torsdag 25 mars 2010

SR Väst - kommunen bryter mot lagen

"Alla politiker och tjänstemän på kommunkontoret kan inte rädda sina skinn".

Micha Velasco, jurist på Den nya välfärden, konstaterar i en längre intervju med SR Väst i programmet Puls, att kommunen i Björnhushärvan gjort sig skyldig till flera lagbrott och har bl a brutit mot upphandlingslagen (LOU).

Att kommunen bryter mot LOU nämndes redan i Thomas Anderssons första revisionsrapport, där Andersson konstaterade att Björnhusentreprenaden befann sig i en gråzon och sannolikt skulle ha upphandlats. Hade Andersson varit tydligare än så, hade han fått kritik för att han - som revisor - påtagit sig rollen som domare. Andersson gick alltså så långt han kunde gå i sin revisionsrapport.

Anderssons uttalanden vantolkades som bekant medvetet av den politiske myglaren Kenneth Carlsson (FP), som dels gick ut i en insändare och felaktigt hävdade att revisionsrapporten gav stöd för att kommunen inte brutit mot LOU, dels lade ut de oriktiga uppgifterna på kommunens hemsida.

Mot slutet av intervjun uppmanar Velasco kommunen att lägga korten på bordet i Björnhushärvan och konstaterar också att sannolikt kan inte alla politiker och tjänstemän på kommunkontoret rädda sina skinn.

Frågan är dock om politiker och ansvariga tjänstemän, som under så lång tid använt lögnen som den normala umgängesformen med media, anställda och allmänhet, plötsligt kan börja agera ärligt och rakryggat?

Klicka på denna länk för att lyssna på hela intervjun med Micha Velasco, som börjar ca 13.30 minuter in och sedan fortsätter ca 10 minuter.

Bloggredaktionen

5 kommentarer:

  1. http://gt.expressen.se/1.649312

    "Kenneth Carlsson, folkpartiets politiske sekreterare i Västra Götalandsregionen, kräver att Lars Leijonborgs avgår.
    Men Leijonborg är inte svarslös.
    - Kenneth Carlsson har krävt alla partiledares avgång de senaste 25 åren, kontrar han."

    Han är nog inte så poppis :-)

    SvaraRadera
  2. Undrar vilka huven som kommer att ryka.....

    SvaraRadera
  3. Även om det s.k. tjänstemannaansvaret i princip fasats ut, är dock brottsbalkens bestämmelser fortfarande tillämpliga, bl.a. avseende trolöshetsbrott...

    SvaraRadera
  4. TV4
    "För att balansera effekterna av lågkonjunkturen gav regeringen i höstas sju extra miljarder till Sveriges kommuner - som helst skulle gå till skolan och omsorg.
    Men på många håll blev det inte så.
    Enligt Lärarförbundet har fyra av fem kommuner istället skurit i budgeten för utbildning.

    Följande har svarat "ja" på frågan om de gjort nedskärningar, men inte satsat något av det särskilda kommunstödet på skolan:

    Upplands Väsby
    Munkfors
    Ydre
    Boxholm
    Ödeshög
    Vaggeryd
    Uppvidinge
    Högsby
    Hultsfred
    Ljungby
    Nybro
    Vimmerby
    Örkelljunga
    Sjöbo
    Bromölla
    Åstorp
    Eslöv
    Tjörn
    Orust
    Färgelanda

    GIVETVIS ÄR FÄRGELANDA MED PÅ DEN LISTAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  5. Klicka på DNV så kommer Ni till Den nya väfärdens hemsida.

    Stiftelsen har en klart uttalad borgerlig syn, men jag tror ändå att även socialdemokrater kan ha behållning av informationen. Speciellt när det gäller lagbrott som begås av exempelvis kommuner.

    SvaraRadera