tisdag 9 februari 2010

Kommuninvånarna har ordet!

Allmänhetens intresse ökar hela tiden - Vi märker det på antalet kommentarer!

En flitig skribent är signaturen "Helikopterpiloten", som skriver både initierat och tänkvärt. Nedan publicerar vi "pilotens" kommentar från den 1/2 i något nedkortat skick.
-----------------------------------------------------------------------------------

"Hur kan Färgelanda gång på gång hamna i så omdömeslösa projekt som Schönberg, von Döbeln och Björnhuset?

Den rimliga förklaringen är bristande professionalitet. Oförmåga att lyfta blicken. En obefintlig omvärldsbevakning. Okunnighet.

Schönberg och von Döbeln är enbart korkade och de ekonomiska förlusterna överkomliga. Först med Björnhuset blir det riktigt allvarligt eftersom kostnaderna hotar den framtida välfärden i kommunen.

Det finns många möjligheter till stöd för småskalig livsmedelsproduktion i Västra Götaland och nationellt men vem har någonsin hört talas om att Färgelanda upprättat några förbindelser med exempelvis Lokalproducerat i Väst som ska stödja och utveckla småskaliga livsmedelsproducenter och förädlare i Västra Götaland i syfte att skapa en bärkraftig näring i regionen. Men Färgelanda uppfinner tydligen hjulet själv. Till orimliga kostnader. I stället för att anlita Västra Götalandsregionens resurscentrum vänder sig Färgelanda till privata svindyra konsulter.

En kommunal utvecklingsstrateg borde naturligtvis ha järnkoll på alla möjligheter till EU-, nationellt och regionalt stöd för det sk matklustret. Men vi hör aldrig talas om det i Färgelanda.

Varför?

Med alla stödformer följer krav och det är jobbigt att gå in i ett regelverk med kontrollstationer och när de ledande tjänstemännen inte gränsas av av det lokalpolitiska systemet utan kan spendera skatteinkomsterna utan begränsningar är det förstås bekvämast att slippa insyn.

En annan orsak kan vara att de små livsmedelsföretag som raggats upp inte har lust att inordna sig i offentliga system för utvecklingssamarbete och hellre kör sina egna race på Färgelanda kommuns generösa villkor.

Det kan också bero på att de ledande tjänstemännen i Färgelanda lider av storhetsvansinne.

Agerandet i mobbningsfallet tyder på att det är storhetsvansinne.

Argumentet att Skolverkets Barn- och elevombuds skadestånd bör prövas rättsligt för att få en rimlighetsbedömning av skadeståndets storlek är det inget fel på. Först när ett typfall prövats i högre instans finns det vägledning. Men är det en pytteliten och nästan ruinerad kommun som Färgelanda som ska ge sig in i det? Också de riktigt stora kommunerna med egna kommunjurister har dömts till stora mobbningsskadestånd och har råd att driva sina fall till prejudikat. Kostnaden drabbar ingen fattig. Men för Färgelanda blir det oproportionerligt dyrt.

Att kommunchefen Jan Erikssons främsta meriter är en tvåårig el-teleutbildning och tvivelaktig yrkeserfarenhet som skalbolagsdirektör och att utvecklingsstrategen Jan Stalfors helt saknar utbildning och adekvat kommunadministrativ erfarenhet är förödande.

Man kan verkligen häpna över den brist på respekt för överklagande av klumpig kommunekonomisk hantering Jan Eriksson demonstrerar i sitt scenframträdande på kommunens orimligt dyra personalfest.

En kommunchef tar normalt inte ett överklagande med en klackspark ens på en personalfest."
-----------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen



6 kommentarer:

  1. Vem är Signaturen "helikopterpiloten"?

    I skolnedläggningsfrågan var fler partier på väg att svänga till förmån för att behålla de billiga och utmärkta småskolorna. Detta efter att allmänheten analyserat förvaltningens dåliga/felaktiga argument. Det framgick tydligt att småskolorna hade bra kvalitet och att det inte sparas pengar genom att friställa lärare och lägga pengarna på mycket dyrare skolskjutsar istället.
    Bl a fp var på väg att inse att detta var sanningen. När (fp) och Kenneth Carlsson ändå plötsligt svängde från att behålla skolorna till att lägga ner dom,då höll han ett teatraliskt anförande där han liknade sig själv vid en HELIKOPTERPILOT som skulle rädda Färgelanda och kvalitén i skolorna, (genom att göra större klasser (upp till 25-28 elever) och avskeda lärare!). Ack så patetiskt.
    I samma veva lämnade folkpartiet den utlovade alliansen och (s) svek sitt vallöfte att bevara skolorna.

    Så du "helikopterpiloten" om du inte är Kenneth Carlsson så kanske det är lämpligt att du påpekar det. Det vore ju synd att fp får felaktig reklam.

    SvaraRadera
  2. helikopterpiloten9 februari 2010 kl. 12:35

    Jag kan försäkra att jag inte är Kenneth Carlsson.
    Du berättar inte i vilket sammanhang han jämförde sig med en helikopterpilot. Kommunfullmäktige?
    Var publiken så stor där att det finns en stor risk att mina inlägg förväxlas med KC?
    Förhoppningsvis framgår det av det jag skriver att jag inte är enig med KC.
    Jag har inga som helst kopplingar till något politiskt parti.
    Jag är heller inte inblandad i helikopterrånet i Västberga hösten 2009 är kanske säkrast att tillägga.

    SvaraRadera
  3. Den sunda politiska debatten klär av politiken i Färgelanda. Det som utövas i Färgelanda är inte politik utan okunnighet och mygel. Kanske sitter en och annan i komunstyrelsen bara för att på ett märkvärdigt sätt kunna säga "att jag är kommunstyrelsemedlem" Eller för att främja ett personligt särintresse.

    SvaraRadera
  4. Hej 11:17!

    Om jag minns rätt var det inte en helikopterpilot Kenneth liknade sig vid, utan en pilot som skulle landa ett passagerarplan i ett besvärligt läge.

    Det hela utspelade sig vid KFsammanträdet som hölls i Valboskolans nya bollhall.

    SvaraRadera
  5. Kennet hade glömt att tanka och visste inte var han skulle landa, därför krachade han.

    SvaraRadera
  6. Ja Kenneth hade glömt att tanka. Det är en bra metafor för att han aldrig är påläst. Inte ens det enklaste orkar han sätta sig in i. Kracha ? Det är allt bra nära marken nu.

    SvaraRadera