söndag 14 mars 2010

Dagens insändare 2 - Björnhuset

"Dagens insändare 2" hämtar vi från Bohusläningen den 10/3, där Ann-Marie Jacobsson (C) besvarar den beklagansvärdes och Ulla Börjessons insändare från den 6/3.
-----------------------------------------------------------------------------------
"Visst har S och FP ansvar för Björhushärvan

Ulla Börjesson och Kenneth Carlsson påstår att de inte har ansvar för Björnhushärvan. Ansvar tycks inte vara Kenneths och Ullas inriktning.

Visserligen har Kenneth och Folkpartiet i Färgelanda endast fyra mandat i kommunfullmäktige, men Folkpartiet bildar tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en knapp, men styrande majoritet i kommunen. Trots detta envisas Ulla att kalla sig opposition och vill inte vara med och ta ansvar för ledningen.

Tanken på ett livsmedelskluster startade när några olika livsmedelsföretag ovetande av varandra hörde sig för om tomter och lokaler i Färgelanda någon gång kring år 2004. Då var det socialdemokraten Zaid Långström som var kommunstyrelsens ordförande.

Under min tid som ordförande i kommunstyrelsen fortsatte samtalen med några företag. Några valde andra vägar men de tre företagen som nu finns i Björnhuset valde att satsa i Färgelanda.

Det fanns politisk enighet om idén med livsmedelskluster och att upplåta Björnhuset för ombyggnation, vid starten av projektet och hela vägen så länge jag var ordförande i kommunstyrelsen.

Till skillnad från det nuvarande styret med Kenneth och Ulla i spetsen, tycker jag att det är viktigt att det finns en bred majoritet angående stora och viktiga satsningar för näringslivet. Det är ju viktigt för företagen att relationerna till kommunen inte ändras beroende på vilka partier som för tillfället har majoritet.

När det gäller hyreskontrakten med Björneruds Gård och Lillesjö Seafood, var vi från Centerpartiet starkt kritiska eftersom de avvek så starkt från det ramavtal som varit grunden för hela satsningen. Dessutom räknade jag fram att de i bästa fall skulle ge kommunen drygt 20 miljoner kronor i underskott, troligen mer, under avtalsperioden, vilket måste finansieras med minskade utgifter för övrig kommunal verksamhet eller höjda skatter.

Inför beslutet om hyreskontrakten, visade varken Ulla eller Kenneth någon som helst antydan till att vilja ha någon dialog kring kontrakten och vid vi kunnat göra för att förbättra dessa. Vi förstår att det kan finnas behov av rabatter i ett flytt- och uppstartskede. Vad vi vänder oss emot är att hyran inte täcker kommunens kostnader ens vid slutet av kontraktstiden.

Hur Björnhussatsningen faller ut får framtiden utvisa. Kvarstår gör frågan om hur underskottet ska finansieras.

Ann-Marie Jacobsson (C)
Gruppledare"
-----------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar