tisdag 9 februari 2010

Mobbningsärendet - Ulla och Kenneth?

I Dalslänningens fredagsnummer uttalar sig i en insändare de båda politikerna Ulla Börjesson (s) och Kenneth Carlsson (fp) i det uppmärksammade mobbningsfallet.

De båda förnekar att kommunen ändrat inställning i mobbningsärendet och hävdar att ”ärendet handlar om skadeståndets storlek samt ett fastställande av vilka åtgärder som ska vidtas för att undvika liknande situationer i framtiden”. De säger också att ärendet är föremål för rättslig prövning, efter att Barn- och Elevombudet (BEO) förkastat kommunens förlikningsbud (vilket var 50 000 kronor).

Men är det sant, vad Ulla och Kenneth påstår i insändaren? Bloggen har tittat på kommunens svaromål och yttrande till tingsrätten - och fram träder en helt annan bild. I svaromålet bestrider kommunen att pojken blivit kränkt i lagens mening och därmed även BEO:s yrkande om skadestånd. Eftersom kommunen vägrar vitsorda något skadeståndsbelopp som skäligt innebär det att man anser sig vara helt oskyldig. I sitt yttrande vidhåller kommmunen sin uppfattning.

Här ljuger alltså Kenneth och Ulla på två centrala punkter. Av kommunens talan i tingsrätten framgår nämligen, dels att kommunen ändrat inställning i ansvarsfrågan och hävdar numer att det inte förekommit någon skadeståndsgrundande kränkning, dels handlar det inte om att bestämma skadeståndets storlek eftersom kommunen säger sig vara oskyldig och därför inte vill betala något skadestånd alls till pojken.

Det är bara att läsa innantill i tingsrättens handlingar, så förstår även en lekman att kommunen ändrat inställning från tidigare. Då förstår man även hur fruktansvärt vedervärdig och osann kommunens "officiella bild" är - den som förmedlas av de två cyniska politikerna Ulla Börjesson och Kenneth Carlsson. Utan att rodna säger de till media att kommunen vidhåller att pojken blivit kränkt, samtidigt som de i tingsrätten hävdar motsatsen. Vad är då skillnaden undrar kanske läsarna. Jo, skillnaden är att den kränkning som Ulla och Kenneth pratar om i media, inte handlar om de systematiska allvarliga kränkningar som utgör kränkning i lagens mening (det som dagligdags brukar kallas mobbning), utan om enstaka mindre allvarliga incidenter som de flesta av oss emellanåt råkar ut för i vardagen och får tåla.

Men då undrar kanske en del läsare varför inte Ulla och Kenneth har anständigheten att säga att de anser att pojken blivit lite småkränkt några gånger, men inte tillräckligt mycket för att han skall ha skadestånd? Det undrar vi också. Och är det någon som på fullt allvar tror att kommunen bett pojken om ursäkt, om inte pojken blivit utsatt för en mycket allvarlig kränkning?

I morgon kommer vi att publicera BEO:s redogörelse för de systematiska kränkningar, som den mobbade pojken blivit utsatt för. Då får läsarna tillfälle att själva bedöma kränkningarna och det lidande som pojken fått utstå.

Genom lögner och vilseledande utspel i media, spelar Ulla och Kenneth med i kommunchefens cyniska spel, som ofattbart nog tycks handla om en sjuk önskan hos kommunchefen att fördärva en 11-årig grabbs liv. Det sätt varpå kommunchefen driver processen mot den mobbade pojken syftar i vart fall härtill. Vad händer egentligen hos ett barn som tvingas uppleva och återuppleva plågsamma trauman?

Som den slutgiltiga kränkningen kommer den mobbade pojken - offret - att tvingas vittna om sina upplevelser i domstolen. Där kommer han att skärskådas och ifrågasättas av den advokat, som kommunchefen Jan Eriksson hyrt in för att hävda kommunens oskuld och därmed helt slippa betala skadestånd.

Bloggen förstår att de båda politikerna är nöjda med sin kommunchef och sitt eget sätt att företräda kommunens invånare. I höstens val får vi se om väljarna är lika nöjda, eller om de önskar en anständigare och mänskligare kommun.

Bloggredaktionen
Nedan publicerar vi utdrag ur BEO:s stämningsansökan jämte kommunens svaromål och yttrande, vilka vidimerar vad Bloggen beskrivit ovan (klicka på dokumenten för att göra dem större och därmed läsbara).





17 kommentarer:

  1. Man undrar om Ulla och Kenneth är så otroligt korkade att de inte ens läst vad Jan E skickat in? Hoppas att Jan E nu får lämna kommunen för gott och att det är någon som kommer på tanken att ge honom avgångsvederlag. Det vore en dödsstöt för det/dom partier som vill göra det. Han ska inte ha en enda krona. Utan sägs han upp så har han 6 månaders uppsägningstid och under den tiden kan han sitta i källaren och sortera papper!

    SvaraRadera
  2. Jag förmodar att bloggen är i besittning av skrivelsen till tingsrätten.
    Är det möjligt att - med dolda namn - publicera yttrandet på bloggen?

    SvaraRadera
  3. Jan Eriksson har betalt ut enorma summor utan att ha säkrat utbetalningarna i avtal. Kommunstyrelsens enda delegation till Jan var att teckna nödvändiga avtal med företagen som han har betalat till. Detta måste han göra oavsett vad som är sagt mellan honom och vissa politiker på en "kafferast". Vi kan spekulera i hur godtrogna politiker får vara men de "förutsatte" väl att han följde den delegation han hade dvs tecknade avtal eller tillägg till ramavtalet som medgav utbetalningar. Solklarare befogenhetsöver- skridande handling än den jan har gjort sig skyldig till får man leta efter. Det finns hur många lagliga uppsägningsgrunder som helst. Han är tillsvidareanställd på samma sätt som t.ex en lokalvårdare. Om han säger upp sig själv har han därmed 3 månaders uppsägning annars sex månader. Han skall inte ha ett öre.

    SvaraRadera
  4. De säger att beo tacka nej till en förlikning där 50000kr skulle utbetalsas. Vad i helvete. Där påstods ju att grabben inte varit mobbad.Hur fan tänkte Ulla Kennet,Irene,Anne-mari mfl. Skulle pojken då gå runt med en skylt på sig att där det stog skrivit: jag har inte varit mobbad men min familj har fått 50000. Tacka fan för att familj och beo nekade till det skammliga budet.Nej pojken har varit mobbad punkt slut!

    SvaraRadera
  5. När väntas detta hemska vara över? Finns det något slutdatum?

    SvaraRadera
  6. Teckningen visar tydligt den förtroendekris som pojken måste känna gentemot vuxenvärlden.
    FYFAN SÄGER JAG! SKÄMS PÅ ER!
    Vad var det för tarvligt pressmeddelande Ulla och Kenneth hade sänt ut och som publicerades i dagens Bohusläningen? Har de alla hästarna hemma? Nej, politiken behöver ingen av dessa stolpskott i kommunen. Den där Kenneth skall ingen lita på. Han säger bara det du vill höra för stunden. En riktig försäljar-räv som försöker snacka bort dig. Plötsligt står du där med två kassar med lögner i dina händer medans räven i förtjusning gnider sina förljugna nävar. Ulla hon är svår att beskriva. Jag ska göra ett försök och det kommer nu ...??????VA! VA! VA! och ÖHH! ÖHH! VA! VA! VA! ÄNNA DÅ VAAAA! MEN! MEN! ÄNNA DÅ VAA!LIKSOM VI VI TROR ÄNNA DÅ VAA LIKSOM!

    SvaraRadera
  7. Då förstår jag hur det hänger ihop. Dom försöker sitta på två stolar samtidigt. Ni har verkligen rätt i att dom är myglare och lögnare. Vilket pack rent ut sagt. Att dom bara orkar med sig själva. Ojojoj. Och sen betalar jag som skattebetalare dom här advokaterna för att fortsätta mobbingen! Jag tänker vissa tankar om dom här personerna som jag inte skall skriva ner här på Bloggen.......

    SvaraRadera
  8. 16.57
    Ja just det. Nu när jag är med och betalar för att fortsätta mobba pojken (helt jävla sjukt!!!), blir jag också då mobbare eller?????

    SvaraRadera
  9. Ulla och Kenneth! ALLVARLIGT talat:
    Vågar ni er verkligen ut till väljarna efter detta här? Vad tror ni dom säger när dom ser sånt här? Att ni inte skäms.

    SvaraRadera
  10. Om det spricker för Ulla och Kenneth kommer de väl att skylla på kommunchefen och säga att de litade på honom. Något eget ansvar har de ju aldrig tagit som politiker(:

    SvaraRadera
  11. Gud va patetiskt.... fan man skäms och bo här.

    SvaraRadera
  12. Det finns bra människor och det finns dåliga människor.

    Jag behöver väl inte tala om i villken grupp Ulla och Kenneth tillhör.

    Dom tror att befolkningen i Färgelandakommun går på deras lögner om och om ingen.....

    Dom är inte bara dåliga människor, dom är korkade människor också.....

    SvaraRadera
  13. Inte direkt någon man röstar på.... om man säger så...

    SvaraRadera
  14. Man trodde att botten var nådd i den här förbannade kommun, men icke!

    SvaraRadera
  15. Låt oss nu alla sätta oss tillbaks i soffan, andas in ett andetag och se på detta nyktert.

    Vad handlar det här om? Distanserar man sig från det verkliga problemet genom att sätta in offret i en juridisk och maktkampsgalen cirkus. Där flera vuxna intar ett regrerat tillstånd. Det är den stora frågan.

    Är det på det sättet vi vill att våra barn ska se upp till oss.

    Jag är själv förälder och har haft mina barn på Höjdenskolan. Vad jag reagerade över och som jag tror ligger till grund är skolans kultur. Strukturen började redan på dagisnivå, där några av fröknarna hade inställningen, de svaga måste göras starkare istället för att hämma de som gärna tog till nyporna. Jag hade flera livliga diskussioner med några ur personalen. Vad händer med de barn som inte klarar av en sådan miljö som närmast besitter samma mentalitet som på någon av Sveriges anstalter. Svaret är ganska givet. De blir utsatta, förnekade sina personliga positiva egenskaper av den vuxenvärld som ska vara deras trygghet när mamma och pappa är på jobbet. De utåtagerade ökade i sitt agerande enligt men mening.

    På förskolan tyckte jag däremot att man jobbade på ett positivt sätt och här fick barn vara barn. De som var utåtagerande fick lära sig att behärska sig. Tyvärr varade den miljön endast ett år. Sedan slussades de vidare in i en skolmiljö där lärarna var starkt förknippade med folkpartiet, och lärarna utstrålning visade tydligt av att de såg sig själva utgöra en akadmisk elit i förhållande till allmogen och mindre belästa.

    När någon beskrev här på bloggen att det fanns en konflikt mellan fritids/förskola och lärarna ramlade genast poletten ner. Hur ska barnen kunna acceptera varandra när inte de vuxna gör det i skolmiljön.

    Nej Höjdenskolan, ni får underkänt i betyg av mig.

    Såg en dokumentärfilm om Hitlershantlangare om bla Mengele. Jag förvånades hur det kunde ske. Det som händer med pojken i Färgelanda ger mig svaret på den obehagliga och verklighetsfrämmande fråga som alla måste ställa sig.

    SvaraRadera
  16. Dags att vässa pennorna och formulera frågor till Allmänhetens frågestund. Nästa KF är onsdag 17/2 kl 19:00 i Allhem, Färgelanda.

    SvaraRadera
  17. Märta på hällan11 februari 2010 kl. 14:24

    När Kenneth och Ulla går ut i pressmeddelande
    och säger att politikerna står fast vid ur-
    säkten och att det "bara" är skadeståndets storlek de vill pröva så säger de inplicit att det inte bara är de själva som är hemska, förljugna myglare utan "alla" politiker i "deras" partier är sådana dvs vi som skall
    välja parti i år har fått tydligt beskrivet vad dessa partier står för. Glöm nu inte detta. Du som har röstat på dessa partier förra valet
    rösta bort dom i ditt huvud nu med en gång så
    att det sitter hela våren och sommaren.

    SvaraRadera