torsdag 2 december 2010

Kommunchefen får sparken!

Beskedet som många länge väntat på har äntligen kommit - kommunchefen får gå.

Enligt uppgifter i Bohusläningen (klicka på länken) har den politiska majoriteten beslutat sig för att sparka kommunchefen Jan Eriksson.

Listan över kommunchefens synder kan göras lång. Det som fick bägaren att rinna över var dock sannolikt den förödande kritiken i Ernst & Youngs granskningsrapport, som presenterades nyligen. Av den framgår bl.a. att kommunchefen gjort sig skyldig till allvarliga befogenhetsöverskridande handlingar (se nederst detta inlägg).

Oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) säger till Bohusläningen att hon är "fruktansvärt upprörd". Möjligen beror det på att hon nu tappar en nära förtrogen kommunchef, som tänker och arbetar som hon själv.

Det finns inga uppgifter om kommunstyrelsen har för avsikt att polisanmäla kommunchefen p.g.a. de graverande uppgifter som framkommit i Ernst & Youngs granskningsrapport. Samtidigt visar den sparkade kommunchefen prov på lysande självinsikt och verklighetsförankring, när han till Bohusläningen säger att "jag hade faktiskt förväntat mig en ursäkt från vissa politiker för hur man hanterat mig innan".

Författare till artikeln är för övrigt den notoriska Jenny Borg, som ofta får beröm från vänsterpolitikerna i kommunen för sitt sätt att vinkla sina artiklar. Denna artikel är inget undantag och den är som vanligt - när JB är i farten - fylld av faktafel och egna ogrundade antaganden.

Mest uppseendeväckande är JB:s ogrundade påstående "Helt klart är att detta kommer att bli en dyr affär för kommunen". Det kan tvärtom bli på det sättet att kommunchefen blir återbetalningsskyldig till kommunen.

Bloggredaktionen
(klicka på bilden för att göra den större)

28 kommentarer:

  1. JIPPIEEEE
    mvh.mohaha

    SvaraRadera
  2. Äntligen är Jan E på väg åt rätt håll!Illa är att han inte förstår,när han gör misstag och att han får avsked för alltför många "dundertabbar"!Katastroflarmet går dock när han har mage att kräva en ursäkt, för att ha blivit illa behandlad!Han skall be om ursäkt för all skada han förorsakat kommunen och dess innevånare!

    SvaraRadera
  3. Äntligen.
    Karlen förstår inte varför!!
    Hallå!!!!

    SvaraRadera
  4. Så vinklat, så vinklat.
    Skriv lite mer seriöst nästa gång!!!!!!

    SvaraRadera
  5. Jag kan inte förstå att oppositionsrådet låter så ovetande och upprörd över att men avslutar Jan Erikssons tjänst som kommunchef. Redan innan valet gick man laget runt i politiken och ställde en fråga om man hade förtroende för kommunchefen. Svaret var nej, och detta skulle kommuniceras till honom, men då mildrade man kritiken.

    De som säger sig vara ovetande om orsaken till avskedet kan bara titta på det mmonument han lämnar efter sig. Ett Björnhus som lamslår ekonomin en lång tid framöver. Det var Eriksson som skrev det famösa "Brevet till Swedbank" som satte ramavtalet ur spel och öppnade kommunens kassa. Ernst & Young har i sin redogörelse tryckt på att han inte hade befogenhet att göra detta. Frågan är om det inte bör polisanmälas.

    En sak man inte ska glömma är att det inte bara är Eriksson som ska bära skulden för det hela. Ekonomichefen skrev också under "Brevet". Kommunalråden var med och tog del av Logistemarapporten som inte alls förstärkte kommunens förhoppningar om ett livskraftigt näringslivskluster. Det gömdes/glömdes dessutom bort.

    Jan Eriksson borde ha i ett tidigt skede av Björnhuset ha sagt stopp. Ingen upphandling hade skett och han bör ha insett att just detta faktum gav den inkompetenta byggledningen fritt spelrum, och stoppat det hela.

    Det gråtmilda reportaget i Bohusläningen ger inte en sann bild. Det nuvarande kommunalrådet Peter Johansson tog på sig ett tufft uppdrag när han meddelade Eriksson att förtroendet för honom som kommunchef var så dåligt att det föranledde avsked/uppsägning.
    Peter har sagt att orsakerna till avskedet kommer att visa sig. Ryktet säger att det i Björneruds rekonstruktion finns saker som är ytterst graverande. Men, det är än så länge rykten som lär bekräftas eller dementeras.

    Första steget är taget.

    SvaraRadera
  6. PeO Johansson lär stå på tur också!Han gömmer sig väl,i papperskorgen,nu!

    SvaraRadera
  7. Känns som en "jättebra" idé att sparka kommunchefen. Framför allt Moderaterna var noga med att påpeka att "nu är det slutslösat med pengar i kommunen" innan valet. Men väljer (ganska omgående) efter valet att sparka kommunchefen som kommer att få 36 månadslöner i avgångsvederlag. Det betyder att kommunen, en kommun som beräknas gå 28 miljoner back nästa år, måste betala nästan 2 miljoner till kommunchefen.

    Hur tänker ni?

    SvaraRadera
  8. Bra, då tar vi PeO också så blir kostnaden ytterligare 2 miljoner.
    Förlusten blir då 32 (28+2+2=32) miljoner kronor.
    Jättebra med kostnadsmedvetna politiker!!!!
    Inga problem, kommuninvånarna betalar.

    SvaraRadera
  9. Det kostar att bli av med två tjänstemän,men det är en stor investering på sikt!

    SvaraRadera
  10. Vem har sagt att Jan Eriksson ska ha 36 månadslöner i avgångsvederlag? Ingen! Det är en fråga som återstår att lösa. Kanske han åtalas för trolöshet mot huvudman och då lär det inte bli avgångsvederlag.

    SvaraRadera
  11. Vanliga människor blir uppsagda och får jobba under uppsägningtiden. Kan inte Jan E göra samma? Det finns säkert arbetsuppgifter han kan göra som inte skadar kommunen. Själv lär han ha sagt att han vill jobba kvar. Detta bör man utnyttja. Inte tal om att sortera leksaker. Man kan vara storsint och låta honom arbeta med relevanta arbetsuppgifter. Om han inte orkar kan han sjukskriva sig. Då bekostar arbetsgivaren två veckors lön, sedan blir det sjukpeng. Billigt för kommunen att lösa det på det viset.

    SvaraRadera
  12. Om Jan Svensson gjort något brottsligt så bör åklagare gå in. Ett tips är att kontakta korruptionsenheten direkt. De är vana med sånt här fiffel, se Göteborg, fastighetschefen i Stockholm, Reinhold i Solna etc. Polisen förstår inte den här typen av brottslighet tyvärr.

    Om JS är brottslig så utgår inget avsgångsvederlag. Då blir det avsked.

    SvaraRadera
  13. Håller med Uddevallabo. Bohusläningen måste skärpa sig. Att ha en rubrik på förstasidan där det står att det kan kosta 2 milj. Detta för att Ks_ordf har svarat kommunchefen att man inget förtroende har för honom!!?!!
    Hörde nu på radion att detta var svaret på en helt onödig fråga från kommunchefen.
    Det bristande förtroendet har framförts under minst ett års tid. Efter alla misslyckanden hade en normal människa inte ens visat sig i Färgelanda mer.90 milj investerade utan styrning,ledning och kontroll(enl revisorerna) i ett fantasiprojekt. Ja,ja
    Hur kan det ha blivit regel att ge höga tjänstemän dessa obefogade fallskärmar när de uppenbart har misslyckats eller till och med begår tjänstefel? Om ett ekonomibiträde skulle betala ut 500 kr utan relevant underlag eller till och med i strid mot ett befintligt underlag så skulle detta biträde fått sparken utan att facket skulle lyft ett finger. Vad säger detta om facket och de partier som enligt tradition är allierade med facket?
    Vi hör nu vad Ulla Börjesson går ut i pressen och säger. Det är precis som bloggen säger. "inte förvånande". Det är dessa parhästar som har gjort att Färgelanda står vid ruinens brant. Så är det bara.
    Min fråga är: Har den nya majoriteten nog mad ryggrad för att kunna börja den långa vägen för att få en fungerande kommun?
    Hoppas det.



    Möjligtvis kan

    SvaraRadera
  14. Vad menar egentligen de som säger att det är fel att "ta i frågorna"?? Låter som de som har styrt de senaste åren. Ta inte i frågorna för då kan ni bli tvungna att betala under uppsägningstiden. Det är ju vad Ni säger. Helt jävla otroligt. Undra på att det har gått som det har gjort. Den som fortfarande har förtroende för Eriksson måste ha ett stort hål i huvudet. Om man nu inte har det utan helt sunt inte har ett uns förtroende för sin kommunchef så kan man väl inte fortsätta att leda denna kommun med en kommunchef som man inte har förtroende för!?
    Har ni blivit helt tokiga eller?? Hurvida man skulle försöka sig på en omplacering kan jag för lite om men det skulle nog inte ens Eriksson gå med på(om han inte samtidigt fick ett kraftigt lönepåslag samt en högre titel t.ex koncernchef)
    Tillbaka till verkligheten-tack.

    SvaraRadera
  15. 2 milj? Tänk om man hade tagit det beslutet när Björnhuskalkylen(kalkyl??) sprack vi 30 milj. Men bättre sent än aldrig.

    SvaraRadera
  16. Verklighetsförankring har aldrig varit Jannes starka sida...

    SvaraRadera
  17. Såg att Jannes gamle kompis Torsten Jansson ska öppna igen i Dingle. Det vore väl ett bra ställe för honom att jobba på. Att jobba på lagret där skulle väl motsvara hans kompetens.

    SvaraRadera
  18. Krister Gustafsson2 december 2010 kl. 16:02

    Se där, en tidig julklapp till alla Färgelandabor. Jultomten finns alltså, lite överraskande dock att han är Kristdemokrat..............

    SvaraRadera
  19. Färgelanda har inte haft vad man generellt kallar politisk ledning. En samling beklagansvärda politiker har fått härja vilt med våra ärligt förvärvade och inbetalda skattemedel.
    Ulla gapar om sekretess och går sen direkt ut och pratar i pressen.
    Tur att hon och vänstern(och fd fackpampar) inte har någon makt längre. Någon konstruktiv opposition lär vi inte heller få se. Ju mer dom öppnar munnen ju mer avslöjade blir dom. Hoppas dom fortsätter att göra bort sig. Nu har de i alla fall inte någon möjlighet att göra så omfattande skada som tidigare.

    SvaraRadera
  20. 17:42
    Just det! jag frågade en av alliansen i dag som sa hon inte fick säga nåt pga sekretess. Och så går den här j-a Ulla ut och häver ur sig all världens skit...... vad liknar det!!!

    SvaraRadera
  21. Ulla är en av de personerna som har ansvar för denna sits vi sitter i och hon kommer aldrig att bli ansvarig.

    Är väl ganska äckligt!!!!

    SvaraRadera
  22. 14:24 Torsten Jansson skrev i sin bok att han var glad att han med blottta förskräckelsen kom ur skalbolaget Regentus,vilket inte många oskyldiga gjorde. Torsten såg vad dessa gossarna höll på med och tog på ett tidigt stadium sitt New Wave ur Regentus. Tror inte Jan har något att hämta hos Torsten. Dingle slipper m a o att bli ruinerade(Torsten också).

    SvaraRadera
  23. Årets skämt till den kommande revyn:
    Jan Eriksson hade väntat sig en ursäkt från de politiker som har sagt att det var dumt att starta ett projekt på 90 milj kr utan styrning ledning och kontroll. De har dessutom påpekat att han skulle gjort en kalkyl innan han inbillade dem att det max skulle kosta 30 milj. De har också sagt att det var dumt att betala ut dessa 90 milj kr till ett företag som man inte ens har ett kontrakt med(Mathuset AB). De har även haft mage och sagt att det var dumt att betala ut dessa pengar i strid mot ramavtalet. Ovan på allt detta har de påpekat att allt han tar i blir pannkaka.
    Jo- Ulla hade ju lovat honom att politiker alldrig skulle tillåtas att ifrågasätta någonting som en tjänsteman gör. Om han trots detta löfte ändå har fått kritik från några ansvarsfulla politiker som inte är stolliga och korrumperade så är det väl Ulla som skall be honom om ursäkt.
    Hela gubben är ett stort skämt!!!

    SvaraRadera
  24. Spelet är över.
    Vad som än händer finns det ingen återvändo.
    Epoken Jan Eriksson i exekutiv position i Färgelanda är obönhörligen slut.
    Men han inser det inte än.
    Han hade som den oförbätterliga bondfångare han är trott att hans manipulerande av dalsländska bönder skulle säkra hans generösa försörjning i evinnerlig tid.
    Det är verkligen intressant att se hans reaktioner på att han nu fått sparken.
    De få gånger jag träffat Jan Eriksson har det varit påfallande hur han använder sig av det som kallas härskartekniker. Hans överlägsna attityd, han oförstående attityd, hans kränkande attityd.
    I sin svanesång dumförklarar han den nya kommunledningen med föraktfulla tonfall och som de förhärdade brottslingarna alltid gör inför skranket blånekar han till allt.
    En i sanning grandios narcissist, som sannolikt också inför den mest glasklara bevisning om vanskötsel av kommun kommer att fortsätta blåneka och skylla på politikerna.
    En zjukt obehaglig fulspelare.
    Mest patetisk är stackars Ulla Börjesson, som aningslöst har låtit sig bedras och inte inser hur bedragen hon är.

    SvaraRadera
  25. Bohusläningen 3 december. Ulla säger att hon på Ks-mötet ej fick något svar på varför majoriteten begärt att kommunchefen skall lämna sitt jobb. Kenneth tyckte revisionsrapporten var charmig och Ulla gör nu allt för att hennes kompis skall skinna oss på ännu mer pengar. Vem vet vad hon har lovat? Fy faan säger jag bara.

    SvaraRadera
  26. (I Bohusläningen idag)1,90 i skattehöjning, stängt bibliotek på lördagar, dra ned på personal på fritids/ förskola, + ett nonchalant konstanterande
    av Henrik Lind, "att nog kommer skolan att få kritik" men han glömde att tillägga "som vanligt då". Och om att skänka ytterligare en halv miljon till Björnhuset; vore det inte bättre att lägga de pengarna till att förbättra ovanstående? Vem har glädje och nytta av Mathusets fortsatta överlevnad? Ger det mer jobb? kommer invånarantalet att öka? Nu kommer notan för alla galna beslut som förekommit, och visst har Ulla B ett ansvar men hon var inte ensam. Priset får alla som bor i kommunen nu betala. Inget har nånsin prioriterats så mycket och fått så mycket pengar som detta Björnhusprojekt, frågan är bara varför det inte går att stoppa, vad är det som gör att detta skamprojekt inte går att avbryta? Jan E får sparken och kräver en ursäkt från politiker!? i det här läget är det Jan E och vissa politiker som ska be allmänheten i Färgelanda om ursäkt för alla våra bortkastade skattekronor.

    SvaraRadera
  27. När ska vi bli av med HL?????

    SvaraRadera
  28. Dagens fråga:
    VARFÖR frågar inte JENNY BORG om ULLA BÖRJESSON har FÖRTROENDE för JAN ERIKSSON ! ??
    Något naturligare för en riktig och objektiv reporter får man leta efter.
    Bloggen har helt rätt i sin kritik av Jenny Borg.

    SvaraRadera