lördag 5 mars 2011

Ulla Börjesson (S) - dåligt omdöme igen

Oppositionsrådet Ulla Börjesson visar återigen prov på dåligt omdöme och bristande ansvarskänsla.

I en radiointervju med SR Väst (klicka på länken) riktar Börjesson mycket kraftig kritik mot Alliansen (C, M och KD), för anställningen av t.f. kommunchefen Joakim Eriksson och för det sätt som dennes arbetstid använts.

I en sak har Börjesson rätt - alltför lite har uträttats. Detta faktum har Bloggen redan konstaterat och skrivit om tidigare.

För att visa att diskussionen om Erikssons faktura i mångt och mycket handlar om en storm i ett vattenglas, bör dock sägas att Eriksson för en månads mycket intensivt arbete kostat 237 tkr, medan den ordinarie kommunchefen kostar ca 100 tkr i månaden med sociala avgifter och kringkostnader.

Detta innebär att det inte ens uppkommit någon merkostnad för kommunen - totalt sett - eftersom vi sedan december inte betalar någon lön till kommunchefen. Eriksson har även delvis fått ta i ekonomichefens sysslor, som vi sedan en tid tillbaka inte heller betalar lön till. Netto innebär detta att vi har en kraftig besparing.

Börjessons tal om att det saknas pengar i budgeten för Eriksson är därför både olyckligt och oansvarigt. Hon vilseleder därmed medvetet både media och allmänhet.

Än mer pinsamt är dock att Börjesson och hennes parti deltagit i alla beslut som rör t.f. kommunchefens arbete, inklusive beslutet att anställa honom, utan att ha några synpunkter - tvärtom har Börjesson uttryckt sitt gillande.

Börjessons kritik är därmed lika mycket riktad mot sig själv och sitt eget parti. Tyvärr fick inte Börjesson någon fråga från radioreportrarna, om sin egen inblandning i besluten rörande Erikssons arbete och slapp därmed billigt undan - som vanligt kan tilläggas.

Börjesson är ju notorisk för sina osorterade och motsägelsefulla uttalanden, men frågan om är om inte den senaste intervjun med SR Väst tar priset - bisarrt är ordet!

Av intervjun framgår dessutom att Börjesson inte har klart för sig vad Erikssons arbetsuppgifter består av. Bl.a. påstår Börjesson felaktigt att Erikssons arbete skulle leda fram till ett bättre arbetsklimat mellan Alliansen och opposition.

Eriksson har inte något inflytande över Börjessons smutskastning av sin egen kommun, vilket intervjun med SR Väst tydligt visar. Något förbättrat samarbetsklimat är alltså Börjesson inte intresserat av, utan planen tycks istället vara att sabotera alla försök från Alliansens sida att få ordning på kommunen. Börjessons samarbete med Bohusläningens Jenny Borg har i så måtto varit väldigt "lyckosamt".

Bloggen - som försöker vara rättvis - är samtidigt starkt kritisk till Alliansen, som tycks vara totalt oförmögen att kommunicera med media och allmänhet. Hur svårt är det t.ex. att tala om att besluten kring Eriksson är tagna i politisk enighet och att kostnaden för Eriksson (237 tkr) med råge uppvägs av besparingar på kommun- och ekonomichef?

Istället pratar kommunalrådet Peter Johansson (KD) om att vi "inte har pengar i budgeten" och måste prioritera bort annat för att ha råd med Eriksson. Vem har lurat i honom detta? Johanssons illa genomtänkta uttalanden utnyttjas sedan omedelbart av Börjesson, som springer till media för att vinna populistiska poäng på Johanssons fadäs.

Finns det Viagra mot politisk impotens?

Bloggredaktionen

31 kommentarer:

  1. Ulla vill ha ett bättre samarbetsklimat????????? Stort LOOOOOOL på den.......

    SvaraRadera
  2. Jag är stum!!!!

    SvaraRadera
  3. Nu börjar jag fundera över om inte de som driver denna blogg håller på att tappa sansen.
    237.000 för 26 dagars arbete vägs med råge upp med det man sparar på att inte betala löner till avskedade kommunchef och ekonominchef. Man tar sig för pannan, i synnerhet som man samtidigt påstår sig vara seriös i sina kommentarer.
    Upp till bevis, eller sluta sprida osanningar.
    Dessutom tycks ni ha glömt bort att det tickar en ekonomisk bomb som briserar när det blir klart hur mycket kommunen måste betala de avskedade. Eller är ni fortfarande så infernaliskt korkade att ni tror att kommunen slipper undan gratis. Blogga på avskedade tjänstemän och försök hitta en enda som man sluppit betala, förutom dem som dömts i domstol. Herre min je.
    Konstaterar till slut att kritiska röster till denna blogg har en sällsynt förmåga att försvinna. Så lite bryr sig denna blogg om att ge utrymme för andra åsikter än de som stödjer den egna uppfattningen.

    SvaraRadera
  4. Bloggen som tycks veta allt, vet väl också om konsult och advokat upphandlats enligt LOU?

    SvaraRadera
  5. I Ragunda kommun hyrde Elisabet Yngström (S) in en sossekamrat, Åke Ljusberg, som Kommundirektör på kosultbasis.
    Denna Åke var i och för sig mycket billigare per månad, men jag säger som Martin Timell: Dyrt är det som inte är värt pengarna!

    En liten fråga till 15:42
    Nyfiken som jag är av naturen undrar jag hur man gör när man "Bloggar på avskedade tjänstemän"

    SvaraRadera
  6. Hata Ulla Börjesson är mantrat för denna blogg. Aldrig någonsin har man väl upplevt att en politiker så samvetsgrant sågats jämns med fotknölarna. Inget av det hon gjort eller sagt faller bloggen på läppen. Kan man hitta tveksamheter i uttalanden i media utnyttjar man det på ett sätt som dels visar att man saknar kunskap om att intervjuer ibland klipps till oigenkännlighet, dels helt klart har kanaler in i kommunstyrelsen. Man vet betydligt mer än vad som framkommer av protokollen och det man inte vet spånar man ihop för att passa de egna syftena.
    Lite mera seriositet borde man kunna vänta sig, eller hur.
    Att påstå att Ulla Börjesson skulle deltagit i alla beslut som rör Joakim Eriksson arbete är en direkt osanning som man borde be om ursäkt för. Sanningen är den att Erikssons arbetsuppgifter förändrats ju mera han tvingats hålla Peter Johansson i handen. Det framgår med all önskvärd tydlighet av Eriksson egna uttalanden. För denna förändring av arbetsuppgifterna är den nya majoriteten ensam ansvarig.

    SvaraRadera
  7. Håller med 15:42, bloggen är skyldig läsarna en redovisning över vilka KRAFTIGA besparingar man gör 2011 genom att anlita Joakim Eriksson.

    SvaraRadera
  8. 17:01,

    Tyvärr så behövs det inte klippas något i Ulla´s kommentarer för att de skall bli helt tokiga.

    Gå till ett kf-möte så får du höra att hon sköter det väldigt bra själv!

    SvaraRadera
  9. Ödeborgare.
    Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Hon är otrolig. Man kan nästan inte tro att hon tillhör kommunen som hon smutskastar den. Du som tycker att bloggen smutskastar Ulla är väl antingen sosse eller också väldigt dåligt påläst. Vi som går på mötena och informerar oss fortlöpande vet att Ulla & Co har försatt oss i den här knipan. Det är inte enkelt för någon att reda ut det hela. Därför måste vi alla hjälpas åt att stötta den nya "regeringen". Hade inte varit lätt ens för erfarna rävar. Ställ upp lite!
    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  10. Jag rekommenderar läsare av denna blogg att ta del av Dom 77/04 Mål A nr 175/04.
    För övrigt saknas fortfarande bloggens förklaring till den KRAFTIGA besparing man gjort genom anlitandet av konsulten och advokaten.

    SvaraRadera
  11. Hej 16:23
    Du frågar hur man bloggar på avskedade tjänstemän. Här har du exempel på några kommuner som avskedat kommunchefer och vad det kostat.
    Alvesta 15 månadslöner
    Mörbylånga 18
    Landskorna 18
    Torsås 18
    Laholm 18
    Härnösand 18
    Köping 20
    Årgäng 22
    Flen 24
    Svenljunga 24
    Falkenberg 36
    Arboga 36
    Är det fortfarande någon som inbillar sig att Färgelanda kan sparka sin kommunchef utan att han får en enda krona i ersättning.

    SvaraRadera
  12. Till 21.21

    Säkert att du inte "googlat" när du letade ;-)Hur som helst tror jag inte någon av de du redovisat varit ens hälften så kassa som Jan Eriksson. Förutom att vara totalt oduglig är han dessutom en notorisk lögnare. Men han är rätt hyfsad på att spela blues på sin trynorgel.
    Du måste förstå att det Jan Eriksson gjort saknar motstycke i Sverige.

    SvaraRadera
  13. BoSe:

    Du frågar om tjänsten är upphandlad enligt LOU. Om inte jag minns fel är tröskelvärdet för LOU 287 000 kr. Jag skulle tro att Joakim Eriksson har koll och inte går på en sån enkel sak.

    SvaraRadera
  14. Till Tommy 17:01
    Varför skriver du inte under med eget namn? Alla ser ju att det är du ändå.....

    SvaraRadera
  15. Till 06:58
    Det är att ta till brösttoner. "Det Jan Eriksson gjort saknar motstycke i Sverige".
    Om det skulle stämma kan jag inte fatta varför han inte polisanmälts för länge sedan.
    Men eftersom du förefaller sitta inne med sanningen kan ju du ta initiativet. Men innan du gör det rekommenderar jag att du läser domen som står i ett inlägg.
    Hela denna blogg är full av människor som vräker skit över Jan Eriksson, men ingen av er verkar ha så pass mycket på fötterna att det räcker till en polisanmälan. Då fattar jag inte varför ni håller på. Det blir intressant att se era kommentarer den dagen kommunen måste ut med ersättning till Jan Eriksson och skadestånd till facket. Om du 6:58 orkar sätta dig in de svkedanden som redovisats och dessutom besöker Arbetsdomstolens hemsida kommer du att upptäcka att det skall till en brottslig handling för att ett avskedande skall kunna ske utan att den avskedade och dennes fack blir berättigade till ersättning. Men sannolikt är du så förblindad av din egen uppfattning att varken verkliga händelser eller Arbetsdomstolens domar påverkar dig.
    Att inbilla sig att man, utan att det kostar något, kan avskeda någon bara för att han är "kass" är naivt i överkant

    SvaraRadera
  16. Och fortfarande saknar vi redovisning från bloggredaktören vilka KRAFTIGA besparingar man gjort genom att anlita konsult och advokat.

    SvaraRadera
  17. 08:18
    287.000 kronor stämmer, men det beloppet är väl redan förbrukat.

    SvaraRadera
  18. Ena stunden ondgör man sig på denna blogg över att Bohusläningen tog med moms när man redovisade kostnaden för tf. kommunchef.
    I nästa stund påstår bloggen själv att kostnaden för den avskedade kommunchefen skulle varit 100.000 kronor i månaden "med kringkostnader".
    Kostnaden för den fd kommunchefen var 54.500 kronor + sociala avgifter 31,42% = 71.624 kronor. Vilka kringkostnader på 28.376 kronor per månad som skulle funnits bör man närmare förklara. I synnerhet som man påstår sig vara rättvis. Om det till äventyrs skulle funnits några "kringkostnader" runt den fd. kommunchefen finns väl anledning förmoda att dess kostnader även finns runt tf. kommunchef.
    Och någon förklaring till den KRAFTIGA besparingen har vi ännu inte fått, varför?

    SvaraRadera
  19. Ekonomichefen ! vad kostade han ? nått liknande troligen och honom betalar vi inte för heller. Vi var i alla fall på en genomgång på Dagsholm i dag och jag måste säga att det kändes riktigt bra . Nu börjar man tala om ekonomistyrning med mätbara mål och det är något jag efterlyst länge. Kvallitet och effektivitet . Så även om Joakim är ”dyr” så har jag alltid hävdat att kvallitet kostar!

    SvaraRadera
  20. Matematik är inte bloggen starka sida kan vi konstatera. De sammanlagdam lönerkostnaderna för fd. kommunchef och fd. ekonomichef torde röra sig om ca 135.000 kronor per månad. Bara tf. kommunchef kostar 237.000 kronor och lägg sedan till advokatarvodena och var en fattar att här handlar det om betydligt större belopp. Men låt oss vänta tills nästa konsult- respektive advokatfaktura dimper ner så får vi se vem som ligge närmast sanningen. Bloggen lever dessutom fortfarande i den ljusblå tron att kommunen skall slippa undan att betala både avgångsvederlag till de avskedade eller skadestånd till facket. Sen får vi väl hoppas då att ekonomistyrningen resulterar i att sektorerna kan hålla sina budgetar.
    För övrigt håller jag med om att kvalitet kostar, det borde man tänkt på när man utsåg Peter Johansson till kommunalråd. Det valet kommer att kosta kommunen skjortan.

    SvaraRadera
  21. Vad kostde Kennet Carlsson och eller Ulla Börjesson ?! Och Ulla är vi inte färdiga med ännu!

    SvaraRadera
  22. Är för en gångs skull helt överens med Dick Jonefelt. Jag vet t.o.m. vad Kenneth och Ulla har kostat. Mer än 88 miljoner! Men, som sagt, Ulla är vi inte färdiga med än. Och jag menar inte att vara spydig mot dig Dick. Jag vet att du är lika insatt som jag i frågan.
    Varför står det inget i Bohusläningen om det som var på Dagsholm? Var inte fröken Borg närvarande? Vet du, Dick?
    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  23. Jag tror inte pressenvar inbjuden. Fick för mig att det bara var sektorchefer och politiker som fick närvara.

    I dag har vi arbetat med folkhälsofrågor och undersökningar visar att skolresultat är kopplat till hur vi mår i framtiden. Och då kan man inte acceptera att det bara är 67% av eleverna som lämnar 9 an. med godkända betyg.

    Nu kan man inte lita till att proffetionen klarar detta utan politisk inblandning.
    Hade det funnits ett betyg för hur skolan klarar sin uppgift hade man fått IG.

    SvaraRadera
  24. Det var trevligt att se att Kenneth och Ulla kostat kommunen 88 miljoner. Då är ju Jan Eriksson friad från alla misstankar.
    När det gäller mötet på Dagsholm var det bara öppet för de närmast sörjande. Vanliga kommuninnevånare skall inte bry sina hjärnor med det eliten funderar fram. Öppenhet är inget för den nya majoriteten.

    SvaraRadera
  25. Det var en osedvaligt tråkig kommentar 18:05
    jag är med i alliansen och har aldrig försökt att mörka något. Det är bara att fråga och kan jag svara så gör jag det.

    Vissa frågor som handlar om personal eller myndighetsfrågor kan av intigritet inte ventileras men att mörka andra frågor kommer inte jag att bidra med.

    SvaraRadera
  26. Ena stunden talar Jonefelt om att mötet på Dagsholm handlade om ekonomistyrning med mätbara mål, effektivitet och kvalitet för att nästa stund påstå att mötet handlade om personal och myndighetsfrågor som inte kan delges allmänheten. Hur skall du ha det egentligen?

    SvaraRadera
  27. 11:44
    nej nej
    mötet på dagsholm handlade om det du noterat.

    persoal och myndighetsfrågor var apropå skribenten 18:05´s påstående att vi i alleansen har en dold agenda!

    Blev du nått klokare? eller rörde jag tillett ännu värre nu?

    mycket mötande blir det!

    I går kväll hade vi möte med med företagen.
    Jan Stalfors och Peter Johansson stog för skälva föredragen och sedan bröt diskutionen ut.

    Jag tror att det var en ganska givande kväll som kommer att leda till en handlingsplan som i förlängningen leder till ett bättre företagar klimat.

    Det mest anmärkningsbara var att profitionen åter igen hade kört över företag men jag tror att just den skadan går att repparera.

    Men jag tycker att det är anmärkningsvärt att det sker nu igen.

    En företagare blev negativt överaskad och menade att vi alla har en hemläxa att göra. Både tjänstemän, politiker och företagare. Han menade att vi nu måste börja om från skretch , och gav oss en historiebeskrivning hur det fungerade förr. Slutsatsen från honom var att det inte var konstigt att vår placering i företagarrankingenär där den är. Så här finns mycket att göra. Synd bara att oppositionen gör allt vad de kan för att sabbotera.

    Skall bli intressant och se vad Jenny Borg skriver i bohusläningen då hon var närvarande på mötet.

    SvaraRadera
  28. Jag funderade lite över hur det går till i Färgelanda när man fattar beslut.
    Efter att ha studerat ett stort antal protokoll har jag kommit fram till följande:
    Politiken ger tjänstemännen i uppdrag att utreda både det ena och andra. Efter att utredningen gjorts och alternativa förslag presenterats fattar politiken beslut om vad som skall gälla. Därefter överlåter manåt tjänstemännen att verkställa de fattade besluten. Om så utvecklingen inte riktigt blir den politiken tänkt sig lägger man hela ansvaret på tjänstemännen. -Ni sa ju att vi skulle besluta så här, säger man. Vad är det då för politiker vi har i Färgelanda, en skock viljelösa får, helt i avsaknad av förmåga att analysera framlagda förslag och sedan ta ställning. Med det sättet att hantera politik kan man misstänka att detsamma händer om den nuvarande tf kommunchefen lägger fram förslag och politiken beslutar enligt hans förslag. Går det sedan åt skogen och det inte alls blir som man tänkt sig har man en ny person att skylla på.

    SvaraRadera
  29. Till 18:39
    Innan valet var det i stort sett otänkbart att ifrågasätta tjänstemännen, speciellt i de socialdemokratiksa leden.
    Jag har mången gång hört Ulla B säga att man inte "får" ifrågasätta tjänstemännens slutsatser och kalkyler.
    Även Rune Johansson (S) har värnat väldigt mycket för våra oantastliga tjänstemän.

    Det är av sådana anledningar som katastrofer likt Björnhuset kan ske, ingen vågar ifrågsätta, då får man påhugg av Ulla, Said och Rune.

    Nu har den nya Alliansen äntligen vågat ifrågasätta saker som kommer från förvaltningarna, och jag förutsätter att de vågar stå för sina beslut.

    SvaraRadera
  30. Jaså minsann, var finns då Ann-Marie Jacobsson i denna skara av politiker som lät tjänstemännen bestämma?

    SvaraRadera
  31. Var inte Ann-Marie Jakobsson kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande ett tag? Vem bestämde då?

    SvaraRadera