torsdag 5 maj 2011

Idioter i kommunledningen?

Bohusläningen skriver idag (klicka på länken) att det landat en faktura om 123 810 kronor på kommunens bord - från advokatbyrån Setterwalls.

Fakturan avser juridiskt biträde angående Björnhuset samt upphandlingsfrågor.

Det är t.f. kommunchefen Joakim Eriksson som beställt arbetena. Juristen Eriksson anställdes för sin "spetskompetens" och det är mot denna bakgrund både obegripligt och oförsvarligt att Eriksson inte klarat av att tillhandahålla den spetskompetens som kommunen betalat honom dyra pengar för.

I klartext betyder Setterwalls faktura följande. Eriksson saknar den spetskompetens som kommunen betalar honom för. Eftersom Eriksson saknar spetskompetens tvingas kommunen anlita - och betala för - annan spetskomptens för att lösa sina problem.

Vi hade inte haft synpunkter om kostnaden tagits ur spetskompetensen Erikssons väl tilltagna konsultarvode. Men eftersom detta inte är fallet, är frågan berättigad - består den politiska kommunledningen av en samling idioter?

Kommunalrådet Peter Johansson (KD) uppger att "vi hade inte räknat med den här omfattningen". Johansson funderar också på om kommunen skall bestrida fakturan.

Oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) säger sig inte känna till fakturan. "Inte en susning", säger hon på känt statsmannamanér.

Det framgår inte av artikeln om Ulla Börjesson är upprörd. Om hon är upprörd kan vi förstå det - det finns all anledning att vara både upprörd och förbannad. Kommunen fortsätter att bli bondfångad inför ögonen på naiva och okunniga politiker - alltmedan kommunen och dess invånare utarmas.

Eriksson - den person som är orsaken till Setterwalls faktura - påstår nu att det är kommunen som beställt arbetena - inte han. Därmed försöker han komma undan eget ansvar. Och det torde han lyckas väl med - Eriksson har god kunskap om kommunens reglemente och det blir därför svårt att beslå honom med någon befogenhetsöverskridande handling. Särskilt seriöst är det dock inte.

Av Bohusläningens artikel framgår vidare att spetskompetensen Eriksson "stuckit", utan att ens lämna en slutrapport och har inte synts till sedan mars. Eriksson anställdes för att lösa kommunens skriande administrativa och organisatoriska förändrings - och uppgraderingsbehov. Nu är vi inne i maj...

Om Eriksson dyker upp igen med den utlovade slutrapporten väntar ytterligare en faktura från Eriksson. Med tanke på Erikssons arbete hittills, bör vi nog inte ha några större förhoppningar på rapporten - däremot lär fakturan infria mångas högt ställda förväntningar.

Bloggredaktionen

10 kommentarer:

  1. Ännu en bondfångare har gästspelat i Färgelanda.
    Bra att bloggen uppmärksammar dessa kringresande artister.
    Inte blir det lätt att bestrida fakturan heller.
    Vem skall göra det när det ej finns varken kommunchef eller ekonomichef på plats?
    En ny konsult? Med spetskompetens?
    Moment 22 ??

    SvaraRadera
  2. Tvångsförvaltning nästa?

    SvaraRadera
  3. Det hade varit billigare och anlita en psykoterapaut att hålla behövande i handen på kommonkontoret. Hjälpte han Ulla med att åka fram till samhället och köpa cigg också eller. Man tar sig för pannan. Varför tar aldrig eländet Färgelanda slut.

    SvaraRadera
  4. Är det inte fantastiskt. Den 5 mars skriver bloggen om Joakim Eriksson och dennes fakturor. Där kom man fram till att det inte var fråga om några merkostnader för kommunen eftersom man sparade på att slippa betala lön till de avskedade cheferna. Är det då inte fortsatt så att man sparar på avskedade tjänstemän och utan vidare har råd att betala för konsulter och advokater.
    För övrigt torde det inte vara särskilt förvånande det som hänt när politiker försöker agera tjänstemän. Alldeles uppenbart är att upphandling av Joakim Erikssons tjänster lämnar mycket övrigt att önska och särskilt pinsamt för bloggen blir det ju att man nu inte ens har den gamla majoriteten att skylla på. Ansvaret är Peter Johanssons och ingen annans.

    SvaraRadera
  5. Ledning styrning och kontroll??????

    SvaraRadera
  6. GÖKBOET!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  7. När alla med "ryggsäck" har vett att lämna sitt uppdrag kommer kommunen räta upp sej. Inte innan dess!

    Tyvärr har "dessa" inte denna insikt, utan dom sitter kvar med sin kvarnsten och drar oss sakta men säkert ned i avgrunden.

    SvaraRadera
  8. Vänta bara, det kommer mera
    sedan är det dags att addera
    och sedan noggrant analysera
    och kanske till och med agera
    för att mera pengar budgetera
    innan det blir tid att emigrera

    SvaraRadera
  9. Hoppas att alliansen kan disponera sitt lopp väl.
    Orutinen ersätts av rutin allteftersom.
    Först röjning sedan städning.
    En viss intrimmning av värmesystemet skulle inte skada.
    Det bli säkert bättre.

    Troende

    SvaraRadera
  10. Största hotet är att den oansvariga ekonomiska politiken tillåts fortsätta.
    Har många gånger undrat hur svårt det kan vara att sunt försvara ekonomin på samma sätt som man har koll på sin egen ekonomi. Då sätter man sig väl in i allternativen inan man springer iväg.

    SvaraRadera