torsdag 3 juni 2010

Stigen och Järbo - skolor trots allt?

Vid gårdagens möte beslutade KS att inte stänga dörren för friskolor i Stigen och Järbo.

Ett litet Grattis! kan därför vara på sin plats, även om det är lång väg kvar att vandra. Kommuninvånarna i Stigen och Järbo får därigenom behålla hoppet, om att kunna leva kvar och utveckla sina kommundelar.

En spricka i den politiska majoriteten kunde även konstateras, eftersom de borgerliga avfällingarna FP inte helt och hållet slöt upp bakom S och V. Visserligen var det under stor vånda, men Den beklagansvärde (FP) röstade till slut med oppositionen medan den bisarre Håkan Gusteus (FP) lade ner sin röst.

Vid mötet fick för övrigt Fru Börjesson (S) ett s k frispel, vilket inträffade när oppositionen ifrågasatte skolchefen Henrik Linds felaktiga kalkyl över friskolekostnaderna. Fru Börjesson stönade och frustade enligt samstämmiga uppgifter högljutt och det skall endast ha varit löftet om en omedelbart förestående kaffe- och rökapaus som förhindrade det nikotinberoende kommunalrådet att krevera.

Fru Börjesson klarade helt enkelt inte av att hennes väldrillade skolchef ifrågasattes. Fru Börjesson menade att Lind endast gjort sitt jobb, genom att på hennes inrådan ta fram en kalkyl som visade att kommunen skulle förlora miljonbelopp på friskolorna. Att sedan ifrågasätta "professionen" (Lind alltså), var enligt Fru Börjesson höjden av oförskämdhet.

Som bekant hanterar Fru Börjesson de här frågorna lite godtyckligt - för någon vecka sedan betalade hon t ex glatt ut 2 000 000 skattekronor till personalchefen, efter att ha ifrågasatt hennes "profession". För Fru Börjesson är uppenbarligen förtroendet för "professionen" beroende av, om "professionen" delar Fru Börjessons politiska synsätt eller inte.

Bloggredaktionen

16 kommentarer:

  1. Lind pladdrar på. Munväder har han. Trovärdig nej. Varför? Han svarar inte på frågor som han inte har ett inövat svar på.
    Ibland avfyrar han det inövade svaret trots att det var en annan fråga. Perfekt när en politiker vill ha ett visst resultat. Då snickrar Lind ihop ett passande resultat. I bland vill han själv ha ett resultat. Då snickrar han ihop detta. Det har dock föga med verkligheten att göra.

    SvaraRadera
  2. Tacksam för ert referat av Kf. Jag förstår dock inte helt av er beskrivning hur de olika partierna röstade i frågan. Och vad var frågeställnngen, vad röstade man om???? Och hur är det nu igen, vilka partier räknar ni som tillhörande oppositionen?

    Jag förstår inte vad kommunen skulle förlora på en friskola. Det är ju så att kommunen bara betalar exakt samma belopp per elev till en friskola som kommunen betalar per elev i den kommunala grundskolan.

    De kommunala skolorna i Högsäter och Ödeborg är överfulla, snart får man neka inflyttade elever att börja i dessa skolor om det kommer ännu fler inflyttade elever. Föräldrarna knyter nävarna i fickorna och blir allt mer sammanbitna. Klassrum, kapprum, matsal är överfulla, ja det är helt enkelt en stressande trängsel på skolorna efter skolnedläggningen. Fritids är överfullt och nu finns det inga fler lokaler att använda, till hösten blir det värre. Detta är resultatet av skolnedläggningen som skedde för att kommunen skulle spara in några lärare och istället köra med storklasser. Resultatet blev sämre kvalitet, mindre tid för varje elev och mer stress. Men politikerna får tydligen ingen information om detta - eller så är det som vanligt, de bryr sig inte.

    SvaraRadera
  3. Det roliga just nu är att det flyttar in 9 st nya barn till Stigen under 12 år.

    SvaraRadera
  4. Istället för att banta sin rektorsstab, sparar Henrik Lindh hellre på lärare och lokaler. Eftersom han har så fruktansvärt dålig kontroll på sin organisation så måste han omge sej med jasägare. Därför sparar han inte på sin stab.

    Finns ingen tanke på barnen eller kvaliten på den kommunala skolan. Dessutom är han helt oförmögen att räkna, vilket är ställt på sin spets just nu.

    Tror därför att räddningen kommer att bli friskolorna för om han inte skärper sej kommer den kommunalaskolan tömmas på elever för att den inte sätter barnen i centrum.

    Och vad säger Henrik då: "Tänkte inte på det!"

    SvaraRadera
  5. Ulla är ju bara för kass alltså. Har sossarna inget bättre och komma med??????

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är bra med politiker som kan se skillnad på kompetenta och inkompetenta tjänstemän:)

    SvaraRadera
  7. Tjoho!! sossar och folkpartister är såååååå körda nu. Dom får inte många röster i valet.

    SvaraRadera
  8. Vad tros om kommunisterna Ingmar Eriksson och Edgardo Varas..... blir det några röster för dom då.....lol....

    SvaraRadera
  9. till 20.34
    Enl uppgift är det så här.
    Det förelåg ett förslag till yttrande som KS skulle avge till skolinspektionen. Lind hade författat detta. I ett kapitel av denna skrivelse hade Lind beskrivit att friskolorna skulle medföra årliga miljonkostnader för kommunen. KD protesterade mot denna (felaktiga) beskrivning. C föreslog att detta kapitel skulle bytas mot en beskrivning som i stort beskrev att eventuella initiala merkostnader uppvägs av de fördelar som friskolorna tillskapar.
    Eftersom C, M och KD röstade för detta så får väl dessa partier i detta fall räknas som oppositionen. Kenneth(fp) röstade också för och Gusteus(fp) avstog från att rösta.
    Svaret till skolinspektionen är alltså Linds men hans kostnadsbeskrivning har utgått och ersatts av den nya beskrivningen.
    Att vara skolchef är ett mycket krävande jobb. Ett sorts trepartsförhållande föreligger. Kommunen,lärarna och elever/föräldrar.Mycket är dessutom lagstadgat och utsatt för tillsynsmyndigheter. Men,men men det är förödande om skolchefen inte är rak och ärlig mot avnämarna(elever/föräldrar). Tyvärr går tilliten snabbt förlorad. Lind borde ta sig en riktigt ordentlig funderare över detta.

    SvaraRadera
  10. Bästa Argus.

    Politiker i Färgelanda har KRAV genom kommunens åtagande i kommuninvest.

    Politikerna är garanten för kravet att ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet.

    Därutöver skall politiker bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att den i kommunallagen definierade kommunala KOMPETENSEN efterlevs i all väsentliga avseenden.

    SvaraRadera
  11. Lindh hade i sin kalkyl enbart räknat skolpengskostnaden och "glömt" dra av kostnaderna som försvann med de barn som bytade skola.

    IG i matte? Inte bra.

    SvaraRadera
  12. till 7.12 Lind glömde inte. Undrar vad Jan och Lind med respektive pratar om när de har klämt en eller flera flarrer vin.
    IG? Han räknade ju fel med flit. Då måste han ju ha räknat med att inte bli rättad. Han hade även gjort en bedömning att han skulle tjäna på att räkna fel. Det är så det är som Göran Persson alltid sa.
    Eriksson och Lind har gått in och tagit över de klassiska pamparnas roll. Politkerna har degraderats till att bara bli beklagansvärda. Om de nu inte skor sig. Tyvärr agerar vissa på ett sådant sätt att de helt naturligt blir misstänkta.
    Tänkte på en sak till. Har hört att en polis har tittat på fakturor gällande Björnhuset. Ursäkta mig var kom polisiära åtgärder in i bilden. Ekoroteln skall väl lägga upp en granskningsstrategi och avsätta de resurser och kompetens som fordras för att göra granskningen i så fall. Jag vet inte vad som är sant men nog är det på tiden att ekoroteln tar Björnhushärvan på allvar. Märkte att jag blev upprörd. Fattar inte att det kan få fortgå. Vi blir ju grundlurade.Min fru jobbar i vården. Där nagelfars minuter och övertid. Klart man blir förbannad. Vi har också drabbats av Linds kalkyler. Sparka nu för faan ut kommunchefen så vi får frisk luft i Färgelanda.

    SvaraRadera
  13. detta måste ni bara ventilera under egen rubrik.

    Allmänhetens frågestund får bara bestå ev enkla frågor!

    Har vi så in i h-te dumma politiker att dom bara kan svara på frågor som ja, nej eller kanske?

    Visar inte detta på att nivån i kommunens politiskaskikt är brutalt lågt i jämförelse med befolkningen, eftersom dom inte kan svara på våra frågor.

    Om dom är politiker är det deras skyldighet att sätta sej in i frågor OCH besvara dem.

    DETTA ÄR ETT HOT MOT DEMOKRATIN!

    SvaraRadera
  14. Läste i Dalslänningen att Lind räknat med lägre kostnader per barn i kommunala skolan, jämfört med kostnaderna per barn i friskola. Men där har han fel. Han jämför äpplen och päron. Kostnaden han tar upp per barn i den kommunala skolan omfattar bara lärarkostnaden. Han har inte räknat in alla kostnader för barnen i den kommunala verksamheten, som t ex städkostnad, matkostnad, lokalkostnad etc. Helt klart är att några av dessa kostnader har Lind uteslutit för att den kommunala skolan ska framstå som billigare.

    Faktum är att skolinspektionen har bestämt att kostnaden som kommunen ska betala till en friskola eller till en skola i en annan kommun, (om eleverna åker över kommungränsen för sin skolgång), baseras på samma kostnader som kommunen har per barn i den egna kommunala skolan. Det är alltså ingen skillnad.

    Man får också tänka på att till en friskola kan det komma några barn från andra kommuner, så de blir mer som en bonus till vår kommun.
    Som läget är nu med många inflyttade elever det senaste året till trånga, överfulla, kommunala skolor så är markpersonalen och rektorer i skolvärlden i Färgelanda glada om några elever flyttar till friskolan. Men trångboddheten i kommunala skolan, det vill inte Lind låtsas om, kanske är det inte hans problem. Han är ju också duktig på att överlåta alla problem till lärarna och rektorerna, som inte har något att säga till om här utan tvingas jobba i en omöjlig verklighet. De som förlorar på den nuvarande situationen är ELEVERNA.

    SvaraRadera
  15. När skolorna skulle läggas ned räknade Lind på "sitt sätt". När friskolorna vill återupprätta skolorna räknar han på "sitt sätt" igen.
    Hur räknade han när Höjden skolan skulle läggas ned. På "sitt sätt" förmodar jag.
    Verkar som kommunpolitikerna som är ansvariga för ekonomin för hela kommunen måste ha någon som räknar fram resultaten ur ett kommunalekonomiskt perspektiv där även samhällsutvecklingen vägs in. Denne någon får då inte vara kommunchefen som bevisat ej kan mattematik.

    SvaraRadera