onsdag 3 mars 2010

Mobbningsärendet - Föräldrarna och Centern träffades

I går kväll hade föräldrarna till den mobbade pojken ett möte med Thorbjörn Jakobsson (c) och andra ur Center-ledningen.

Vid mötet överlämnade föräldrarna handlingar till Center-politikerna, som Barn- och elevombudet (BEO) åberopar i mobbningsmålet vid Vänersborgs tingsrätt. Efter genomläsning kunde Centerpartiets representanter konstatera, att handlingarna visar att de vilseletts av kommunchefen Jan Eriksson och att de skulle ta kontakt med Eriksson med anledning härav.

Om Thorbjörn och övriga i Centern förts bakom ljuset av kommunchefen, kan man ha viss förståelse för Thorbjörns tidigare uttalanden - han gick på den information han fått av Eriksson. Emellertid har föräldrarna rätt att förvänta sig - ja kräva - av Thorbjörn och Centern, att de kraftfullt och entydigt markerar sin inställning i mobbningsfrågan - nu när de fått veta sanningen.

Hur ställer sig Centern till kommunchefen, efter vad som nu kommit fram?

Bloggredaktionen

14 kommentarer:

  1. helikopterpiloten3 mars 2010 kl. 12:43

    Så uppmuntrande!
    Det vanliga samtalet mellan människor är undervärderat!
    Och kanske nästan kvävt till tystnad bakom olika partihattar och -kepsar.
    Och av prestige!

    SvaraRadera
  2. Bäste helikopterpiloten.

    Det vanliga samtalet är sällan värt något med en politiker. Ofta för att inte säga nästan alltid står politiker och hummar med och tittar dej över axeln, därefter tar Färgelandas politikerkultur vid.

    Nu när Centern är trängd, då får du ett rätt samtal inte annars. Centern är endast ute efter försvar, och helst någon längst ner att skylla på.

    Jag tycker Torbjörn Jakobsson(C) och Centerpartiet har brustit grovt genom att hamna i denna situation, allt kan de inte skylla på Jan Eriksson, då det är allmänt känt att han nyttjar lögnen när det passar så även i FULLMÄKTIGE.

    Ansvaret vilar tungt på samtliga partier som helt förlitar sig på Jan Eriksson och inte går vid sidan om för att finna information.

    Jag ser självklart positivt på den upptagna kontakten och hoppas Centern kan förena sig med Moderater och Kristdemokrater.

    Att krafter finns i Folkpartiet för en förlikning vet vi.

    Som helhet hoppas jag på ett snabbt slut för barnet och familjens bästa.

    SvaraRadera
  3. Det var värst vad han luras, den där Erikssonpojken. Eller är det folket i hans omgivning som är lättlurade?

    SvaraRadera
  4. Vad händer i Färgelanda?

    Det är det minsta man kan fråga sig. Ska det behöva gå så långt så att det ska behövas föräldrar till en mobbad elev för att påvisa felaktigheter med kommunchefen? Jag menar karln borde ju vara ett gyllene exemplar för att testa nytillverkade lögndetektorer. Enda nackdelen är att han alltid ger positivt utslag.

    Vem bär ansvaret för det? Det kan vi ju knappast belasta Eriksson för. Eller hur?

    SvaraRadera
  5. Tjänstemannen3 mars 2010 kl. 20:25

    Till Fabian:

    Tyvärr måste väl politikerna förlita sig till tjänstemännens underlag. Ingen människa, inte heller politiker, kan själva skaffa underlag till beslut i alla de olika typer av ärenden som de ska besluta i. Däremot tycker jag att du har helt rätt i att det kommit många signaler som tyder på att tjänstemannaunderlagen i viktiga frågor i Färgelanda har varit kompletta katastrofer. Dessa tjänstemän måste bytas ut! Då behövs en politisk majoritet för detta. Var står Folkpartiet i frågan att byta kommunchef? Det skulle jag vilja veta... Att sossarna backar upp vet vi ju redan. Om vi vill byta tjänstemän kan vi byta dem samtidigt som vi byter politiker vid valet, om man röstar rätt.

    Jag arbetar själv som tjänsteman i en annan kommun och kan garantera att om jag levererade så bristfälliga underlag skulle jag inte få arbeta kvar en dag till!

    Valet är ett gyllene tillfälle att visa vilken politisk kultur vi vill ha i Färgelanda i fortsättningen!

    SvaraRadera
  6. Bäste Tjänstemannen

    Det är inte tyvärr, utan en självklarhet att politiken skall kunna förlita sig på tjänstemannastaben. Men nu vet politiken att det inte förhåller sig så med stabens chef Jan Eriksson, trots detta sitter han kvar. Då duger det inte att skylla på honom som enda ursäkt.

    Ansvaret vilar helt på politiken att finna andra vägar för välunderbyggda beslut så länge defekta delar i staben inte är utbytta.

    SvaraRadera
  7. På KS igår hade man att ta ställning till minst 3 kalkyler och ingen var gjord på ett sådant sätt att man på ett bra sätt kunde ta ställning. Så det behövs en översyn av kompetensen hos våra tjänstemän. Detta hade vi på vår agenda redan vid mandatperiodens början , men då ville man inte ta i frågan på fullt allvar. Jag förutsätter att de som får förtroendet i kommande val , redan nu funderar i en åtgärd som syftar till att kompetensen i kommunhuset lyfts.

    SvaraRadera
  8. byt kommunchef!4 mars 2010 kl. 08:44

    När tjänsten som kommunchef i Färgelanda utannonserades var det om jag inte minns fel 48 sökande. Många, kanske de flesta hade adekvat utbildning, förvaltningssocionomer och med andra samhällsvetenskapliga utbildningar och lång erfarenhet av jobb i kommunadministration.

    Varför Färgelanda valde nuvarande kommunchef som saknar sådan utbildning och erfarenhet kan man bara spekulera om.

    Det finns en gammal men på de flesta håll nästan utdöd inställning hos äldre socialdemokrater som innebär en föraktfull inställning mot högre utbildning, en antiintellektuell hållning kanske sprungen ur ett klasshat. Inte säkert att det är orsaken men möjligheten finns.

    Men kommunal förvaltning är åtminstone delvis komplicerad materia och god kunskap om kommunallagen och statskunskap i allmänhet är en viktig garanti för kommuninvånarna att kommunen sköts professionellt.

    Det har kommit hiskeliga rapporter om oegentlig diarieföring i Färgelanda kommun. Diareföringen är en nyckelfunktion, det är förutsättningen för att offentlighetsprincipen ska fungera och offentlighetsprincipen är i sin tur en demokratigaranti.

    Bristande utbildning hos en kommunchef kan delvis döljas med inköp av tjänster från konsulter men det blir dyrt.

    En tråkig konsekvens av en högsta chef som uppnått sin inkompetensnivå är att tillsättningen av andra chefstjänster också hamnar på för låg nivå, för att chefens brister inte ska avslöjas och det är också vad som hänt i Färgelanda. Vi befinner oss på ett sluttande plan.

    Den kommunala självständigheten ger vida ramar för hur en kommun kan agera. För invånarna är det alltså av största vikt att den självständigheten inte missbrukas, så som skett nu i Färgelanda.

    Det är svårt att tro att politikerna inte är medvetna om detta sakernas svaghetstillstånd i kommunen och att i ett sådant läge med den druckna papegojans envishet upprepar standardsvaret ”vi måste lita på våra tjänstemän” är faktiskt bara undanflykter. Egentligen står det för att politikerna inte klarar – de flesta är fritidspolitiker - eller ids sätta sig in i ärendena fast chefstjänstemannen i utgångsläget är så svag att det inte går att lita på att det blir riktigt alla rätt. Att S som anställde den outbildade chefen försvarar honom in till den administrativa döden är inget att förvånas över men att oppositionen visat upp samma attityd är märkligt.

    Å andra sidan är kommunpolitik sällan så värst partipolitisk i meningen ideologisk och allehanda koalitioner uppstår ofta i kommunerna, som det gjort i Färgelanda.

    Alldeles oavsett vem som är skuld till vad i Färgelanda befinner vi oss nu i en ekonomisk och moralisk kris där det verkligen behövs en ny kommunchef som kan få ordning på kommunen och det erkänner nog de flesta politiker mellan skål och vägg.

    Det kostar pengar att lösa ut Jan Eriksson men ekonomin blöder och erfarenheten visar att ha honom kvar blir många gånger dyrare.

    SvaraRadera
  9. Jag blir vansinnig när det pratas om att "lösa ut Eriksson". Det finns säkert 100 lagliga uppsägningsgrunder. Vill man kan man med jurist gå igenom alla befogenhetsöverskridande handlingar iBjörnhushärvan. Därefter sätter man sig med t.ex SKLs arbetsrättsjurist för att klarlägga läget. Därefter hej då Eriksson. Att ge Eriksson en gåva ovanpå allt han har ställt till med är ett hån mot oss medborgare och hela LO kollektivet.SÅ för faan

    SvaraRadera
  10. Håller med helikopterpiloten att det är uppmuntrande när en ärlig dialog uppkommer. Med ärlig menar jag att den förs i syfte att förstå sakfakta. Kan den dessutom vara förlåtande är det fantastiskt. Hoppas vi även i andra sammanhang får se mer av detta fenomen. Med andra ord så hoppas jag att fenomenet är jäkligt smittsamt

    SvaraRadera
  11. Politikerkulturen i kommunen är delad. Det finns goda krafter och egoistiska krafter.

    Tyvärr är det så, att de flesta hierarkier med makt över pengar styrs av egocentriska människor, vilket gör att humanism inte alltid är den mest prioriterade egenskapen.

    Att Centern ändrat sig och sett sanningen är positivt. Men man måste ändå fråga sig själv en sak. VARFÖR?

    Svaret blir: NÖDEN HAR INGEN LAG! De var helt enkelt en sista utväg för att skydda partiet och dess frontfigurer.

    Sedan får vi se vad som händer inom partiet. Kanske de goda krafterna vaknar till liv och kan påminna egoisterna genom att säga: - Vad var det vi sa, nu har ni ju själva fått se konkreta bevis på att Jan Eriksson är DIREKT skadlig för kommunens anseende.

    Nej politiker är bara politiker och tyvärr enbart politiker!
    För att bli en bra politiker krävs troligtvis också fysiska egenskaper tex:

    1. Stort ego!

    2. inget hjärta.

    3. Stor käft!

    4. Stor urinblåsa, så att de kan pinka in sitt revir med jämna mellanrum och pissa på andra medmänniskor!

    5.Stor tunga så de kan kan slicka uppåt!

    6.Stora händer och fötter så att de kan trycka ner och trampa ner medmänniskor bland allmänheten i andra partier och inom det egna partiet.

    7. Avsaknad av ryggrad.

    8. En fungerande hjärna ( i Färgelanda räcker det troligtvis endast med lilla hjärnan).

    9. Väl utvecklade hörselorgan ( i Färgelanda med funktion on/off).

    SvaraRadera
  12. Att Centern saknat fakta i mobbingärendet är lögn, att de däremot ej engagerat sig och läst på de fakta som erbjudits kommunstyrelsens ledamöter är sanning. Sedan går det att söka information om man är intresserad.Personer som är intresserade av fakta söker alltid och Personer som skiter i vilket har oftast " Ej fått information".

    SvaraRadera
  13. Till Tjästeman sa. Jag arbetar också som tjänsteman i en annan kommun(mellanstor-liten). Det jag här läser om Färgelanda tror man inte är sant. Den samlade bilden av dokument och dagspressen ger vid handen en kommun på fullständig dekis. Beklagar,beklagar och beklagar. Nu verkar det dock som om en dynamik har uppstått som för det hela till en punkt där det kan vända. Bloggen ser ut att ha varit det utlösande reläet. Även personer som Bill Östlund.

    SvaraRadera
  14. Nu till lämpliga psykologiska egenskaper hos en politiker.

    1. Manipulativ

    2. Psykopatiska drag

    3. Lida av hybris

    4. Multi egoist ( råkade nämna detta på den fysiska redogörelsen, SORRY!)

    5. Patalogisk lögnare ( obotlig )

    6. Sinnesförvirring

    7. Bortträgning

    Övrigt: Meriterande i politikerns CV är en väl dokumenterad psykologisk dokumentation från något gammalt välkänt mentalsjukhus tex Restads Gård, Stretered eller Lillhagen.

    SvaraRadera