mig större utrymme och snabbare respons. Och då vill jag verkligen berömma den här bloggen då jag tycker att responsen här är ovanligt snabb med tanke på tidsspridningen inläggen har. Alliansen på riks är nu klara med sitt startpaket . Läs mer om det på min blogg

    SvaraRadera
  12. Är Johan och Jan såååå korkade att de tror att alla andra också är korkade. Detta torde bli en klassiker: Revisionsfråga 1 Varför har Ni satt restvärdet 30 milj kr efter 20 år? Svar Vi skall sälja Björnhuset?!!!!???? Fråga 2 Varför har Ni bytt gängse redovisningsprincip(en mycket allvarlig fråga) Svar Det blir lättare att budgetera då!!!!! Hallå?!!? Uppslag till nästa lokalrevy? Absolut. Det är klart att det blir underhållande att läsa blogen när dessa dokument redovisa. Heja Jan och Johan

    SvaraRadera
  13. Den senaste rapporten från kommunhuset är att det verkar som om Jan Eriksson inte är med vid de senaste mötena angående Björnhuset. Så nu gäller det bara att få ut honom ur huset också. PO Johanson verkar vara den som tagit över.

    SvaraRadera
  14. PO Johansson.

    Kan någon upplysa mig om hans bakgrund?

    Utbildning, tidigare erfarenheter, annan kompetens, ja vad är det för en person?

    Har han kompetensen att förhandla med företagen?

    Någon som vet?

    SvaraRadera
  15. PO Johansson har varit i kommunen så länge jag kan minnas. Kanske i 30 år lite osäker på det. Min erfarenhet av honom är från 98 och att han har haft fötterna på jorden i de ärenden som jag har haft med honom att göra. Vilken utbildning som han har vet jag tyvärr inget om men han har STOR erfarenhet av sin förvaltning.

    SvaraRadera
  16. Är inte Peo fritidsledare till yrket?

    SvaraRadera
  17. När du säger det. Så tror jag han hade kultur och fritidsnämnden för länge sedan. Nu har han hand om hela servicebiten fastigheter va m.m. Han har väl utbildat sig kan man hoppas. Jag var elektrikerlärling när jag börja. Nu är jag både elektriker och köldmontör. Så även om han var fritidsledare som ung behöver inte det betyda att man är okvalificerad i dag

    SvaraRadera