måndag 29 mars 2010

KS i kväll - återremiss i Björnhusärendet!

KS i beslutade i kväll att återremittera de tre sammankopplade ärendena avseende, dels de två ärendena rörande nya/justerade hyresavtal för Lillesjö och Björnerud, dels ärendet rörande nya anslag om 14 mkr.

KF:s möte nu på onsdag den 31/3 är därmed inställt.

KS kommer att behandla ärendena på nytt under sitt ordinarie sammanträde den 14/4.

Det är i skrivande stund inte bestämt när KF kommer att hålla sitt sammanträde.

Ulla Börjesson (S) höll som vanligt en del långa, osammanhängande och motsägelsefulla tirader som inte mynnade ut i värst mycket. Mest uppseendeväckande var kanske Fru Börjessons bikt inför församlingen, varvid hon plötsligt bekände att hon önskade att Björnhusentreprenaden hade blivit upphandlad enligt LOU, "så att hon hade sluppit att sitta här i kväll". Mycket uppfriskande att höra sanningen från lilla Ullas läppar för en gångs skull. Möjligen var det närheten till den "troende" Kenneth Carlsson (FP) - som satt jämte henne - som inspirerade till denna bekännelse. Fru Börjesson var annars på relativt gott humör och tillät sig understundom t.o.m. lite flickaktigt fnitter. Kanske var det illa dold och genuin skadeglädje över att ha lurat skjortan av Centerpartiets mindre lyckade Ann-Marie Jacobsson, som framkallade de spontana känsloyttringarna?

Centern är ett märkligt parti. Birgitta Mehamedi Örn (C) och Mats Hallsten (C) ställde flera relevanta frågor kring själva förfarandet, vem som bär ansvaret för den dåliga hanteringen, varför brådskan är så stor, det bristfälliga beslutsunderlaget etc? Dessa frågeställningar återknöt i allt väsentligt till den skrivelse, som M och KD lämnat in några dagar tidgare och som Ann-Marie Jacobsson vägrat att skriva på! Man blev därför lite förstummad, när man hörde Hallsten vara tämligen påstridig på dessa punkter.

Ann-Marie Jacobsson å sin sida - vi får väl nästan utnämna henne till den beklagansvärda efter hennes senaste patetiska insatser - ägnade sig mest åt att berömma sitt eget arbete, bestående i att ta fram kalkyler och nya hyresavtal som kommer att innebära förluster för skattebetalarna om ca 40 mkr de närmaste 10 åren - i sanning pinsamt.

Till SR Väst sade Ann-Marie tidigare idag att "med bättre hyresavtal kan vi tänka oss att slutföra projektet. Vi har hela tiden varit för Björnhus-projektet. Men vi har velat ha en bättre finansiering än var det var tidigare. Med det utgångsläge vi har haft i förhandlingarna har jag inte sett det möjligt att komma längre än så här". Vi förstår att Ann-Marie måste vara mycket nöjd med de nya avtalen - i höstas sade hon nej till de gamla hyresavtalen med motiveringen att förlusterna om 20 mkr var oacceptabla, nu säger hon ja till avtal som innebär dubbla förlusterna! Ann-Marie borde kanske gå en grundkurs i matematik och lära sig räkna plus och minus. Klicka på denna länk för att lyssna på stackars Ann-Marie i SR Väst.

Efter ajournering togs det fram en 7-punktslista som skulle medfölja återremissen, med krav på åtgärder som skulle uppfyllas innan ärendena tas upp på nytt den 14/4, bl.a. innefattande granskning av företagens räkenskaper, deras interna affärsmässiga relationer, återstående arbeten i Björnhuset och få de föreslagna nya hyresavtalen påskrivna.

För att det inte skall råda något tvivel i den affärsmässiga delen, d.v.s. betr hyresavtalen, var det endast M, genom Hugo Hultgren och Rune Olsson, och KD, genom Bill Östlund, som tog sitt ansvar för verksamheterna, för kommunens anställda och för skattebetalarna i stort, genom att yrka avslag på förslagen om nya hyresavtal och anslaget om 14 nya fräscha skattemiljoner till det svarta hålet i Björnhuset.

Centern, inklusive Hallsten och Mehamedi Örn, var alltså eniga med övriga ledamöter i C, FP och S (V deltog inte i mötet) om att godkänna Ann-Maries och Ulla Börjessons oansvariga hyresavtal, som kommer tvinga kommunen att både höja skatten och avskeda anställda i kommunen. De båda centerpartisternas insatser begränsade sig således till att få ett brett gehör för KD:s och M:s tidigare framställda krav på projektering av återstående arbeten i projektet och genomlysning av "klusterföretagens" inbördes affärsförhållanden (det kan handla om att företagen lånat pengar av varandra, kommersiella borgensåtaganden och andra säkerheter).

Bloggredaktionen

16 kommentarer:

  1. Vílken betydelse/påverkan hade SKL-juristen på församlingen?

    SvaraRadera
  2. Förmodligen att det genomsnittliga IQ-värdet steg med flera hundra procent.

    SvaraRadera
  3. Den beklagansvärde var på västnytt 21:15.

    Han tyckte det var onödigt med en jurist från SKL. Hur tänker han?

    SvaraRadera
  4. Kunde tyvärr inte vara med på mötet och jag undrar hur kommunchefen skötte sig under ks-mötet. Det skulle vara kul och veta om han lyckades säga något vettigt för i radion gör han ju bort sej själv och kommunen hela tiden.

    SvaraRadera
  5. kl 23.40

    207 besökare idag.

    FANTASTISKT!

    SvaraRadera
  6. 208 besökare. Rekord?

    SvaraRadera
  7. Jag skulle vilja veta hur många det är som arbetar för Björnerud och LIllesjö i Björnhuset idag? Ett tiotal från Björnerud enligt vad jag har hört?

    Antagligen bor de flesta av dessa 10 anställda i- och betalar skatt i Vänersborgs kommun.
    Var bor ägarna till Björnerud, bor de också i Vänersborgs kommun. Ägarna till Lillejö, bor de i Uddevalla?

    Alltså kommer inte Färgelanda kommun förlora skatteintäkter från Björneruds ägare om bolaget går i konkurs. Inte heller kommer Färgelanda kommun förlora skatteintäkter från blivande arbetslösa f d Björnerudsanställda om det blir en konkurs, eftersom de flesta INTE är skattebetalare i Färgelanda kommun.

    Den som köper pannkaksmaskinerna billigt i konkursen kommer väl fortsätta göra pannkakor i dom, så verksamheten har väl all chans att återuppstå igen efter konkursen. MEN KOMMUNENS PENGAR KOMMER DÅ VARA BORTA.
    Billigare hyra än i Färgelanda finns inte, så björnhusföretagen stannar säkert kvar där och har genom en konkurs sanerat sin ekonomi..

    Släng inte ut 14 miljoner till Björnhusföretagen, är de trovärdiga företag så kommer de få lån av banken. Är de inte kreditvärdiga hos banken så SKA DE INTE HA 30-åriga LÅN från kommunen AV VÅRA SKATTEPENGAR. Våra skattepengar går åt h-e när konkursen kommer.

    VI PROTESTERAR mot att låna ut våra surt förvärvade skattepengar till 2-3 favoriserade småföretag i kommunen utan säkerhet.

    I en konkurs är det alltid bankerna som i första hand blir ägare till företagens maskiner och andra egendomar.

    Som mångårig centerväljare tänker jag nu LÄGGA MIN RÖSTA PÅ ANNAT PARTI till valet. De tror de är listiga ormar de där i C-ledningen, säger ett och gör ett annat och hoppas att det inte ska komma ut till allmänheten. Och detta är inte den första gången det varit så. Hemlighetsfullt och ologiska ställningstaganden.

    Har de inte ännu fattat vilka slags marginella småföretag det är de gynnar med våra pengar?

    Dålig kontakt med sina väljare har de från C.

    SvaraRadera
  8. Preliminärt bokslut björnerud 4,5 mkr förlust, vet bloggen deras omsättning?
    Även lillesjös vore intressant då de nya hyresavtalen delvis grundas på företagens omsättning.

    SvaraRadera
  9. Centerpartiet har inte tagit beslut om att godkänna något ännu. Allt annat är spekulationer.

    SvaraRadera
  10. TACK, TACK, tack... änligen ett riktigt beslut i KS!
    Och detta tack vare Bill Östlund, utan Bills idoga sökande efter sanningen hade miljonerna fortsatt att rulla. Rosor till dig Bill!
    Hoppas nu bara att KF tar samma beslut i april.

    SvaraRadera
  11. Inga problem att finansiera Björnhusprojektet.
    Ta en del av alla pengar som vi nu sparar på att vi lagt ned landsbygdsskolorna och betala så det blir färdigbyggt.
    Vi kommer att ha mycket pengar kvar även till annat efter att vi skrivit hyresavtal som ger endast 40 milj i förlust på 10 år.
    Nog dags att be tjänstemännen om ursäkt så som det gjordes under skoldebatten.

    SvaraRadera
  12. 10.53

    Ironi?
    Inget är svårare att få fram utan tonfall och minspel.

    SvaraRadera
  13. Mycket lustigt att Ulla erkände att kommunen brutit mot lagen och skulle ha upphandlat:-)

    SvaraRadera
  14. Myglarna kommer att fortsätta. I deras tankevärd finns inte att göra det bästa för kommunen. Hjärnorna är fullt upptagna med att agera så att de själva skall få minsta möjliga kritik. Inte lätt för Bill som säkert vill göra det som är bäst för kommunen.

    SvaraRadera
  15. Det måste bytas ut en massa folk om detta ska fungera i framtiden.

    Det är fruktansvärt låg nivå på vissa politiker och en massa tjänstemän i ledande ställning.

    Om inte det byts ut en massa folk kommer denna organisation fortsätta med dessa galenskaper där ingen har ansvar och ingen tar ansvar.

    Är inte så många arbetsplatser man kan göra så här!

    SvaraRadera